Capsular shift van het schoudergewricht

Wat is een capsular shift?

Dit is een operatie aan het kapsel van het schoudergewricht. De functie van het kapsel rondom het schoudergewricht is het stabiliseren van de schouderkop in de schouderkom. Wanneer dit kapsel opgerekt is en dus niet goed meer de schouderkop in de schouderkom kan stabiliseren, kan men kiezen voor een capsular shift. Hierbij wordt het kapsel strakker gemaakt waardoor het schoudergewricht weer stabiel is.

Wat zijn de oorzaken van de capsular shift?

Een oprekking van het kapsel ontstaat meestal ten gevolge van een ontwrichting (luxatie) of een gedeeltelijke ontwrichting (subluxatie) van het schoudergewricht. Doordat de schouderkop deels of in zijn geheel uit de kom beweegt, komt er rek op het kapsel. Wanneer dit meerdere malen gebeurt, wordt het kapsel wijder en kan deze zijn stabiliserende functie niet goed meer uitvoeren. Een instabiel schoudergewricht is het gevolg.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Tijdens de operatie van de capsular shift wordt er een snede gemaakt bij het schoudergewricht. De locatie is afhankelijk van welk gedeelte van het kapsel de chirurg strakker wil maken. Eerst worden de andere structuren aan de kant gelegd, zodat men het kapsel kan bereiken. Men maakt het kapsel los van de botstukken van het schoudergewricht en hecht deze vervolgens weer strakker aan de botstukken vast. Er zit zo weer meer spanning op het kapsel.

Hoe ziet het herstel eruit?

Na de operatie van de capsular shift is het belangrijk dat de operatiewond goed kan helen. Daarom krijgt men het advies de eerste vier weken een sling (soort mitella) te dragen. Na vier weken is de operatiewond nog steeds erg gevoelig voor rek en mag men bepaalde bewegingen (zoals het naar buiten draaien van de arm) nog niet maken. Na gemiddeld acht weken mag men weer licht belastende activiteiten uitvoeren en na gemiddeld drie maanden mag men pas weer matig intensieve belastingen uitvoeren. Zwaar intensief werk is bij de meeste patiënten pas na een half jaar toegestaan.

Wil jij meer lezen over schouder klachten? Ontdek in dit artikel alles over schouderklachten.

Bekijk hier een onderzoek over de Capsular shift.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 834 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-08-22

Serieus en deskundig

Lees meer