Houding gerelateerde rugklachten

(Houding gerelateerde rugklachten zijn ook bekend als: posturaal syndroom)

De consequenties van een verkeerde houding bij rugklachten

Hoe bereik ik een ‘goede houding’ om houding gerelateerde rugklachten te voorkomen?

Een goede houding is een houding waarin de spanning op de gewrichten van de wervelkolom minimaal is en er dus geen pijnklachten aanwezig zijn. De algemene regel luidt: ‘Een rechte lijn van het oor naar de schouder naar de heup’. Hieronder volgen een aantal handige tips om een goede houding aan te nemen om houding gerelateerde rugklachten te voorkomen:

  • De juiste zithouding: Het is belangrijk om de stoel ergonomische af te stellen zodat een optimale houding wordt stimuleert. Het zitvlak moet tegen de rugleuning steunen en de onderrug kan worden ondersteund met een klein kussentje. De schouders zijn licht naar achter bewogen en de kin is in een lichte knik naar beneden bewogen. De hoogte van de stoel is perfect wanneer de heupen en de knieën beide in een hoek van 90 graden staan. Probeer voldoende van houding te wisselen. Daarmee bedoelen we niet ‘verzitten’, maar het echt veranderen van houding. Ga even staan, loop een stukje etc. Houd de rug in beweging.
  • Staan: De houding kan worden getest door met de rug tegen de muur aan te staan. Zorgt er voor dat de hielen, bil, schouders en achterhoofd in contact zijn met de muur. De onderrug hoort in een lichte boog te staan.
  • Liggen: We kunnen op onze rug, zij of buik liggen. hieronder worden alle drie de vormen uitgelegd. Ruglig zorg ervoor dat het kussen ook de nek ondersteunt. Zijlig: lig zo recht mogelijk. Probeer geen foetus houding aan te nemen, maar zorg dat het lichaam op één lijn blijft liggen. Een kussen tussen de knieën zorgt ervoor dat er minder spanning op zowel de rug als het bekken komt te staan. Buiklig wordt afgeraden. Deze houding brengt een hoge spanning op de nek, gezien deze zich langdurige in een maximaal geroteerde stand bevindt.

Meer lezen over de behandeling van rugklachten.

Wat zijn houding gerelateerde rugklachten?

Het posturaal syndroom is een aandoening waarbij de rugklachten worden veroorzaakt door een slechte/verkeerde houding. Er is geen sprake van schade aan het weefsel.

Een langdurig slechte zithouding of langdurige incorrecte manier van staan geeft houding gerelateerde rugklachten. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit bevindt de onderrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand(protractie). Dit zorgt voor spanning op de rug gewrichten met als mogelijk gevolg (zeurende) pijnklachten in de rug en/of men kan nekklachten of hoofdpijnklachten ontwikkelen.

Wat zijn tekens & symptomen van houding gerelateerde rugklachten?

Personen met het posturaal syndroom hebben een normale, pijnvrije bewegelijkheid van de wervelkolom. Houding gerelateerde rugklachten zijn alleen aanwezig wanneer men langdurig een verkeerde houding aanneemt. Dit kan in zit, stand maar ook in liggende positie. De pijn is meestal een vage pijn onderin de rug en kan soms ook aanwezig zijn ter hoogte van de bovenrug of de nek. Vaak kan de pijn worden verminderd door te bewegen of te wisselen van houding. Op deze manier wordt de spanning van de gewrichten afgehaald en dus de pijnklacht verminderd.

Hoe wordt het Posturaal syndroom behandeld?

De meeste personen met houding gerelateerde rugklachten ervaren geen pijn wanneer zij een correcte houding aannemen. In de meeste gevallen is een houdingscorrectie alles wat nodig is om het probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie, triggerpointtherapie (dry needling), medical taping, easy taping en advisering kan een optimale houding worden bereik. Het lichaam wordt getraind om deze correcte houding aan te nemen gedurende dagelijkse activiteiten. Ook kunnen specifieke stretch en kracht oefeningen helpen om de belastbaarheid van de wervelkolom te verbeteren.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer