Diabetes Mellitus (Suikerziekte)

Zoals de meeste weten wordt Diabetes Mellitus ook wel suikerziekte genoemd en is een stofwisselingsstoornis. Mensen met diabetes mogen niet altijd alles eten in verband met het suikergehalte. Er zijn verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen voor deze aandoening. Dit ontdek jij op deze pagina.

(Ook bekend als: Suikerziekte)

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus (DM), ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsstoornis. Normaal gesproken komt bij de vertering van voedsel glucose (suiker) vrij wat als energie opgeslagen wordt in de cellen van ons lichaam.

Het opslaan van glucose in de cellen kan alleen plaatsvinden bij aanwezigheid van het hormoon insuline. Dit hormoon wordt door de alvleesklier geproduceerd en zorgt er dus voor dat de glucose kan worden opgenomen in de cellen. Bij Diabetes Mellitus is er sprake van een te hoog glucosegehalte in het bloed. Dit kan komen doordat de alvleesklier geen (diabetes mellitus type 1) of te weinig insuline produceert (diabetes mellitus type 2) of doordat de lichaamscellen niet goed reageren op het hormoon (DM type 2). Dit laatste wordt insulineresistentie genoemd (ongevoeligheid voor insuline). Er blijft dus een overschot aan glucose in het bloed achter wat via de urine het lichaam verlaat.

Welke type Diabetes Mellitus zijn er?

 • type 1: de alvleesklier produceert geen insuline.
 • type 2: de alvleesklier produceert te weinig insuline of de lichaamscellen reageren niet goed op de insuline waardoor de glucose alsnog niet opgenomen kan worden.
 • Zwangerschapsdiabetes: dit is een tijdelijke vorm van diabetes mellitus wat tijdens een zwangerschap kan optreden. Hierbij produceert het lichaam tijdelijk te weinig insuline of worden de lichaamscellen tijdelijk minder gevoelig voor het hormoon insuline.

Wat zijn de oorzaken?

Oorzaken voor het ontstaan van Diabetes Mellitus type 1:

Type 1 ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Men vermoedt dat het erfelijk is. Het lichaam breekt de cellen die insuline produceren in de alvleesklier af waardoor er geen insuline meer geproduceerd wordt. Glucose wordt niet opgenomen en de bloedsuikerspiegel stijgt.

Oorzaken voor het ontstaan van Diabetes Mellitus type 2:

Type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd, maar komt nu ook steeds vaker op jongere leeftijd voor. De oorzaak hiervan is, naast een erfelijke aanleg, meestal een ongezond eetpatroon en weinig lichaamsbeweging. Door het overgewicht wat hiervan het gevolg is, worden de lichaamscellen minder gevoelig voor het hormoon insuline en wordt de glucose niet omgezet.

Oorzaken voor het ontstaan van zwangerschapsdiabetes:

De oorzaak van zwangerschapsdiabetes is dat het lichaam door hormonen (tijdelijk) niet goed reageert op de insuline. Er is een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes als men voor de zwangerschap al overgewicht had, als men al eerder een baby kreeg die te zwaar was, als er suikerziekte in de familie zit of bij een verhoogd cholesterolgehalte.

Wat zijn de symptomen?

Bij diabetes mellitus type kunnen er flinke schommelingen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Men kan hypo’s en hypers krijgen. Een hypo is een te lage bloedsuikerwaarde (hypoglykemie) waardoor men kan gaan zweten, trillen, hoofdpijnklachten kan krijgen, moe kan zijn of duizelig kan worden. Het is dan zaak om snel extra suiker in te nemen om de bloedsuikerwaarde te doen laten stijgen.

Een hyper is een te hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) en daarbij krijgt men dorst, moet men veel plassen, kan men vermoeid raken, misselijk zijn en overgeven. Hierbij helpt water drinken, bewegen (spieren verbranden suikers) of insuline spuiten.

Er zijn verschillende symptomen waaraan jij kunt herkennen dat jij diabetes mellitus hebt. Deze symptomen zijn:

 • Veel plassen,
 • Droge mond,
 • Veel dorst,
 • Verstopping,
 • Vermoeidheid,
 • Wazig zien,
 • Huiduitslag,
 • Jeuk,
 • Slecht genezende wonden.

Bij type 2 zijn de symptomen vaak minder duidelijk aanwezig en/of worden ze langzaamaan erger.

Hoe wordt het behandeld?

Behandeling bij Diabetes Mellitus type 1

Bij type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan en zal men door middel van het spuiten van insuline of door het gebruik van een insulinepomp ervoor moeten zorgen dat de glucosewaarden van het bloed niet te hoog worden.

Behandeling bij Diabetes Mellitus type 2

Bij type 2 krijgt men vaak medicijnen om de bloedsuiker te verlagen. Omdat deze vorm van diabetes vaak ontstaat ten gevolge van een ongezond leef- en/of eetpatroon, is het belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt. Om hart- en vaatziekten te voorkomen zal men gezond moeten eten en genoeg moeten bewegen. Wanneer medicijnen en een gezonde leefstijl niet voldoende zijn om de glucosewaarden van het bloed onder controle te houden, zal men insuline moeten gaan spuiten.

Behandeling bij zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes wordt eerst geprobeerd om de suikerspiegel te verlagen door een aangepast eetpatroon. Als dit niet voldoende is, zal men ook insuline moeten spuiten.
Wanneer er niet goed met de diabetes mellitus omgegaan wordt, kan dit resulteren in verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn: oogcomplicaties, nierziekten, beschadiging van de zenuwbanen en hart- en vaatziekten.

Bekijk hier een onderzoek over Diabetes Mellitus.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer