Hoe ontstaat polyneuropathie?
Het kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: suikerziekte (diabetes mellitus), een schildklieraandoening, een nierziekte, overmatig alcoholgebruik, erfelijke aandoeningen, infecties en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Ook chemotherapie kan leiden tot deze aandoening.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Afhankelijk van het type polyneuropathie, zijn er bepaalde symptomen te herkennen. Bij de autonome vorm heeft men last van flauwvallen, hartritmestoornissen, duizeligheid, zweten, droge huid en bijvoorbeeld verteringsproblemen. Dit zijn automatische processen waar je zelf geen invloed op hebt.
Bij de perifere vorm ziet men andere symptomen. Wanneer de gevoelszenuwen bij perifere polyneuropathie zijn aangedaan, merkt men vooral dat men moeite krijgt met het evenwicht, ervaart men een doof gevoel en pijn in het aangedane ledemaat en kan men tintelingen of prikkelingen ervaren. Wanneer de bewegingszenuwen aangedaan zijn, ontstaat er spierzwakte en nemen de spieren in omvang af. Ook kan men last krijgen van spierkramp. Wanneer zowel de gevoelszenuwen als de bewegingszenuwen aangedaan zijn, kan men een combinatie van bovenstaande symptomen ervaren.
Wat is de behandeling?
Polyneuropathie is niet te genezen. De beschadigde zenuwen kunnen immers niet herstellen. Het is daarom van belang om te weten waardoor de aandoening is veroorzaakt. Als het bijvoorbeeld ontstaan is ten gevolge van suikerziekte is het belangrijk om de suikerspiegel stabiel te houden en zo verergering van de polyneuropathie te voorkomen. Ook kan men de symptomen, zoals de pijnlijke spieren, bestrijden door middel van medicijnen. Ook fysiotherapie kan helpen. Wanneer de bewegingszenuwen aangetast zijn, neemt de spierfunctie af. Hierdoor worden uw spieren minder belastbaar. U krijgt minder kracht. Hierdoor kunnen ook stabiliteit- en balansproblemen ontstaan. Wanneer de gevoelszenuwen beschadigen, kan dit ook het risico op vallen vergroten. De fysiotherapeut kan kracht- en balanstraining bieden om zo het valrisico te verkleinen.
Lees hier een ander artikel over polyneuropathie.