Lumbale kanaalstenose

Wat zijn de oorzaken van lumbale kanaalstenose?

Lumbale kanaalstenose wordt voornamelijk bij ouderen gezien. Dit komt doordat de tussenwervelschijven van de wervelkolom met de jaren slijten. Door deze slijtage ontstaan botwoekeringen van de wervels. Door deze botwoekeringen wordt het lumbale kanaal nauwer. Daarnaast kunnen gewrichtsbanden dikker worden, waardoor het lumbale kanaal smaller wordt. Ook het uitpuilen van een tussenwervelschijf, kan vernauwing in het lumbale kanaal geven. Tot slot kan men vanaf de geboorte al een vernauwd lumbaal kanaal hebben.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom is pijn in de onderrug en uitstralende, tintelende pijn in de benen. Men kan een vermoeid en doof gevoel in de benen ervaren. De klachten worden erger bij lang lopen of lang staan. Wanneer men op het moment van pijn de rug bolt of voorover buigt, nemen de klachten af, omdat er dan meer ruimte in het lumbale kanaal ontstaat. Doordat een bolle onderrug verlichting geeft, gaan mensen met lumbale kanaalstenose soms voorovergebogen lopen.

Wat is de behandeling?

In een beginnend stadium van lumbale kanaalstenose zal men geringe klachten hebben en kunnen een houdingsadvies en houdingsoefeningen van een fysiotherapeut helpen om de klachten te verminderen. Naarmate het lumbale kanaal nauwer wordt, zullen klachten verergeren en kan een operatie zinvol zijn. Tijdens deze operatie worden één of meerdere wervelbogen en banden verwijderd om zo meer ruimte te creëren in het wervelkanaal. Dit noemt men een laminectomie. Een andere operatietechniek is het plaatsen van een cilinder tussen de twee werveluitsteeksels waartussen zich de vernauwing bevindt. Op deze manier ontstaat er op die plek meer ruimte en zullen klachten afnemen. De fysiotherapeut kan u na de operatie helpen om te revalideren. Lees meer over behandeling bij rugpijn.

Bekijk hier een onderzoek over Lumbale kanaalstenose.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer