Specialisme

Echografie

Echografie


Echografie is hét diagnosticum dat uitstekend past binnen de fysiotherapie. Met echografie wordt het bewegingsapparaat gedetailleerd in beeld gebracht. Afwijkingen zijn goed herkenbaar en objectief vast te leggen. Niet zelden concluderen we ná echo-onderzoek anders dan ervoor. Echografie kan de twijfel wegnemen en het beleid van de behandeling optimaliseren. Echografie is echter alleen binnen onze praktijk voor fysiotherapie in Berghem beschikbaar.

Maak een afspraak voor echografie

Voor welke klachten is het geschikt

De therapeut zal bepalen of een echo van toegevoegde waarde is. Het kan uitkomst bieden wanneer er twijfel is of er weefselschade is en in welke mate. Dit kan het geval zijn bij chronische en acute klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Spierletsel
  • Peesletsel (degeneratie, ontsteking of verkalking)
  • Slijmbeursontsteking
  • Scheuring/verrekking van banden (ligamenten)

Na het maken van een echo kan de juiste behandelvorm ingezet worden. Ook kan het als evaluatiemoment gebruikt worden. Men kan dan na enkele behandelingen beoordelen of de weefselschade al afgenomen is en of verdere therapie nog nodig is. Het maken van een echo kost bij Fysiotherapie4All niets extra. Het is een onderdeel van jouw persoonlijke fysiotherapiebehandeling.

Zoek een fysiotherapie in de buurt

Wat doen we tijdens de behandeling

Voordat de fysiotherapeut een echo overweegt, zal hij/zij eerst een anamnese (vraaggesprek) afnemen en een lichamelijk onderzoek doen. Wanneer nodig kan daarna een echo gemaakt worden. Voordat de probe op de huid geplaatst wordt, wordt de huid lokaal ingesmeerd met gel. Dat voorkomt dat er luchtbellen ontstaan. Vervolgens zal de therapeut de verschillende structuren in beeld brengen en een conclusie trekken. Het onderzoek is niet pijnlijk en ook niet schadelijk. Ook maakt het geen hoorbaar geluid. De geluidsgolven hebben namelijk een hoge frequentie die voor mensen niet hoorbaar is.

Zoek een fysiotherapie in de buurt

Hoe werkt het precies?

Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven via een apparaat het lichaam doordringen en reflecteren op de scheidingslijnen tussen harde en zachte oppervlakken. Door training in het aflezen van deze beelden kan een therapeut door deze reflecties (die bestaan uit verschillende golflengtes) bepalen of er afwijkingen zijn van bepaalde structuren, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. Het meest bekende voorbeeld van echografie, ook wel een echoscopie genoemd, is het maken van een zwangerschapsecho. De beeldvormende techniek van echografie kan echter ook binnen de fysiotherapie toegepast worden. Is de spier gescheurd, de pees verkalkt of is er sprake van een slijmbeursontsteking?  Het kan uitkomst bieden bij het stellen van een juiste diagnose.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!