Wat is een gebroken schouderblad?
Het schouderblad (scapula) is een botstuk dat aan de achterkant van de romp tegen de ribben aan ligt. Er zijn verschillende soorten breuken te onderscheiden bij een gebroken schouderblad: een breuk in het schouderblad, een breuk van de hals van het schouderblad en een breuk van het schouderdak.
Hoe ontstaat het?
Een gebroken schouderblad kan alleen ontstaan wanneer er een grote kracht inwerkt op het schouderblad. Een gebroken schouderblad komt niet vaak voor, omdat er veel spieren rondom het schouderblad liggen die het schouderblad beschermen.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Bij een gebroken schouderblad zal er pijn zijn bij druk op de plaats van de breuk en het bewegen van de schouder. De locatie van de pijn is afhankelijke van de positie van de breuk. Ook kan er pijn zijn bij ademhaling, omdat het uitzetten van de ribben invloed heeft op de beweging van het schouderblad.
Wat is de behandeling van een gebroken schouderblad?
Afhankelijk van de soort breuk en de locatie van de breuk kan er gekozen worden voor een conservatieve of operatieve behandeling. Wanneer het een lichte breuk is waarbij de botstukken ten opzichte van elkaar niet veel verschoven zijn, volstaat een conservatieve behandeling. Men draagt dan enkele weken een sling (soort mitella) om de breuk te laten genezen. Daarnaast zal men onder fysiotherapeutische begeleiding de beweeglijkheid van het schouderblad gaan optimaliseren door middel van mobiliserende oefeningen.
Bij een gecompliceerde breuk en/of wanneer de botstukken veel verschoven zijn ten opzichte van elkaar is meestal een operatieve ingreep nodig. Botstukken worden hierbij in de oorspronkelijke positie teruggezet en door middel van schroeven vastgezet. Ook na een operatie wordt het dragen van een sling aangeraden. Daarna kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut de belastbaarheid van uw schouderblad gaan vergroten door middel van mobiliteit, kracht- en stabiliteitoefeningen.
Lees hier meer over een gebroken schouderblad