Water

Het ‘wonder’ drankje?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer voor 60 – 70% uit water. Als de vochthuishouding niet meer in balans is, dan ontstaan er ernstige verstoringen in veel spijsverteringsprocessen die een rol spelen bij het afvallen.

 • Water helpt het lichaam om opgeslagen vet te verbranden. De nieren kunnen niet goed functioneren als ze niet genoeg water krijgen. Als ze niet volop werken dan moet de lever een deel van het werk overnemen. De functie van de lever is cruciaal bij het verliezen van gewicht en als de lever een deel van het werk van de nieren moet overnemen, kan hij dus zijn eigen werk (vet verbranden!) niet goed doen. De lever verbrandt dan dus minder vet, er wordt meer vet in het lichaam opgeslagen en afvallen gaat langzaam of helemaal niet.
 • Water is noodzakelijk voor het afvoeren van afvalstoffen. Als je afvalt dan moet het lichaam een heleboel afvalstoffen afvoeren: overtollig vet en vrijgekomen gifstoffen. Genoeg water drinken spoelt het lichaam door en helpt je zo van de afvalstoffen af te komen.
 • Water is een natuurlijk urineafdrijvend middel. Veel mensen houden vocht vast en hebben vervolgens chemische vochtafdrijvende middelen nodig om van dat vocht af te komen. Verbazingwekkend genoeg is het drinken van genoeg water de beste methode om van extra vocht af te komen. Als het lichaam niet genoeg water binnen krijgt, beschouwt het dat als een levensbedreiging en gaat over op het overlevingsmechanisme door elke druppel vocht die binnen komt vast te houden.
  Als je het lichaam het water geeft dat het nodig heeft dan laat het dat vocht gemakkelijk los.
 • Water is een natuurlijk laxeermiddel. Als het lichaam niet genoeg water krijgt, gaat het andere bronnen gebruiken om vocht uit te halen. Dat kan akelige gevolgen hebben voor je darmstelsel. Als de dikke darm te droog wordt, wordt je ontlasting dat ook en dan wordt het moeilijk om naar het toilet te gaan. Dat heeft lastige consequenties: verstopping, mogelijk gasvorming, een opgeblazen gevoel en een pijnlijke stoelgang. Als het lichaam wel genoeg water binnen krijgt dan wordt de dikke darm gehydrateerd (bevochtigd) en ontstaat er weer een normale stoelgang.

Om goed af te kunnen vallen en gezond te worden is het daarom heel belangrijk om elke dag genoeg water te drinken. Met “genoeg” bedoel ik dan dat je elke dag een hoeveelheid water moet drinken die gelijk staat aan de helft van jouw lichaamsgewicht in ponden keer 30 gram. Bijvoorbeeld, iemand die 90 kilo weegt (ongeveer 200 pond), moet dan 200/2 is 100 x 30 gram water drinken. Dat is dus 3 liter.

Daarnaast is het (zeker voor de koffieliefhebbers onder ons) verstandig om 250 ml water te drinken voor elke 250 ml van een drank met cafeïne die je consumeert. Dus drink bij elk kopje koffie een glaasje water. En tel daar als je gesport hebt nog maar eens 250 ml bij op!

Drink je water bij voorkeur op kamertemperatuur. Koud water blijft in je maag zitten tot het de lichaamstemperatuur heeft bereikt, pas daarna wordt het naar de kleine darmen vervoerd om te worden opgenomen (Bron: Chek 2004, p. 79).

Veel mensen denken dat ze honger hebben terwijl ze eigenlijk dorst hebben omdat beide signalen de hersenen laten weten dat er energie nodig is. Iemand die dus eigenlijk is uitgedroogd kan het dorstsignaal verkeerd interpreteren en vervolgens te veel eten. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waarbij mensen werd gevraagd water te drinken als ze een hongergevoel kregen. Vaak ging het hongergevoel dan snel weg en de deelnemers verloren 12-16 kilo in minder dan een jaar (Bron: Batmanghelidj 1992, p. 99). Als je dagelijks niet de aanbevolen hoeveelheid water drinkt en overdag last krijgt van honger, dan kan het heel goed zijn dat je lichaam dorst heeft. Omdat water een natuurlijk hongeronderdrukkend middel is, moet je 250 ml water drinken zodra je honger krijgt en dan een kwartier wachten voordat je begint te eten.

Het is weliswaar belangrijk om genoeg te drinken, maar de kwaliteit van het water is eveneens belangrijk. Helaas, waar je ook woont, kraanwater is besmet met zware metalen, chloor en gifstoffen die oplossen in water. Ik raad je dus ten zeerste aan om het drinkwater in je huis te filteren als dat mogelijk is. Glas is het beste materiaal om water in te bewaren, want plastic kan bijproducten van plastic afgeven in het water waardoor de smaak en zuiverheid worden aangetast, vooral als het water in zonlicht staat. Bewaar water dus altijd in een donkere, koele ruimte. Koop nooit water in een grijzige plastic container, want daar kunnen oestrogenische chemicaliën uit lekken, die de hormoonhuishouding kunnen verstoren met allerlei nare gevolgen zoals allergieën en in extreme gevallen zelfs astma. Eigenlijk zou je ook douchefilters moeten installeren, of nog beter, een waterzuiveringssysteem voor je hele huis. Je huid is je grootste orgaan en kan grote hoeveelheden metalen en chloor opnemen als je een douche neemt of in bad gaat.

Actieplan

 • Drink elke dag de helft van je lichaamsgewicht in ponden x 30 gram aan water. Voeg 250 ml water toe voor elke 250 ml die je van een drank met cafeïne drinkt, en nog eens 250 ml als je die dag hebt gesport.
 • Drink 250 ml water als je honger hebt.
 • Drink 250 ml water 15 minuten voordat je gaat eten.
 • Als je plastic waterflessen gebruikt, houd ze dan uit de zon en warmte.
 • Installeer filters voor je drinkwater en badwater of investeer in een filtratiesysteem voor je hele huis. 
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer