Hartinfarct

Hoe ontstaat een hartinfarct?

Een hartinfarct is dus een afsluiting van één of twee kransslagaders van het hart. Dit is het gevolg van een bloedstolsel in de kransslagader waardoor het achterliggende gedeelte afgesloten wordt van bloed. Hieraan voorafgaand treedt er al vernauwing van de kransslagader op. Dit houdt in dat er zich kalk afzet tegen de wanden van het bloedvat waardoor deze nauwer wordt. Deze verkalking kan ontstaan door een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, maar ook door bijvoorbeeld suikerziekte. Door de verkalking ontstaan er kleine wondjes in de vaatwand. Deze wondjes worden gedicht met bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen uiteindelijk losraken en de kransslagader volledig afsluiten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De typische symptomen zijn: een pijnlijk, beklemmend en drukkend gevoel op de borst. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm en het gezicht (met name het kaakgebied). Ook kan de pijn uitstralen naar de hals, de rug en de maagstreek. Vaak wordt men misselijk, gaat men zweten en moet men braken. De symptomen duren in rust langer dan vijf minuten. Het is niet zo dat iedereen met een hartinfarct specifiek deze symptomen heeft. Bij veel mensen treden er (ook) andere symptomen op, zoals pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, duizeligheid, moeheid of een onrustig gevoel.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk om snel te handelen bij het vermoeden van een hartinfarct. Hoe sneller de afsluiting verholpen is, hoe minder kans op blijvende schade aan het hart. Door de ambulancebroeders wordt meestal meteen een hartfilmpje gemaakt om te kijken of er sprake is van een hartinfarct. Wanneer er sprake is van deze aandoening, is het beleid afhankelijk van de ernst en locatie van de afsluiting. Soms gaat men in het ziekenhuis meteen over tot een operatie. Men kan een dotter- en stentbehandeling krijgen om de afsluiting van het bloedvat te verhelpen. Ook kan men een omleiding (bypass) krijgen om het gebied achter de afsluiting toch van zuurstof te voorzien.

Daarna is het belangrijk de oorzaak van het probleem te achterhalen. Wanneer een ongezonde leefstijl de oorzaak is, wordt men geadviseerd de leefstijl aan te passen. Ook krijgt men meestal medicijnen om bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen of de bloedstolling te verminderen. Na een hartinfarct start vrijwel direct de revalidatie. Men gaat onder begeleiding van een professional de belasting op het hart gedoseerd opbouwen. Ook een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Ook krijgt men leefstijladviezen en begeleiding bij het herwinnen van het vertrouwen in het lichaam.

Lees hier meer over hart- en vaatziekten of bekijk hier een onderzoek over hart- en vaatziekten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer