Capsular shift van het schoudergewricht

Wat is een capsular shift?

Dit is een operatie aan het kapsel van het schoudergewricht. De functie van het kapsel rondom het schoudergewricht is het stabiliseren van de schouderkop in de schouderkom. Wanneer dit kapsel opgerekt is en dus niet goed meer de schouderkop in de schouderkom kan stabiliseren, kan men kiezen voor een capsular shift. Hierbij wordt het kapsel strakker gemaakt waardoor het schoudergewricht weer stabiel is.

Wat zijn de oorzaken van de capsular shift?

Een oprekking van het kapsel ontstaat meestal ten gevolge van een ontwrichting (luxatie) of een gedeeltelijke ontwrichting (subluxatie) van het schoudergewricht. Doordat de schouderkop deels of in zijn geheel uit de kom beweegt, komt er rek op het kapsel. Wanneer dit meerdere malen gebeurt, wordt het kapsel wijder en kan deze zijn stabiliserende functie niet goed meer uitvoeren. Een instabiel schoudergewricht is het gevolg.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Tijdens de operatie van de capsular shift wordt er een snede gemaakt bij het schoudergewricht. De locatie is afhankelijk van welk gedeelte van het kapsel de chirurg strakker wil maken. Eerst worden de andere structuren aan de kant gelegd, zodat men het kapsel kan bereiken. Men maakt het kapsel los van de botstukken van het schoudergewricht en hecht deze vervolgens weer strakker aan de botstukken vast. Er zit zo weer meer spanning op het kapsel.

Hoe ziet het herstel eruit?

Na de operatie van de capsular shift is het belangrijk dat de operatiewond goed kan helen. Daarom krijgt men het advies de eerste vier weken een sling (soort mitella) te dragen. Na vier weken is de operatiewond nog steeds erg gevoelig voor rek en mag men bepaalde bewegingen (zoals het naar buiten draaien van de arm) nog niet maken. Na gemiddeld acht weken mag men weer licht belastende activiteiten uitvoeren en na gemiddeld drie maanden mag men pas weer matig intensieve belastingen uitvoeren. Zwaar intensief werk is bij de meeste patiënten pas na een half jaar toegestaan.

Wil jij meer lezen over schouder klachten? Ontdek in dit artikel alles over schouderklachten.

Bekijk hier een onderzoek over de Capsular shift.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer