Je kunt er haast niet meer omheen: we moeten minder zitten en meer bewegen gedurende de dag. Waarom is dit zo? Lees hier meer!
Wat is de beweegnorm
Nederlanders zitten gemiddeld 7 uur per dag. Dit is tijdens school of werk, onderweg in de auto of bus en thuis op de bank. Helaas voldoet maar 60% van de Nederlanders aan de beweegnorm. Je zou eigenlijk iedere week 150 minuten matig tot intensief moeten bewegen, zoals fietsen. Echter, vanaf 100 minuten per week matig tot intensief bewegen merk je al positieve gezondheidseffecten en bij meer dan 550 minuten per week is dit effect optimaal. Daarnaast heb je als je iedere week meer dan 90 minuten intensief sport een verminderde kans op hart- en vaatziekten.
Hoe intensief en hoe lang sporten is gezond?
Lees in een ander artikel waarom te lang zitten slecht is voor je gezondheid
Risico’s wanner we te weinig bewegen
Als je per dag te veel zit en te weinig beweegt, heb je een verhoogde kans op kanker, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. De risico’s van dit zitgedrag dragen bij aan ongeveer 7,6% van de mensen die overlijden in Nederland. Zit u veel? Probeer dan tussendoor geregeld op te staan om even naar het toilet te gaan of wat te drinken. Daarnaast zou je de trap kunnen nemen in plaats van de lift of aan een sta-bureau kunnen werken.
Nadelen bij teveel sporten
Wat veel mensen zich afvragen is of intensief sporten, zoals het rennen van een marathon, ook een keerzijde heeft. Topsporters zijn erg fit, maar kan het lichaam deze belasting wel aan?
Onderzoeker Thijs Eijsvogels heeft onderzoek gedaan naar het effect van intensieve duursporten op ons lichaam. Het blijkt dat de hartfrequentie, bloeddruk en het cholesterolgehalte hierdoor verlaagd. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Echter, heb je meer kans op hartritmestoornissen, omdat deze mensen een sporthart ontwikkelen. Toch, op de lange termijn ben je als duursporter beter af: zij leven vijf tot zes jaar langer dan leeftijdsgenoten.