Hernia middenrug – Thoracale discus hernia

De bewegelijkheid van de thoracale wervelkolom is ten opzichte van de nek en de lage rug zeer beperkt. Deze beperkte bewegelijkheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de ribben (die vast zitten aan de thoracale wervels). Dit is een van de oorzaken waardoor thoracale discus uitstulpingen zo zeldzaam zijn.

De anatomie van de middenrug

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken, de wervels. De wervels hebben in het midden een groot gat en in het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via de ’tussenwervelschijven’. Deze tussenwervelschijven zijn kraakbenige ringen met in het midden een bewegelijke/vloeibare kern: de nucleus.

Wat zijn tekens en symptomen van een hernia van de middenrug?

Een hernia van de middenrug is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende rugklachten veroorzaken. Vaak heeft men last van middenrug pijn. Hierbij kan uitstralende pijn naar schouder, ribben, borst en soms ook de armen aanwezig zijn. Deze uitstralende pijn kan naar één of naar beide zijde uitstralen. Het uitstralingsgebied is afhankelijk van de locatie van de uitstulping, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan. Ook kan men last hebben van tintelingen of spierzwakte in het compressiegebied. In sommige gevallen neemt men een andere houding aan om de pijn te ontzien.

Wat zijn de verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening van een hernia van de middenrug?

Er zijn verschillende activiteiten die, wanneer langdurig aangehouden of krachtig ingezet, een discus bulging of zelfs een discus uitstulping kunnen veroorzaken. Deze zijn: voorover buigen, een slechte houding (ingezakt), activiteiten waarbij de armen voor het lichaam worden gehouden en tillen. In sommige gevallen kan de aandoening door een banale activiteit worden veroorzaakt, zoals niezen of een klein voorwerp oppakken. Wanneer de discus bulging op deze manier wordt veroorzaakt is het duidelijk dat de discus langdurige overbelast is geweest en dit net te veel belasting was.

De pijnklacht kan geprovoceerd worden door autorijden en geen juist werkhouding achter de computer. Ook kunnen armactiviteiten (koken, stofzuigen etc.), langdurig zitten (onderuitgezakt), tillen en bepaalde middenrug bewegingen de klachten doen toenemen. Hoesten en niezen kan ook provocerend zijn. De meeste personen ervaren ook klachten (stijfheid) wanneer ze ’s morgens wakker worden.

Deze factoren kunnen bijdrage bij het ontwikkelen van een hernia van de middenrug:

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn:

  • Slechte houding van de rug
  • Gewrichtstijfheid,
  • Overgewicht,
  • Spierzwakte,
  • Blessuregeschiedenis van de middenrug,
  • Slechte hef- en tiltechniek (ontdek hier de juiste tiltechniek)
  • Een levensstijl waarbij men veel zit (passief)
  • Lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).

Hoe wordt de diagnose van een hernia van de middenrug gesteld

De diagnose thoracale hernia kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI scan of een CT scan kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling?

Een thoracale hernia kan op twee verschillende manieren worden behandeld, namelijk conservatief of operatief. Vaak wordt er voor de conservatief oplossing fysiotherapie gekozen.

De operatieve behandeling van een hernia van de middenrug

Wanneer deze benadering niet genoeg resultaat oplevert of wanneer er sprake is van een ernstige situatie zal er chirurgische interventie plaats vinden. Chirurgische interventie is meestal lastig gezien de chirurg op dit wervelniveau behalve met de zenuwbanen ook rekening moet houden met het ruggenmerg. Na deze interventie is revalidatie noodzakelijk om de stabiliteit op te trainen en de mobiliteit en flexibiliteit van de wervelkolom te behouden.

De conservatieve behandeling van een hernia van de middenrug

Tijdens de conservatieve behandeling evalueert de fysiotherapeut de pijnlijke bewegingen. Rust in combinatie met bewegen is de juiste behandeling. De oefeningen en levensstijladviezen dienen de nucleus (kern) terug in de oorspronkelijk positie te bewegen. Wanneer de kern minder ver uitpuilt, zullen de klachten afnemen en de bewegelijkheid toenemen. Op dit moment zal het weefsel aan de achterkant van de tussenwervelschijf gaan herstellen om op deze manier een her-uitstulping te voorkomen. Klachtenvrij is niet direct probleemvrij. Men zal de stabiliteit oefeningen nog een tijd moeten voortzetten om optimaal resultaat te behalen en te behouden.

Lees hier meer over een hernia van de middenrug

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1118 reviews

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-04-24

mensen met rugklachten..hij gaat er stevig in....maar het werkt wel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer