Echografie
Echografie is hét diagnosticum dat uitstekend past binnen de fysiotherapie. Met echografie wordt het bewegingsapparaat gedetailleerd in beeld gebracht. Afwijkingen zijn goed herkenbaar en objectief vast te leggen. Niet zelden concluderen we ná echo-onderzoek anders dan ervoor. Echografie kan de twijfel wegnemen en het beleid van de behandeling optimaliseren. Echografie is echter alleen binnen onze praktijk voor fysiotherapie in Berghem beschikbaar.
Maak een afspraak voor echografieVoor welke klachten is het geschikt
De therapeut zal bepalen of een echo van toegevoegde waarde is. Het kan uitkomst bieden wanneer er twijfel is of er weefselschade is en in welke mate. Dit kan het geval zijn bij chronische en acute klachten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Spierletsel
- Peesletsel (degeneratie, ontsteking of verkalking)
- Slijmbeursontsteking
- Scheuring/verrekking van banden (ligamenten)
Na het maken van een echo kan de juiste behandelvorm ingezet worden. Ook kan het als evaluatiemoment gebruikt worden. Men kan dan na enkele behandelingen beoordelen of de weefselschade al afgenomen is en of verdere therapie nog nodig is. Het maken van een echo kost bij Fysiotherapie4All niets extra. Het is een onderdeel van jouw persoonlijke fysiotherapiebehandeling.
Wat doen we tijdens de behandeling
Voordat de fysiotherapeut een echo overweegt, zal hij/zij eerst een anamnese (vraaggesprek) afnemen en een lichamelijk onderzoek doen. Wanneer nodig kan daarna een echo gemaakt worden. Voordat de probe op de huid geplaatst wordt, wordt de huid lokaal ingesmeerd met gel. Dat voorkomt dat er luchtbellen ontstaan. Vervolgens zal de therapeut de verschillende structuren in beeld brengen en een conclusie trekken. Het onderzoek is niet pijnlijk en ook niet schadelijk. Ook maakt het geen hoorbaar geluid. De geluidsgolven hebben namelijk een hoge frequentie die voor mensen niet hoorbaar is.
Hoe werkt het precies?
Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven via een apparaat het lichaam doordringen en reflecteren op de scheidingslijnen tussen harde en zachte oppervlakken. Door training in het aflezen van deze beelden kan een therapeut door deze reflecties (die bestaan uit verschillende golflengtes) bepalen of er afwijkingen zijn van bepaalde structuren, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. Het meest bekende voorbeeld van echografie, ook wel een echoscopie genoemd, is het maken van een zwangerschapsecho. De beeldvormende techniek van echografie kan echter ook binnen de fysiotherapie toegepast worden. Is de spier gescheurd, de pees verkalkt of is er sprake van een slijmbeursontsteking? Het kan uitkomst bieden bij het stellen van een juiste diagnose.
Onze reviews
Via de Feedback Company
Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.
4.6 / 5 uit 1176 reviews