Polscyste

Wat is een cyste in de pols?

Een polscyste (ook wel ganglion genoemd) is een kleine uitstulping gevuld met vocht, deze kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. Zo zie je hem soms bij de knieholte optreden. Rondom het polsgewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Dit gewrichtskapsel kan uitpuilen en op die plek kan zich een cyste vormen. Ook kan een cyste ontstaan door een uitstulping van een peesschede. De cyste is verbonden met het gewrichtskapsel of de peesschede door middel van een steel waardoor het vocht naar buiten kan treden.

Wat zijn de oorzaken van een polscyste?

De oorzaak is vaak niet bekend. Wel zou het verband kunnen houden met eerdere trauma’s aan de pols, zoals een verstuiking of breuk van de pols. Hierdoor zou er wat beschadiging van het gewrichtskapsel opgetreden kunnen zijn. Op deze plekken zou dan gemakkelijker een cyste kunnen ontstaan.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een polscyste hoeft geen klachten te geven. Dit ontstaat vaak pas wanneer de cyste op andere structuren, zoals een zenuw, begint te drukken. Dan kunnen er klachten optreden. Men kan dan bijvoorbeeld pijn en tintelingen ervaren. De cyste kan per moment sterk verschillen in grootte. Bij de pols kan de cyste zowel aan de rug- als aan de handpalmzijde van de pols optreden.

Wat is de behandeling?

Wanneer je geen klachten ondervind van de cyste, is er geen noodzaak om deze te verwijderen. Bovendien verdwijnen cystes soms weer spontaan. Pas wanneer andere structuren, zoals bloedvaten of zenuwen in de verdrukking komen en/of wanneer er pijnklachten optreden, wordt aangeraden de cyste te behandelen. Dit kan operatie of non-operatief. Non-operatief kan inhouden dat men een steunverband gaat gebruiken of een tijdje ontstekingsremmers slikt. Ook is het mogelijk de cyste leeg te laten zuigen(punctie) en er wat ontstekingsremmend middel in te laten spuiten. Bij een operatie wordt de cyste in zijn geheel verwijderd. Meestal ben je na zo’n operatie binnen zes weken tot drie maanden hersteld.

Lees hier een ander artikel over een polscyste.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer