Wat zijn de voor en nadelen van sporten

Voor- en nadelen sporten

Je kunt er haast niet meer omheen: we moeten minder zitten en meer bewegen gedurende de dag. Waarom is dit zo? Lees hier meer!

Wat is de beweegnorm

Nederlanders zitten gemiddeld 7 uur per dag. Dit is tijdens school of werk, onderweg in de auto of bus en thuis op de bank. Helaas voldoet maar 60% van de Nederlanders aan de beweegnorm. Je zou eigenlijk iedere week 150 minuten matig tot intensief moeten bewegen, zoals fietsen. Echter, vanaf 100 minuten per week matig tot intensief bewegen merk je al positieve gezondheidseffecten en bij meer dan 550 minuten per week is dit effect optimaal. Daarnaast heb je als je iedere week meer dan 90 minuten intensief sport een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Hoe intensief en hoe lang sporten is gezond?

Lees in een ander artikel waarom te lang zitten slecht is voor je gezondheid

Risico’s wanner we te weinig bewegen

Als je per dag te veel zit en te weinig beweegt, heb je een verhoogde kans op kanker, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. De risico’s van dit zitgedrag dragen bij aan ongeveer 7,6% van de mensen die overlijden in Nederland. Zit u veel? Probeer dan tussendoor geregeld op te staan om even naar het toilet te gaan of wat te drinken. Daarnaast zou je de trap kunnen nemen in plaats van de lift of aan een sta-bureau kunnen werken.

Nadelen bij teveel sporten

Wat veel mensen zich afvragen is of intensief sporten, zoals het rennen van een marathon, ook een keerzijde heeft. Topsporters zijn erg fit, maar kan het lichaam deze belasting wel aan?

Onderzoeker Thijs Eijsvogels heeft onderzoek gedaan naar het effect van intensieve duursporten op ons lichaam. Het blijkt dat de hartfrequentie, bloeddruk en het cholesterolgehalte hierdoor verlaagd. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Echter, heb je meer kans op hartritmestoornissen, omdat deze mensen een sporthart ontwikkelen. Toch, op de lange termijn ben je als duursporter beter af: zij leven vijf tot zes jaar langer dan leeftijdsgenoten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer