Ontdek de oplossing voor Chronische Pijn!

Chronische pijnklachten? Wat de oorzaak ook is, de oplossing is hetzelfde. In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Wat is (chronisch) pijn fysiologisch gezien?

Belasting op je lichaam noemen we ook wel stressbelasting. Deze stress kan zowel fysiek als mentaal zijn en daardoor kunnen we ook zowel fysiek als mentaal meer pijn of klachten ontwikkelen. Stress heeft te maken met de ‘fight or flight response’, oftewel de ‘vecht-of-vluchtreactie’. Dit is een natuurlijke en normale reactie van het lichaam, waarbij stresshormonen vrijkomen. Het eerste hormoon is adrenaline. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Daarnaast komt een ander hormoon vrij, namelijk cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt en er meer brandstof vrijkomt voor je spieren. Zo worden je spieren zo goed mogelijk doorbloed en voorbereid om in actie te komen.

Wanneer deze reactie van korte duur is, is er niks aan de hand. Wanneer dit te lang aanhoudt en er niet voldoende herstel kan optreden, staan je zenuwen en spieren te lang aangespannen. We krijgen spierstijfheid, spierpijn, hoofdpijn. Je zenuwstelsel is gevoeliger, dus ontstaat er meer pijn, waardoor je fysieke klachten ontwikkelt. Uiteindelijk komt je brein ook niet tot rust, dat kan leiden tot overspannenheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, burn-out, depressies, slecht slapen, angststoornissen en vermoeidheid.
Wanneer je elke dag chronische pijn hebt, gaat je brein dit ook steeds meer als ‘normaal’ ervaren en gaat zich hier ook naar vormen. We zien dat mensen door de pijn ook steeds minder gaan doen en bijvoorbeeld stoppen met sporten, uit angst voor een verergering van de pijn en simpelweg omdat pijn natuurlijk niet prettig is. Dit heeft uiteindelijk weer consequenties voor alle anderen structuren van het lichaam. Wat misschien wel het grootste probleem is, is dat mensen negatief worden. Je raakt gefrustreerd en bent de hele dag bezig om de chronische pijn maar weg te krijgen.

Hoe doorbreek je de cirkel van Chronische Pijn?

Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk om te ontdekken waar het in de verschillende systemen mis gaat. Is het de centrale sensitisatie, je oerbrein of is vooral jouw autonome zenuwstelsel overactief. Factoren zoals persoonlijkheid, een te hoge werkdruk, relationele problemen, te veel hooi op de vork nemen, etc. Eigenlijk is er altijd sprake van een combinatie van factoren die jouw balans kunnen verstoren. Het wel of niet ervaren van te veel stress heeft grotendeels te maken met hoe je met de situatie omgaat. Meestal heb je hier zelf meer invloed op dan je in eerste instantie denkt. Dit vergt veel oefening. Een fysiotherapeut kan jou hierbij helpen ontdekken welke knelpunten er bij jou aanwezig zijn.

Er zijn een aantal stappen die je zelf of onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt volgen. Deze worden hieronder besproken.

Stap 1: Luister naar L. Moseley

Stap 1 is begrijpen hoe pijn werkt. Pijn is een signaal van je lichaam om je te waarschuwen dat er iets mis is. Maar de Australische wetenschapper L. Moseley heeft mij veel nieuws geleerd over pijn. Als je pijn hebt, werkt het pijnsysteem te beschermend. Pijn wordt veroorzaakt door je brein en niet door beschadigd weefsel. De pijn zegt ook niets over de staat van beschadigd weefsel: de twee zijn daardoor slecht aan elkaar te relateren.

 ‘Movement is king’, aldus Moseley. Oftewel: het draait allemaal om beweging. En dit is waarom:

• Bewegen is belangrijk om het pijnsysteem te re-trainen.
• Beweging onderdrukt geleidelijk het pijnsysteem.
• Beweging helpt je leren.
• Bewegen beschermt het lichaam tegen andere problemen.
• Bewegen is de beste manier om te herstellen.
• Zelfs fantaseren over bewegen helpt.

Belangrijk is dat je begrijpt wat pijn precies inhoudt en hoe het pijnsysteem werkt, zodat je het kunt re-trainen. Ga niet voor een quick-fix, oftewel een oplossing voor de korte termijn, maar ga het pijnsysteem herstellen. Goede begeleiding is hierbij zeer belangrijk en die kan ik je bieden.

Stap 2: Centrale sensitisatie en chronische pijn

Zoals je misschien wel ervaren hebt kan er niet altijd duidelijke oorzaak gevonden worden voor jouw pijnklachten. Zeker bij chronische pijnklachten krijgt men vaak te horen dat de pijn geen relatie heeft met de medisch waarneembare schade en dat er niks meer aan te doen is. Je voelt je dan machteloos, waar komt die pijn dan vandaan?

Maar stel dat er wel iets is waar je invloed op kan hebben? Iets waardoor het functioneren wel vooruitgaat?
Er kan sprake zijn voor overgevoeligheid voor prikkels, dit noemen we ook wel centrale sensitisatie. Chronische aspecifieke pijn kan dus een gevolg zijn van centrale sensitisatie. Dit biedt nieuwe opties voor behandeling.

Stap 3: Het oerbrein en chronische pijn

Voor het begrijpen van het nut van pijn, moeten we eerst de functies van ons brein leren kennen. Grofweg gezien, kunnen we ons brein in 3 delen verdelen, welke allen een andere functie hebben. De 3 delen bestaan uit:

  1. De hersenstam (ook wel reptielenbrein of oerbrein)
  2. Het limbisch systeem (het emotionele brein)
  3. De cortex (het denkende brein)

Onderdrukte emoties spelen een hele belangrijke rol bij chronische pijn. In het artikel ‘het oerbrein en pijn’ vertel ik precies de relatie van het oerbrein en het limbisch systeem zodat we ook vanuit dit perspectief pijn kunnen begrijpen.

Dr. Sarno is een belangrijk persoon die mij enorm heeft geholpen. Hij zegt: “95% van alle pijnklachten zijn psychosomatisch”. Ik kon dit in het begin niet geloven, maar nu ben ik hier voor een groot deel van overtuigd door mijn eigen ervaringen. Vooral bij die mensen waar geen oorzaak wordt gevonden óf bij de mensen die mogelijk wel een oorzaak hebben gevonden maar bij wie deze klachten niet beter worden. Voor de meeste mensen is dit een onbekend terrein en zijn mensen vaak sceptisch. Dit is ook zeker begrijpelijk, alleen wanneer je hier niet voor open staat of wilt gaan staan zal er nooit verandering optreden in jouw pijnklachten.

Stap 4: Chronische pijn en het autonome zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is onder te verdelen in het animale zenuwstelsel (willekeurig) en het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is het deel van het perifeer zenuwstelsel dat een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert. Het wordt ook wel het onwillekeurige, vegetatieve of viscerale zenuwstelsel genoemd. Het autonome zenuwstelsel regelt daardoor ook vooral de werking van inwendige organen. Onder andere de ademhaling, de hartslag, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten wordt geregeld door dit zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is misschien wel de belangrijkste factor bij chronische pijn.

Lees meer over Chronische Pijn

Slapen en chronische pijn

Slaap is van essentieel belang voor de mens en zeker als het om (chronische) pijn gaat. Slapen = herstellen. De spieren ontspannen en de ademhaling, hartslag en hersenactiviteit vertragen tijdens het slapen. De benodigde hoeveelheid slaap verschilt per persoon en wordt het best vastgesteld aan de hand van hoe je je overdag voelt. Het is niet zozeer het aantal uren slaap dat van belang is, maar voornamelijk de kwaliteit en regelmaat van de slaap.

Stress en (chronische) pijn

Wij zijn ervan overtuigd dat stress een van de grootste veroorzaker is van alle lichamelijke klachten. Zowel fysiek als mentaal. De meeste mensen willen dit niet horen, maar het onderwerp stress wordt erg onderschat. Ook ikzelf wuifde stress vroeger altijd weg en vond dit begrip maar onzin. Je krijgt namelijk snel de sticker stress toegeschreven. Totdat ik zelf fysieke klachten kreeg, zonder dat er echt een oorzaak aanwezig was. Uiteindelijk heb ik voor duizenden euro’s aan therapieën gehad zonder resultaat. Na jaren ben ik er eindelijk achter gekomen dat stress een hele grote invloed heeft gehad op mijn gezondheid en fysieke pijnklachten.

Wat is (chronisch) pijn precies?

Als eerste wil ik je uitleggen wat chronische pijn is en waar het voor bedoeld is. We weten allemaal dat pijn een belangrijke functie heeft. Eigenlijk is het een positief signaal van het lichaam, omdat het ons waarschuwt als er iets mis is, zodat je voorzichtiger bent met het lichaamsdeel waar je last van hebt.

Het immuunsysteem en pijnklachten

Ons immuunsysteem is het belangrijkste als we het over gezond of ziek zijn hebben. Timo Hans, ontwikkelaar van het 6 domeinen model, heeft hier een enorm goed verhaal over en daarom wil ik je meenemen in zijn visie. Dit onderwerp is de basis i.c.m. de andere 5 domeinen om (chronische) pijn te verhelpen.

Het limbisch systeem – oerbrein en pijn

Als je last hebt van (chronische) pijn en je wilt controle hebben op je pijn dat is het van essentieel dat je begrijpt wat pijn inhoudt. Alle pijnklachten worden gevormd in ons brein en daarom is op dit gebied zoveel te winnen. In het onderstaande artikel ga ik je uitleggen waar het brein uit bestaat en hoe we dus pijnklachten kunnen behandelen via ons brein. Neem dit verhaal serieus wat hier kan wel eens de sleutel tot succes liggen voor jouw klachten.

Mijn persoonlijk verhaal: ‘de oplossing van pijn’

Misschien heb je weleens last van pijnklachten (chronische pijn), fysieke beperkingen, vermoeidheid, stijve spieren of gewrichten. Middels dit boek willen wij je bewust maken van het ontstaan van pijnklachten, hoe je deze klachten kunt genezen, hoe je je fitter kunt voelen en misschien nog wel belangrijker: hoe je pijnklachten preventief kunt elimineren. Voorkomen is immers beter dan genezen, nietwaar?

Pijn verminderen door je autonome zenuwstelsel te beïnvloeden

Het menselijk lichaam bevat twee systemen die stress beïnvloeden. We kennen het animale en het autonome zenuwstelsel. Het animale zenuwstelsel (ook wel het somatische zenuwstelsel genoemd) staat onder invloed van de wil en maakt het mogelijk bewust actie te ondernemen. Hierbij zijn zintuigen en skeletspieren betrokken. Het animale zenuwstelsel regelt de houding en beweging van het lichaam.

Waarom moet je op elke leeftijd aan krachttraining doen?

In het dagelijks leven heb je elke dag je spieren nodig. Als je de trap op- en af loopt, opstaat vanuit de stoel, wandelt, je kind optilt, etc. Je spieren zijn dus noodzakelijk om ons te kunnen voortbewegen. Krachttraining helpt je hierbij!

Tension Myoneural Syndrome (TMS)

De meeste mensen met chronische pijnklachten hebben last van het Tension Myoneural Syndrome (TMS). Dit syndroom is ontwikkeld door Dr. Sarno die bekent is in America. De therapie is gericht op de samenhang tussen body en mind. TMS wordt in zijn visie veroorzaakt doordat emoties zoals boosheid, verdriet, irritatie, etc. zorgt voor een verandering in het autonome zenuwstelsel. Hierdoor ontstaat er een verminderde doorbloeding, wat zorgt voor zuurstoftekort in de weefsels zoals spieren, zenuwen en pezen. Dit resulteert weer in pijn. Ontdek in dit artikel hoe jij van het tension myoneural syndrome kan afkomen en je pijnklachten kunt oplossen!

Triggerpoints en chronische pijn

In de praktijk zien wij veel mensen die chronische pijnklachten hebben. Of dat klachten als ze weg zijn continu weer terug komen. Triggerpoints zijn in veel gevallen hier een oorzaak van. Dit zijn kleine ‘spierknoopjes’ die er voor zorgen dat spier niet goed doorbloed wordt wat resulteert in stijfheid, verkortingen, verkramping en pijn. Deze triggerpoints worden veroorzaakt door bijvoorbeeld overbelasting, stress, (onderdrukte) emoties, (jeugd) trauma’s en/of persoonskenmerken.

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Fibromyalgie & Triggerpointtherapie

Heb jij last van fibromyalgie? OF misschien heb je geen fibro maar is het TMS. In dit artikel ga ik je alles vertellen over het verbeteren of zelfs oplossen van fibromyalgie. Er is vaak meer mogelijk dan men denkt!

Triggerpoints als oorzaak van nekklachten

Heb jij last van nekklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van nekklachten.

De drie belangrijkste aspecten bij chronische pijn

Fysiek

Met je ‘fysiek’ bedoelen we de gehele lichamelijke gesteldheid. Dus van je botten tot het zenuwstelsel en van je spieren tot de hersenen. Termen als uithoudingsvermogen, krachttraining, belasting en belastbaarheid zijn onlosmakelijk verbonden aan je fysiek. Wil je pijnklachten voorkomen of verhelpen? Bewegen of sporten is simpelweg het enige advies.

Intern Milieu

Hiermee bedoelen we alle interne processen in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan: lichaamsevenwicht (homeostase), ademhaling, stofwisseling, fysiologie van bindweefselherstel, voeding en hormoonhuishouding. Als je je cellen op de juiste manier voedt, zie je dat je lichaam een enorm zelfherstellend vermogen heeft.

Brein

Je brein is eigenlijk als de software van een computer: alles wordt erdoor aangestuurd. Denk hierbij aan gedachten, gevoelens, pijn, idealen, principes, coördinatie en tastzin. Het brein is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van het lichaam. Ook hier moeten we dus goed voor zorgen. Het sleutelwoord hier is de ‘nervus vagus’.

Slapen en chronische pijn

Slapen en het parasympatisch zenuwstelsel

Wanneer je niet voldoende slaapt is je parasympatische zenuwstelsel inactief met als gevolg dat je sympathisch zenuwstelsel juist te actief wordt. Er ontstaat een disbalans en je batterij kan niet meer worden opgeladen, waardoor je te weinig energie hebt om je dag door te komen. Je put je lichaam uit. Hierdoor ontstaan uiteindelijk fysieke en/of mentale klachten. Een veel voorkomend probleem bij mensen is dat ze triggerpoints ontwikkelen.

Bekijk in detail

Stress en (chronische) pijn

Vormen van stress

Iedere dag krijg je op welke manier dan ook met stress te maken. Dit kan zowel…

  • Chemische stress: nutritioneel, gassen en verontreinigingen
  • Mechanische stress: door houding en beweging
  • Psychische stress: emotioneel
  • Thermische stress: verhitting of koeling

Stress is simpel gezegd: spanning op je lichaam. Stress is gezond en is ook noodzakelijk om te kunnen leven. Het is alleen van essentieel belang dat je niet te veel aan stress ervaart. Daarom is het belangrijk dat je weet wat stress met je lichaam doet en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Stress herkennen

Stress is een natuurlijke reactie van de mens om jezelf in leven te houden en daarom dus niet per definitie ongezond. Een teveel aan stress en het gebrek aan herstel na een stresssituatie zijn echter wel ongezond. Helaas is stress niet meetbaar en is het moeilijk te zeggen wanneer je maatregelen moet nemen. Wel zijn er vele lichamelijke symptomen die op chronische stress kunnen duiden.

Bekijk in detail

Wat is (chronisch) pijn precies?

Chronische pijn behandelen

Veel mensen hebben ook last van chronische pijn. Dit is een moeilijker probleem, omdat er geen duidelijke schade meer is. De pijn is continu aanwezig en meestal lastig te beheersen. Soms neemt het wat af, blijft het zo of breidt het zich langzaam uit. We zien vaak dat het zenuwstelsel steeds gevoeliger wordt en kleine verwondingen of lichte aanrakingen voor meer pijn zorgen. Bij acute pijn is er een aanwijsbare oorzaak: beschadiging. Bij chronische pijn is het de pijn zelf die ons systeem prikkels blijft geven, waardoor we pijn blijven voelen.

Bekijk in detail

Het immuunsysteem en pijnklachten

Wat is het immuunsysteem?

Dit systeem is er vooral voor bedoeld om toxische stoffen buiten het lichaam te houden. De makkelijkste manier om de functie van het immuunsysteem beter te begrijpen, is om het voor je te zien als een buis. Deze buis loopt van mond tot anus en is de belangrijkste barrière tussen de buitenwereld en de binnenzijde van het lichaam.

Waaruit bestaat ons immuunsysteem?

Het immuunsysteem (‘de buis’) is opgebouwd uit een 4-tal lagen. De lagen worden uitgelegd van binnen naar buiten. Klik op het artikel om alle lagen te ontdekken.

Functie en filosofie van het immuunsysteem

Het immuunsysteem is het meest dominante domein in het 6 domeinen model van Timo Hans. Als dit domein niet optimaal functioneert, ontstaat er een disbalans in het lichaam. Het lichaam raakt hierdoor steeds verder van zijn of haar set-point. Wat is het set-point? Het set-point is het beste te omschrijven als het punt waar alles in balans is. Geen overmatige immuunreacties, een optimaal slaapritme, een diafragmale ademhaling, en ga zo maar door. Ook heeft het setpoint veel te maken met de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de fysieke conditie van een persoon. Hoe verder een klant afwijkt van zijn of haar setpoint, hoe ongezonder deze persoon is en hoe meer fysieke klachten zich zullen ontwikkelen.

Bekijk in detail

Het limbisch systeem – oerbrein en pijn

Hoe is ons brein opgebouwd?

Voor het begrijpen van het nut van pijn, moeten we eerst de functies van ons brein leren kennen. Grofweg gezien, kunnen we ons brein in 3 delen verdelen, welke allen een andere functie hebben.

De 3 delen bestaan uit:

1. De hersenstam (ook wel reptielenbrein of oerbrein)
2. Het limbisch systeem (het emotionele brein)
3. De cortex (het denkende brein)

Deze gaan we stap voor stap uitleggen, zodat we vanuit dit perspectief pijn kunnen begrijpen.

Bekijk in detail

Mijn persoonlijk verhaal: ‘de oplossing van pijn’

Wie ben ik:

Ik ben Maikel Korbmacher, getrouwd met Anke en in 2017 vader geworden van een dochter. In 2020 hebben we ons tweede kind gehad. Samen met mijn compagnon, Ivo ’t Lam, ben ik eigenaar van Fysiotherapie4all en werk ik sinds 2009 als fysiotherapeut binnen ons bedrijf. Wij hebben in korte tijd een mooi bedrijf opgebouwd. Dit is ons mede gelukt door onze ervaringen, onze missie, onze visie op pijn en het simpelweg ‘gewoon te doen’. Wij willen mensen graag helpen, omdat wij geloven in de oplossing van pijn of in ieder geval beduidend verminderen. Want iedereen verdient een pijnvrij leven.

Bekijk in detail

Pijn verminderen door je autonome zenuwstelsel te beïnvloeden

Fysieke klachten en het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel staat niet onder invloed van de wil. Het autonome zenuwstelsel reguleert belangrijke lichaamsprocessen zoals de hartslag, lichaamstemperatuur, ademhaling, spijsvertering en zweetproductie. Dit zenuwstelsel is weer in twee delen te onderscheiden: het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathisch zenuwstelsel is actief wanneer we aan het werk zijn, wandelen, sporten etc. Oftewel alle momenten gedurende de dag waarop we in actie komen. Het zorgt ervoor dat je hartslag versnelt, je spieren aanspannen, de ademhaling sneller en dieper wordt, de bloedsomloop sneller wordt en de alertheid en reactiesnelheid vergroot worden. Deze spanning is normaal en gezond.

Breng je nervus vagus tot rust

Wat je kunt doen om het autonome zenuwstelsel tot rust te krijgen, is het stimuleren van de nervus vagus. Dit is de langste, meest complexe zenuw in je lichaam, die het brein verbindt met je belangrijkste organen. Daarnaast speelt de nervus vagus een belangrijk rol bij het autonome zenuwstelsel. Als je de nervus vagus activeert, zet je namelijk je parasympatische zenuwstelsel aan het werk. Dit helpt je te ontspannen en kan uiteindelijk zowel je fysieke als je mentale gezondheid verbeteren en je stressbestendigheid verhogen.

Bekijk in detail

Waarom moet je op elke leeftijd aan krachttraining doen?

Waarom is kracht training belangrijk?

Wat de meeste mensen niet weten is dat onze spieren plastisch zijn. Dit houdt in dat al je spieren continu worden afgebroken en worden opgebouwd. Je kunt je dit misschien niet voorstellen, maar de afbraak van spierweefsel gaat met een percentage van 1 a 2% per dag. Het afbreken en opnieuw opbouwen van spieren noemen ze de turnover-rate.

Dit betekent dat in 50-100 dagen je spieren compleet vernieuwd zijn. Dit noemen we ook wel skeletspierplasticiteit. Dit lijkt onnatuurlijk, maar dit is nu juist een geweldig mooi natuurlijk proces. Hierdoor kunnen wij ons als organisme aanpassen aan bepaalde belastingen.

Het belangrijkste in dit verhaal om te weten is dat je spieren moet gebruiken om ze te behouden. We moeten dus actief blijven, omdat je spieren continu worden afgebroken en door beweging worden ze weer opgebouwd. Je kent misschien wel het spreekwoord: ‘use it or lose it’.

Bekijk in detail

Tension Myoneural Syndrome (TMS)

Dr. Sarno en Tension Myoneural Syndrome

Dr. Sarno onderzoekt een patiënt eerst om structurele problemen uit te sluiten zoals een blokkade, ontsteking of een gescheurde band. Als hij niets vindt, is zijn diagnose TMS ofwel Tension Myoneural Syndrome. Dit is een psychisch veroorzaakte verandering in de fysiologie die pijn veroorzaakt maar geen schade. Deze diagnose is gebaseerd op het idee dat ons onbewuste brein pijn veroorzaakt om ons af te leiden van ontoelaatbare gedachten, zoals woede richting je ouders, echtelijke ruzies of frustratie over je kinderen, wat je ontoelaatbaar vindt. Je brein denkt dat het een fysieke aandoening moet genereren om je te beschermen tegen krachtige en gevaarlijke emoties. Het idee is dat het symptoom je aandacht verlegt naar je lichaam terwijl het probleem in je brein zit. Dr. Sarno zijn adviezen zijn vooral gericht op het emotioneel benaderen in plaats van fysiek.

Behandeling van TMS

Ik leerde zelf op school veel over het onderzoeken van het lichaam en het behandelen van de symptomen, maar ik leerde vrijwel niks over de kracht van het brein. En je leert zoals ik al eerder zei weinig over pijn. Ik bekeek Dr. Sarno zijn documentaire, las zijn boek en realiseerde me: ‘Dat heb ik ook gehad’. Ik had de afgelopen 10 jaar rondgelopen met allemaal wisselende en vreemde klachten; hoofdpijn, nekklachten, buikpijn, slechte stoelgang en zo is er nog een hele waslijst. We zijn mensen en we moeten erkennen dat we emoties hebben en dat ze belangrijk zijn bij het ontwikkelen, maar ook bij het oplossen van pijn. De boodschap, het pijnsignaal dat ons brein afgeeft, moeten we begrijpen, interpreteren en hierop anticiperen.

Ik heb een behandelprogramma voor het Tension Myoneural Syndroom gemaakt i.c.m. het 6 domeinen model. Dit is een 12 weken cursus waarmee ik mijn chronische pijn heb behandeld. Dit is de Pijn Reset Methode.

Bekijk in detail