Specialisme

Dry needling therapie

Dry needling therapie


Dry needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut die effectief kan zijn bij veel klachten. Hierbij wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren. Afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding. De spier wordt krachtiger, flexibeler en meer ontspannen. Uiteindelijk verdwijnen je klachten omdat de functie zich hersteld.

Zoek een dry needling therapeut in de buurt

Voor welke klachten is het geschikt

Deze effectieve behandelmethode kan worden gebruikt bij verschillende klachten. Voorbeelden van zulke klachten zijn:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • RSI- klachten, 
  • Klachten van de nek, schouder of arm
  • Tenniselleboog of klachten aan de onderarm en pols. 
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren,
  • Krampen, uitstralende pijn of hielspoor
Zoek een fysiotherapie in de buurt

Wat doen we tijdens de behandeling

Door het gebruik van Dry needling therapie merk je al na vier behandelingen resultaat. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijnvrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Het is van belang dat je naast de behandeling gerichte oefeningen doet om het effect van de behandeling te verhogen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in je arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Vaak zorgen triggerpoints voor uitstralende pijnklachten. Het kan dus voorkomen dat de therapeut op een andere plek behandeld dan waar de pijn zich bevind. Dit is voor de patiënt een vreemd idee. Maar als we deze oorzaken over het hoofd zien kunnen we simpelweg de klachten niet oplossen.

 

Zoek een fysiotherapie in de buurt

Hoe werkt het precies?

Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Er wordt hierbij geen vloeistof ingebracht (‘dry’ needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Dit komt omdat er weer voldoende bloed, energie (ATP), naar de spier kan waardoor deze uiteindelijk weer goed kan aan- en ontspannen. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.

Dry needling therapie is een therapievorm die zich in de praktijk al vaak bewezen heeft bij zowel acute als chronische pijnklachten. Bij Fysiotherapie4all zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van triggerpoints. Wil je een afspraak maken dan kan dat bij een van onze vestigingen.

Lees hier een onderzoek over dry needling.  

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer

Veel gestelde vragen

Binnen Fysiotherapie4all werken we met gekwalificeerde dry-needling therapeuten. Ook al zijn de gevaren zeer minimaal zorgen we ervoor dat tijdens het vraaggesprek alle persoonlijke medische gegevens worden meegenomen in het samenstellen van een effectief maar ook veilig behandelplan. Dit plan voldoet aan de nieuwste richtlijnen. Een hele enkele keer kan het voorkomen dat een therapeut u niet prikt omdat u niet voldoet aan de criteria om te mogen prikken. Veiligheid staat voorop.
De pijnbeleving is per persoon anders. Goede uitleg en goede communicatie tussen therapeut en cliënt zijn belangrijk. Als een naaldje bij het intikken pijnlijk blijft mag een cliënt dit aangeven. De therapeut kan dan het naaldje nog een keer intikken zodat de huid geen extra pijn geeft bij de behandelen van het triggerpoint met dry needling. Tijdens het behandelen van het triggerpoint geeft een spier twitches, dit is een korte aanspanning die raar kan aanvoelen. Sommige cliënten kunnen dit ervaren als pijnlijk. Als dit te pijnlijk is kan uw therapeut ook beslissen om evt andere naaldjes te pakken waardoor de therapie weer een stuk milder zal aanvoelen. Ook is de opbouwen in de behandeling belangrijk. Als de therapeut de techniek stap voor stap introduceert is de behandeling vaak prima te doen. Een therapeut die in de eerste behandeling alles wilt oplossen door teveel te prikken zal alleen maar meer ontevreden cliënten hebben. In de opleiding dry-needling is het de therapeuten ook aangeleerd om te beginnen met een proefprik. Hierbij kan de therapeut met een goede uitleg de cliënt kennis laten maken met dry-needling en toetsen hoe iemand reageert tijdens en na de therapie, zodat ook de High-responders niet overprikkeld naar huis gaan.
Dry-needling is zeer effectief tegen hoofdpijn klachten. Spanningshoofdpijn is een veel voorkomende klacht waarbij nekspieren te veel triggerpoints bevatten. Vaak heeft iemand de diagnose migraine. Ook hier zit vaak een spiergerelateerde component in. Soms is het zelfs zo dat de migraine, spanningshoofdpijn blijkt te zijn en dry needling een positiever effect heeft dan men zou verwachten. Er is een specialisatie binnen de dry-needling voor hoog-cervicale klachten. Deze therapeuten hebben extra kennis over hoofdpijn gerelateerde klachten.
De therapeuten zullen in het vraaggesprek nagaan of iemand in aanmerking komt voor dry-needling. Dit is bijna bij iedereen mogelijk. Voorbeelden wanneer er niet geprikt zal worden zijn bv tijdens een zwangerschap of in enkele gevallen bij een recente wisseling of aanpassing van de dosering van een bloedverdunner. Dry-needling wordt dan 'tijdelijk' uitgesteld en gekeken naar andere vormen van Triggerpoint therapie.
Een nareactie is een verergering van het klachtenbeeld. Ook na een dry-needling behandeling kan men zoals ook bij andere therapievormen, een nareactie krijgen. Echter is het per persoon verschillend of ze ook daadwerkelijk die nareactie zullen ervaren. Nareactie is niet meteen verkeerd. Wel is het prettig als de nareactie niet te veel dagen is, zodat het je niet te lang belemmerd in je activiteiten of zorgt voor een verminderd beweegpatroon. Ook kan het zijn dat cliënten na de behandeling lichte misselijkheid/ vermoeidheid aangeven of het gevoel in de spieren alsof ze een zware training hebben gehad. Dat klinkt als een hele hoop, echter met een passende intensiteit van de behandeling is dit prima te doen. Zelfs ervaart een groot deel van de cliënten geen enkele nareactie.
Dry neelding is inmiddels een therapievorm die bijna in elke fysiotherapiepraktijk wordt toegepast. Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken verschenen die hebben aangetoond dat deze therapievorm effectief is gebleken. Het gaat dan vooral om klachten waarbij er spier/ facia probleem ten grondslag ligt.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.