Diabetes Mellitus – type 2

Diabetes Mellitus type 2 wordt ook wel het, ouderdomsdiabetes genoemd en kenmerkt zich dat de concentratie van suiker in het bloed te hoog is. Dit typen diabetes kan op lange termijn verschillend complicaties geven, zoals wonden op de voeten, tintelingen in de handen en voeten en nierinsufficiëntie. De fysiotherapeut kan jou helpen met een gezondere levensstijl, zodat deze lange termijn complicaties kunnen worden verminderd.

(Ook bekend als; Ouderdomssuiker, hyperglycemie, ouderdomsdiabetes)

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes mellitus type 2 (hyperglycemie) is een relatief veel voorkomende aandoening waarbij de concentratie van suiker in het bloed te hoog is. De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon is erg belangrijk voor de suikerstofwisseling. Wanneer we eten komt suiker via de darmen in het bloed. Als de suikerconcentratie in het bloed stijgt, maakt de alvleesklier insuline aan. Deze insuline zorgt er vervolgens voor dat suiker uit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Ook remt insuline de suikerproductie van de lever.


Wat zijn de oorzaken?

Deze aandoening ontstaat wanneer insuline niet goed werkt of indien er onvoldoende insuline door de alvleesklier wordt aangemaakt. In beide gevallen kan insuline er niet meer voor zorgen dat suiker vanuit het bloed wordt opgenomen in de weefsels met een te hoge bloedsuikerspiegel als gevolg. De nieren zullen de overtollige suikers moeten afvoeren door extra urine aan te maken. Er zijn 2 soorten hyperglycemie: Diabetes mellitus type 1 (Jeugddiabetes) en Diabetes mellitus type 2 (ouderdomsdiabetes)

Oorzaken voor diabetes mellitus type 1

Type 1 (jeugddiabetees), ontstaat wanneer het lichaam de alvleeskliercellen die insuline maken om onduidelijke redenen vernietigen. Hierdoor wordt er geen insuline meer geproduceerd. Personen met deze vorm zullen hun hele leven insuline moeten inspuiten.

Oorzaken voor diabetes mellitus type 2

Het type 2 (ouderdomsdiabetes), ontstaat doordat het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed meer kan regelen. Er is te weinig insuline in het lichaam en bovendien reageert het lichaam niet goed meer op de insuline. Dit wordt ook wel insulineresistentie (ongevoeligheid voor insuline) genoemd. Zonder de werking van insuline kan het lichaam niet genoeg suikers uit het bloed halen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. Vroeger kregen vooral ouderen diabetes type 2. Tegenwoordig treft het echter ook steeds meer jonge mensen. In dit artikel zullen we verder ingaan op diabetes type 2.

Wat zijn tekens & symptomen van Diabetes Mellitus type 2?

Diabetes type 2 begint meestal heel geleidelijk. Hierdoor wordt de aandoening vaak pas later ontdekt. Symptomen die voorkomen bij personen met diabetes type 2 zijn:

  • Vermoeidheid,
  • Veel dorst,
  • Veel plassen,
  • Vaak terugkomende infecties,
  • Slecht genezende wonden,
  • Kortademigheid,
  • Wazig zien.

Deze chronische aandoening kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Vaak ligt de oorzaak in overgewicht, roken, gebrek aan lichamelijke activiteit, voedingsfactoren, bepaald medicijngebruik en dit vaak in combinatie met erfelijke aanleg. Gezien het feit dat de oorzakelijke factoren vaak voortkomen uit een ongezonde levensstijl, zien we vaak dat personen met diabetes type 2 ook een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol hebben. Dit wordt niet veroorzaakt door de diabetes zelf, maar door de ongezonde levensstijl. Dit maakt het extra belangrijk om de klachten niet alleen medicamenteus te behandelen, maar ook de oorzaak aan te pakken ‘het veranderen van de levensstijl’.

Personen met Diabetes Mellitus type 2 kunnen last krijgen van verschillende lange termijn complicaties. Deze kunnen zijn: wonden aan de voeten, nierinsufficiëntie, tintelingen in de handen en voeten (zenuwschade), meer kans op het ontwikkelen van een frozen shoulder of een carpaal tunnel syndroom etc. Hiervoor geldt: hoe beter men de bloedsuikerspiegel kan reguleren, des te kleiner het risico op het verergeren of optreden van complicaties.

Diabetes mellitus suikerziekte
Diabetes mellitus suikerziekte

Hoe wordt de diagnose gesteld van Diabetes Mellitus type 2?

De diagnose kan worden gesteld door een arts. Om de diagnose te kunnen stellen, gaat de huisarts na hoeveel glucose er in het bloed zit.

Wat kan de fysiotherapeut voor jou betekenen?

Buiten de medicatie die de arts eventueel voorschrijft is een gezonde levensstijl van essentieel belang. Voor personen met diabetes is bewegen gunstig voor de algemene gezondheid. Bewegen heeft de volgende specifieke effecten:

Door een begeleid en geprotocolleerd beweegprogramma en gestructureerde patiënten voorlichting is de cliënt beter in staat om op verantwoorde wijze veilig en effectief te bewegen met hyperglycemie. Dit met het doel een actievere leefstijl te ontwikkelen, met als gevolg een verbetering van zijn of haar gezondheid. Met als subdoel (en verwacht neveneffect) een afname van medische consumptie.

Kortom bewegen zorgt voor een gezonder en fitter lichaam, verminderd de kans op lange termijn complicaties en verminderd de klachten die diabetes type 2 veroorzaakt.

Bekijk hier een onderzoek over Diabetes Mellitus type 2. 

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer