Gebroken middenvoetsbeentje

Uitleg gebroken middenvoetsbeentje (video)

Wat is een gebroken middenvoetsbeentje?

Een gebroken middenvoetsbeentje wordt ook wel een metatarsale fractuur genoemd. Een voet bestaat uit een voetwortel, een middenvoet en de tenen. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeentjes (ook wel ossa metatarsalia genoemd). Er kan een acute breuk in deze botstukken voorkomen, maar ook kan een breuk geleidelijk aan ontstaan door langdurige overbelasting (stressfractuur).

Wat zijn de oorzaken bij deze aandoening?

Een acute fractuur van een middenvoetsbeentje kan ontstaan door een directe, grote klap op het botstuk, zoals een val op de voet van grote hoogte, een schop tegen de voet, een verkeersongeluk of doordat iemand op uw voet gaat staan. Daarnaast kan ook een verdraaiing van de voet leiden tot een dergelijke breuk.
Er kan ook een niet-acute breuk in de middenvoet optreden. Dit wordt een stressfractuur genoemd. Deze ontstaat wanneer de middenvoet vaak en langdurig overbelast wordt. Dit ziet men bijvoorbeeld bij soldaten die lange marsen lopen of bij hardlopers die vaak lange afstanden rennen. Ook heeft men meer kans op fracturen wanneer de botdichtheid van de botten lager is. Dit wordt ook wel osteoporose of botontkalking genoemd.

metatarsale-fractuur-behandeling

Wat zijn tekens & symptomen?

Bij een acute breuk ontstaat er zwelling en kan er ook een bloeduitstorting zichtbaar zijn. Men ervaart een lokale pijn en de beweeglijkheid van de voet kan afnemen. Dit kan men merken bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. In sommige gevallen is lopen echter niet mogelijk. Ook is druk op het middenvoetsbeentje erg pijnlijk.

Bij een stressfractuur van een middenvoetsbeentje zijn de symptomen vaak milder, omdat deze fracturen langzaamaan ontstaan en aanvankelijk niet zo groot zijn. Ze beginnen meestal met een klein botscheurtje, maar kunnen naarmate men de voet langer blijft overbelasten, groter worden. De pijn is hierbij aanvankelijk alleen tijdens of vlak na de belasting aanwezig en ook is er vaak maar een lichte zwelling te zien. Met de tijd verergeren deze symptomen en kan de pijn ook zonder de voet te belasten aanwezig zijn.

Behandeling van een gebroken middenvoetsbeentje

Afhankelijk van het aantal fracturen en de grootte van de breuk kan men operatief of conservatief behandeld worden. Bij meerdere breuken of wanneer de botstukken na de breuk niet meer in de juiste positie staan, kiest men vaak voor een operatieve behandeling. Hierbij worden de botstukken weer in de juiste positie gezet en worden ze gefixeerd met fixatiemateriaal. Wanneer de botstukken nog in de juiste positie staan, voldoet soms een stevige schoen al om de breuk te laten genezen.

Bij stressfracturen is een operatie meestal niet nodig. Hierbij is het belangrijk om de middenvoet niet meer zwaar te belasten om zo het bot de kans te geven te genezen. Na gemiddeld zes weken is een breuk geheeld en daarna kan de belasting op de middenvoet langzaam opgebouwd worden. Dit kan eventueel onder begeleiding van één van onze fysiotherapeuten.

Lees hier een onderzoek van een gebroken middenvoetsbeentje

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer