Specialisme

Manueel therapie

Zoek een fysiotherapeut in de buurt

Manueel therapie


Manueel therapie is met name gericht op klachten waarvan de oorzaak in veel gevallen in de wervelkolom ligt. Wanneer op een bepaalde plaats in het lichaam een blokkade ontstaat dan kan dit elders in het lichaam (pijn)klachten veroorzaken. Als degelijke blokkades zich in de wervelkolom bevinden en weggenomen moeten worden, wordt er o.a. gebruik gemaakt van de zogenaamde manipulatie. Dit is een gecontroleerde beweging van een gewricht, met een hoge snelheid en over een klein traject. Pijnlijk is deze beweging vrijwel nooit, mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn vaak snel of direct afneemt, en de beweeglijkheid in veel gevallen ook direct toe neemt. De manueel therapeut heeft een 3 tot 4 jarige opleiding gevolgd en is er in gespecialiseerd om samen met de patiënt naar de mogelijke oorzaak van de blokkade te zoeken. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of klachten hun oorsprong vinden in een verkeerde houding, onvoldoende beweging of zelfs een verkeerd gebruik van de rug. Hierop wordt de gehele therapie en de behandeling samen met de patiënt afgestemd. Zorg ervoor dat je op tijd een afspraak maakt voor manueel therapie om te voorkomen dat je klachten chronisch worden.

Zoek Manueel Therapie in de buurt

Voor welke klachten is het geschikt

Manueel therapie is geschikt voor allerlei klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. We benaderen de klacht vanuit het gewricht maar richten ons op het gehele systeem en proberen zo de oorzaak weg te nemen. Hier enkele voorbeelden waarbij manuele therapie zeer effectief is:

 • Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
 • Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm)
 • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
 • Heupklachten
 • Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
 • Duizeligheid dit komt door het bewegen van de nek
 • Kaakklachten (soms in combinatie met nekklachten)
 • Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
 • Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder)
 • Tenniselleboog
Zoek een fysiotherapeut in de buurt

Wat doen we tijdens de behandeling

Bij manueel therapie kunne we naast manipulaties van de wervelkolom, rekkingen en oefeningen aangeleerd worden om foute bewegingspatronen te herkennen en deze met specifieke methoden te herstellen. Controle over jouw spieren herstellen is vaak de basis van herstel. Als de oorzaak van jouw klachten niet alleen bij de manuele therapie thuis hoort, behandelen we je binnen Fysiotherpie4All soms in een team. Denk hierbij aan problemen met werk, sport, (ont)spanning en stress.

Zoek een fysiotherapeut in de buurt

Hoe werkt het precies?

Een manueel therapeut wordt je door drie 3 tot 4 jaar extra nascholing te volgen. Hierdoor is een manueel therapeut zeer deskundig om veel breder naar je klachten te kijken en daarmee zeer nauwkeurig de oorzaken van jouw klachten vast te stellen.

Tijdens de afspraak gaan we de volgende stappen doorlopen:

 • Anamnese – Wij brengen jouw klachten in kaart en gaan proberen de oorzaak te achterhalen.
 • Onderzoek – Wij onderzoeken de wervelkolom op functie en blokkades.
 • Behandeling – We gaan de oorzaak van je klacht opheffen middels manueel therapie.
 • Nazorg – We gaan niet voor een Quick fix maar willen blijvend resultaat.  

Bekijk hier de effectiviteit van manuele therapie en maak vandaag nog je afspraak.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1127 reviews

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

25-05-24

Een zeer goede behandeling, een luisterend oor, erg fijn om door haar behandeld te mogen /kunnen worden.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Een manipulatie is te beschrijven als een kortstondig, vreemd gevoel. Meestal voelen mensen een 'krak' geluid. Over het algemeen is manuele therapie niet pijnlijk. Dit is het loskomen van het betreffend gewricht. Belangrijk bij deze behandeling is dat je probeert zo goed mogelijk te ontspannen. Wanneer je teveel spanning hebt in je lichaam is het moeilijker om je gewrichten los te krijgen. De manueel therapeut zal u zo goed mogelijk uitleg geven en je op je gemak stellen zodat de behandeling zo vlekkeloos mogelijk verloopt.
Binnen Fysiotherapie4all werken we met gekwalificeerde therapeuten. Ook al zijn de gevaren zeer minimaal zorgen we ervoor dat tijdens het vraaggesprek alle persoonlijke medische gegevens worden meegenomen in het samenstellen van een effectief maar ook veilig behandelplan dat voldoet aan de richtlijnen.
Fysiotherapie4all heeft contracten met alle zorgverzekeraar. Als u een aanvullende verzekering heeft dan wordt de behandeling helemaal vergoed. Kijk altijd even bij uw zorgverzekeraar of manuele therapie in het zorgpakket zit.
Het manipuleren van het gewricht (kraken) is vaak een onderdeel van de behandeling. Echter zal onze manuele therapeut de combinatie van diverse technieken toepassen voor langdurig resultaat.
Manuele therapie heeft een extra nascholing van 3 a 4 jaar. Hierdoor heeft de therapeut een bredere kijk op de problematiek en een andere manier van onderzoek en behandeling. Hierbij kan een manuele therapeut hele specifieke technieken toepassen zoals bv een gewricht in de eindstand manipuleren.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending