Guillain-Barré Syndroom

Hoe ontstaat het Guillain-Barré Syndroom?

Het Guillain-Barré Syndroom wordt veroorzaakt door het immuunsysteem. Het immuunsysteem verdedigt het lichaam tegen indringers, zoals bacteriën of virussen. Bij GBS valt het immuunsysteem niet alleen de indringers, maar ook lichaamseigen cellen aan. In dit geval zijn dat zenuwcellen. Daardoor raken de zenuwen beschadigd en kunnen zij de informatie naar de spieren niet of minder goed doorgeven. Het gevolg is spierzwakte en/of volledige verlamming.

Wat zijn de tekens & symptomen?

In de meeste gevallen hebben mensen die te maken krijgen met het Guillain-Barré Syndroom korte tijd daarvoor een infectie, zoals een verkoudheid gehad. Op het moment dat het immuunsysteem hierdoor ingeschakeld wordt, is dit immuunsysteem naast de indringers ook de eigen zenuwcellen gaan bestrijden. De aandoening komt vaak plotseling opzetten en de symptomen worden snel erger. Men ervaart in de meeste gevallen eerst pijn klachten in de rug en benen en daarna spierzwakte of verlammingsverschijnselen in de benen. Daarna breidt dit gebied zich snel uit. Er is vaak sprake van een verlamming aan beide zijden (bilateraal) van het lichaam. In sommige gevallen treden ook gevoelsstoornissen op, zoals tintelingen of een doof gevoel.

Wat is de behandeling?

Bij het Guillain-Barré Syndroom is een ziekenhuisopname noodzakelijk, omdat men zo het verloop van deze plotselinge aandoening in de gaten kan houden. Ook is soms ademhalingsondersteuning nodig, omdat ook de ademhalingsspieren kunnen uitvallen. Het belangrijkste bij de behandeling van GBS is het terugdringen van de ontstekingen van de zenuwen. Dit wordt bereikt door het toedienen van menselijke afweerstoffen via een infuus. Daarna volgt een revalidatiefase waarin men de functie van de spieren weer terug probeert te krijgen. Dit kan met behulp van een fysiotherapeut. Ook wordt in deze fase aandacht besteed aan het verwerkingsproces, omdat mensen vaak angstig zijn na de plotselinge verlammingsverschijnselen.

Het is mogelijk om volledig te herstellen van GBS. De hersteltijd varieert van weken tot maanden. In sommige gevallen blijven er restklachten, zoals vermoeidheid of een bepaalde mate van krachtsverlies over.

Bekijk hier een ander artikel over het Guillain-Barré Syndroom.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer