Malletvinger

Wat zijn de oorzaken van een malletvinger?

Het afscheuren van de strekpees gebeurt in de meeste gevallen door een acuut moment, zoals het stoten van de vinger tegen een hard voorwerp of een bal. Hierbij wordt de vinger plotseling gebogen, terwijl deze eigenlijk in gestrekte positie was. Het kan echter ook bij dagelijkse handelingen ontstaan, zoals het instoppen van lakens onder het matras.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een malletvinger kan drukpijnlijk zijn bij het bovenste vingerkootje en kan zwellen of rood worden. Het vingerkootje staat in een gebogen stand en men kan deze zelf niet actief strekken. Het strekken is wel mogelijk met behulp van de andere hand.

Wat is de behandeling?

Meestal wordt een malletvinger eerst conservatief (zonder operatie) behandeld. Hierbij wordt er een vingerspalk aangebracht. Door de spalk wordt de vinger gedwongen om te strekken. De uiteindes van de pees komen dichter bij elkaar en de pees kan herstellen. Het herstel van de pees duurt gemiddeld zes tot acht weken. Wanneer deze conservatieve behandeling niet slaagt, kan men voor een operatie kiezen. Tijdens de operatie wordt de strekpees ingekort. Soms wordt het vingerkootje met behulp van een metalen pen weer in de juiste positie gezet. Het herstel van de pees zal ook nu zes tot acht weken duren. Na de operatie krijgt men oefeningen om de belastbaarheid van de pees op te bouwen.

Bekijk hier een onderzoek over malletvinger.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer