Specialisme

Dry needling therapie

Dry needling therapie


Dry needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut die effectief kan zijn bij veel klachten. Hierbij wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren. Afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding. De spier wordt krachtiger, flexibeler en meer ontspannen. Uiteindelijk verdwijnen klachten na een dry needling behandeling, omdat de functie zich hersteld.

Zoek Dry Needling Therapie in de buurt

Voor welke klachten is het geschikt

Deze effectieve behandelmethode kan worden gebruikt bij verschillende klachten. Voorbeelden van zulke klachten zijn:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • RSI- klachten, 
  • Klachten van de nek, schouder of arm
  • Tenniselleboog of klachten aan de onderarm en pols. 
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren,
  • Krampen, uitstralende pijn of hielspoor

Ook langdurige klachten behandelt met dry needling therapie kunnen verholpen worden.

Zoek een fysiotherapie in de buurt

Wat doen we tijdens de behandeling

Bij een dry needling behandeling wordt er een droge dry acupuntuurnaald in triggerpoints geprikt. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt met een naald, zullen deze punten in de spier(en) snel en landurig ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Vaak zorgen triggerpoints voor uitstralende pijnklachten. Het kan dus voorkomen dat de therapeut op een andere plek behandeld dan waar de pijn zich bevindt.

Door het gebruik van Dry needling therapie wordt er al na vier behandelingen resultaat gemerkt. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijnvrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Het is van belang dat naast de behandeling gerichte oefeningen gedaan worden om het effect van de behandeling te verhogen.

Zoek een fysiotherapie in de buurt

Hoe werkt het precies?

Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Dry needling werkt met naalden zonder dat hierbij geen vloeistof ingebracht wordt (‘dry’ needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Dit komt omdat er weer voldoende bloed, energie (ATP), naar de spier kan waardoor deze uiteindelijk weer goed kan aan- en ontspannen.

Dry needling therapie is een therapievorm die zich in de praktijk al vaak bewezen heeft bij zowel acute als chronische pijnklachten. Bij Fysiotherapie4all zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van triggerpoints. Een afspraak maken kan bij een van onze vestigingen.

Lees hier een onderzoek over dry needling.  

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 898 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

28-11-22

Goede hulp gegeven Goed inzicht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-11-22

Alles bij elkaar. De deskundigheid, de vriendelijkheid, de aandacht. Ik ben zeer tevreden

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

24-11-22

Persoonlijk advies en goede aanpak en uitleg

Lees meer

Veel gestelde vragen

Bij Fysiotherapie4all werken we met gekwalificeerde dry needling therapeuten. De gevaren van dry needling therapie zijn minimaal. Tijdens de intake screenen we op contra indicaties en alle persoonlijke medische gegevens worden meegenomen in het samenstellen van een effectief en veilig behandelplan. Dit plan voldoet aan de nieuwste richtlijnen.
Voelt dry needling pijnlijk aan? De pijnbeleving is per persoon anders. Goede uitleg en goede communicatie tussen therapeut en cliënt zijn belangrijk. Als een naaldje bij het intikken pijnlijk blijft, mag een cliënt dit aangeven. De therapeut kan dan het naaldje nog een keer gericht aanprikken zodat de huid geen extra pijn geeft bij de behandelen van het triggerpoint met dry needling. Tijdens het behandelen van het triggerpoint geeft een spier twitches, dit is een korte aanspanning die raar kan aanvoelen. Sommige cliënten kunnen dit ervaren als pijnlijk. Ook is de opbouwen in de behandeling belangrijk. Als de therapeut de techniek stap voor stap introduceert, is de behandeling vaak prima te doen.
Dry-needling is zeer effectief tegen hoofdpijn klachten. Spanningshoofdpijn is een veel voorkomende klacht waarbij nekspieren te veel triggerpoints bevatten. Ook bij de diagnose migraine zit er vaak een spiergerelateerde component in. Soms is het zelfs zo dat migraine, spanningshoofdpijn blijkt te zijn en dry needling een positiever effect heeft dan men zou verwachten. Er is een specialisatie binnen de dry-needling voor hoog-cervicale klachten. Deze therapeuten hebben extra kennis over hoofdpijn gerelateerde klachten.
De therapeuten zullen in het vraaggesprek nagaan of iemand in aanmerking komt voor dry needling therapie. Dit is bijna bij iedereen mogelijk. Voorbeelden wanneer er niet geprikt zal worden zijn tijdens een zwangerschap of in enkele gevallen bij een recente wisseling of aanpassing van de dosering van een bloedverdunner. Er wordt dan gekeken naar andere vormen van Triggerpoint therapie.
Een nareactie is een verergering van het klachtenbeeld na een behandeling. Ook na een dry-needling therapie behandeling kan men zoals ook bij andere therapievormen, een nareactie krijgen. Echter is het per persoon verschillend of ze ook daadwerkelijk die nareactie zullen ervaren. Nareactie is niet meteen verkeerd. Wel is het prettig als de nareactie niet te veel dagen aanhoudt, zodat het niet te lang belemmerd in activiteiten of beweegpatroon.
Dry neelding therapie wordt inmiddels in veel fysiotherapiepraktijken toegepast. Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken verschenen die hebben aangetoond dat deze therapievorm effectief is gebleken. Het gaat dan vooral om klachten waarbij er een spier/ facia probleem ten grondslag ligt. Ook uit ervaringen in de praktijk blijkt dry needling therapie enorm effectief te zijn bij nek-, schouder-, rug-, bil- en hoofdpijn.
Nee, wanneer iemand zwanger is, is dit een absolute contra indicatie. Dit wil zeggen dat we niet mogen behandelen. Er zijn ook voldoende andere alternatieven die we kunnen toepassen, zoals mobilisaties of manuele druktechnieken (triggerpointtherapie).
Triggerpointtherapie is een verzamelnaam en omvangt eigenlijk alle vormen om triggerpoints te behandelen. Dry needling therapie is dus een tool om triggerpoints aan te pakken. Het verschil met alle andere vormen is dat met deze vorm echt in de triggerpoint wordt geprikt. Hierdoor ontspant deze direct. Andere vormen van triggerpointtherapie zijn: rek- en manuele drukttechnieken.
Uiteindelijk komen triggerpoints nooit vanzelf. We zien dat stress, overbelasting en onderdrukte emoties (spanningen) een enorme invloed kunnen hebben op het ontstaan hiervan. Daarom moeten we ook deze oorzaken aanpakken, anders komen de triggerpoints binnen een X periode weer terug.
Deze behandelvormen zijn niet hetzelfde. Met acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gebruikt, bij dry needling daarentegen wordt meestal één naald gebruikt.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending