Wat zijn de tekens & symptomen?
De typische symptomen zijn: een pijnlijk, beklemmend en drukkend gevoel op de borst. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm en het gezicht (met name het kaakgebied). Ook kan de pijn uitstralen naar de hals, de rug en de maagstreek. Vaak wordt men misselijk, gaat men zweten en moet men braken. De symptomen duren in rust langer dan vijf minuten. Het is niet zo dat iedereen met een hartinfarct specifiek deze symptomen heeft. Bij veel mensen treden er (ook) andere symptomen op, zoals pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, duizeligheid, moeheid of een onrustig gevoel.
Wat is de behandeling?
Het is belangrijk om snel te handelen bij het vermoeden van een hartinfarct. Hoe sneller de afsluiting verholpen is, hoe minder kans op blijvende schade aan het hart. Door de ambulancebroeders wordt meestal meteen een hartfilmpje gemaakt om te kijken of er sprake is van een hartinfarct. Wanneer er sprake is van deze aandoening, is het beleid afhankelijk van de ernst en locatie van de afsluiting. Soms gaat men in het ziekenhuis meteen over tot een operatie. Men kan een dotter- en stentbehandeling krijgen om de afsluiting van het bloedvat te verhelpen. Ook kan men een omleiding (bypass) krijgen om het gebied achter de afsluiting toch van zuurstof te voorzien.
Daarna is het belangrijk de oorzaak van het probleem te achterhalen. Wanneer een ongezonde leefstijl de oorzaak is, wordt men geadviseerd de leefstijl aan te passen. Ook krijgt men meestal medicijnen om bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen of de bloedstolling te verminderen. Na een hartinfarct start vrijwel direct de revalidatie. Men gaat onder begeleiding van een professional de belasting op het hart gedoseerd opbouwen. Ook een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Ook krijgt men leefstijladviezen en begeleiding bij het herwinnen van het vertrouwen in het lichaam.
Lees hier meer over hart- en vaatziekten of bekijk hier een onderzoek over hart- en vaatziekten