Hartinfarct

Wat zijn de tekens & symptomen?

De typische symptomen zijn: een pijnlijk, beklemmend en drukkend gevoel op de borst. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm en het gezicht (met name het kaakgebied). Ook kan de pijn uitstralen naar de hals, de rug en de maagstreek. Vaak wordt men misselijk, gaat men zweten en moet men braken. De symptomen duren in rust langer dan vijf minuten. Het is niet zo dat iedereen met een hartinfarct specifiek deze symptomen heeft. Bij veel mensen treden er (ook) andere symptomen op, zoals pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, duizeligheid, moeheid of een onrustig gevoel.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk om snel te handelen bij het vermoeden van een hartinfarct. Hoe sneller de afsluiting verholpen is, hoe minder kans op blijvende schade aan het hart. Door de ambulancebroeders wordt meestal meteen een hartfilmpje gemaakt om te kijken of er sprake is van een hartinfarct. Wanneer er sprake is van deze aandoening, is het beleid afhankelijk van de ernst en locatie van de afsluiting. Soms gaat men in het ziekenhuis meteen over tot een operatie. Men kan een dotter- en stentbehandeling krijgen om de afsluiting van het bloedvat te verhelpen. Ook kan men een omleiding (bypass) krijgen om het gebied achter de afsluiting toch van zuurstof te voorzien.

Daarna is het belangrijk de oorzaak van het probleem te achterhalen. Wanneer een ongezonde leefstijl de oorzaak is, wordt men geadviseerd de leefstijl aan te passen. Ook krijgt men meestal medicijnen om bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen of de bloedstolling te verminderen. Na een hartinfarct start vrijwel direct de revalidatie. Men gaat onder begeleiding van een professional de belasting op het hart gedoseerd opbouwen. Ook een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Ook krijgt men leefstijladviezen en begeleiding bij het herwinnen van het vertrouwen in het lichaam.

Lees hier meer over hart- en vaatziekten of bekijk hier een onderzoek over hart- en vaatziekten

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer