Beroerte / Cerebro Vasculair Accident (CVA)

Wat is een beroerte?

Veel mensen weten niet precies wat een beroerte is en denken dat een hersenbloeding en herseninfarct hetzelfde zijn. Maar niks is minder waar! Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij deze aandoeningen werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer.

Wat is een beroerte (CVA)

Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij deze aandoening werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer.

Wat is een Herseninfarct:
Een herseninfarct is een langer durende afsluiting van een bloedvat in de hersenen.

Wat is een hersenbloeding?
Een hersenbloeding is een scheurtje in een bloedvat waardoor bloed in het omringende hersenweefsel stroomt.

Wat is een Transient Ischaemic Attack (TIA)?
Een Transient Ischaemic Attack (TIA) is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen met tijdelijke uitvalsverschijnselen.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen zijn per individu zeer uiteenlopend van aard. De primaire gevolgen zijn:

Lichamelijke gevolgen

De meest voorkomende lichamelijke gevolgen na een beroerte zijn verzwakkingen en/of uitvalsverschijnselen van één lichaamshelft en gevoelsverlies. Afhankelijk van de aard kunnen gelaat, arm, been en romp hierbij betrokken zijn.

Andere problemen die zich kunnen voordoen zijn:

  • De richt- en evenwichtreacties in stand en zit kunnen verminderd zijn
  • Verhoogde weerstand van spierspanning
  • Spierzwakte en verlies van willekeurige bewegingen
  • Vermindering rompstabiliteit
  • De conditie/ uithoudingsvermogen kan verminderd zijn.

Cognitieve en gedragsmatige veranderingen

Deze cognitieve en gedragsmatige veranderingen ten gevolge van een beroerte komen zeer frequent voor:

  • Aandachtsproblemen
  • Verminderde werking van het korte- en langetermijngeheugen
  • Vertraagde informatieverwerking
  • Verandering in ruimtelijke oriëntatie in tijd, plaats en persoon
  • Apraxie: het onvermogen om complexe handelingen uit te voeren.
  • Problemen met initiatief nemen, plannen, organiseren, structureren en anticiperen
  • Emotionele labiliteit
  • Prikkelbaar, snel geïrriteerd
  • Depressiviteit
  • Veranderde persoonlijkheid

Belasting en belastbaarheid

Vermoeidheid is een frequent voorkomend gevolg. Dit is een groot probleem voor mensen met deze aandoening. Dit omdat mensen zich vaak structureel vermoeid voelen. Ook heeft dit een grote beperkende factor met betrekking tot het algehele functioneren.

Communicatie stoornissen

Een aantal gevolgen op het gebied van taal kunnen zijn: problemen met het vinden van woorden, moeite met expressie (het gevoel dat u uit met uw gezicht en gebaren), niet goed kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken, zinsopbouw, monotone spraak, inlevingsvermogen, humor van taal niet in kunnen zien en moeite met figuurlijke taal, zoals spreekwoorden, beeldspraak etc. Logopedie kan hierin een oplossing bieden.

Wat is de behandeling?

In de eerste 3 maanden na een beroerte vindt herstel voornamelijk plaats door het natuurlijk herstel. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk te starten met revalideren.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij het herstel na een beroerte?

Dit betekent niet dat er na deze tijd geen verbetering meer kan optreden en dat fysiotherapie geen verbetering kan bieden. In de boven genoemde problemen kan fysiotherapie zeker een uitkomst bieden, zodat het functioneren in uw dagelijks leven makkelijker zal verlopen.

Een CVA verhoogt ook de kans op vallen. Dit komt vaak door vermindering van het gevoel, kracht en evenwicht in de aangedane zijde. Door dit te verbeteren verlaagt u de kans op vallen.

Fysiotherapie kan zelfs (langer dan) 1 jaar na uw beroerte nog verbetering bieden tijdens uw dagelijkse activiteiten. Indien u de aangedane arm en/of been nog functioneel kan inzetten door bijvoorbeeld iets op te tillen, de deur open te maken of op te staan vanuit de stoel etc. kan er zeker nog verbetering optreden. Dit kan door middel van compensatiestrategieën en functioneel oefenen van activiteiten van uw dagelijkse leven.

Voorbeeld hoe fysiotherapie kan bijdrage aan het revalidatietraject

Voorbeeld: je ziet vaak na een CVA dat de aangedane arm of hand na verloop van tijd steeds minder wordt gebruikt, terwijl de aangedane arm of hand dit nog wel zou kunnen. Denk hierbij aan iets optillen, deur openmaken etc. Dit wordt dan vaak automatisch met de niet-aangedane hand of arm gedaan, omdat het vaak makkelijker en sneller gaat.


Dit komt vaak 6 maanden na een beroerte voor bij mensen die nog niet volledig zijn hersteld en patiënten die stoornissen hebben in gevoel en herkenning van de aangedane arm en hand.
“Learned non used” wordt dit principe genoemd, wat betekent dat je leert de aangedane arm en/of hand niet te gebruiken. Dit komt dus door het feit dat het makkelijker en sneller gaat met de niet-aangedane zijde.

Er moet dan echt bewust geleerd worden om ook de aangedane arm of hand weer te gebruiken tijdens het dagelijkse leven. Fysiotherapie kan u hierin helpen om verdere achteruitgang te voorkomen.

Bekijk hier een onderzoek  over Beroerte / Cerebro Vasculair Accident (CVA).

Bronnen:
Brugge F. (2008). Neurorevalidatie bij centraal neurologische aandoeningen. Houten.: Bohn Stafleu van Loghum.
Shumway-Cook A, Woollacott M. (2012). Motor Control: translating research into clinical practice. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins
KNGF- richtlijn beroerte 2012

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer