Pulmonale hypertensie

De volledige benaming van pulmonale hypertensie luidt: Pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Er zijn vier verschillende vormen van PAH:

  • Pulmonale arteriële hypertensie in de longslagaders (PAH)

Dit is het gevolg van een vermeerdering van de gladde spiercellen in de longslagaders.

  • Pulmonale hypertensie door chronische longembolie (CTEPH)

Dit is het gevolg van vernauwing van de grote bloedvaten door bloedpropjes.

  • Pulmonale hypertensie in de aderen van de longen

Dit is het gevolg van problemen van de linkerhartkamer en de hartklep.

  • Pulmonale hypertensie door een chronisch zuurstoftekort

Dit is bijvoorbeeld ten gevolge van COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

Hoe ontstaat het pulmonale hypertensie?

De hoge bloeddruk ontstaat door vernauwing van de bloedvaten van de longen, omdat het bloed zo door een smallere doorgang moet stromen en de druk dus hoger wordt. Deze vernauwing kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan door een te snelle toename van spiercellen, maar bijvoorbeeld ook door beschadigingen van de bloedvatwand of door een aangeboren afwijking. Daarnaast kunnen aangeboren hartafwijkingen, levercirrose en systeemziekten ook leiden tot PAH.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Door de verhoogde bloeddruk in de longen wordt het hart zwaarder belast dan normaal. Deze moet namelijk harder werken om het bloed rond te pompen. Men kan daardoor vermoeidheid, benauwdheid en pijn op de borst ervaren. Bij inspanning kan men flauwvallen. Ook ziet men vaak dat mensen met PAH een vergrote lever hebben en vocht vast gaan houden (oedeem) in de voeten en onderbenen.

Wat is de behandeling?

Men kan niet genezen van deze aandoening. De aandoening heeft een progressief beloop. Dat wil zeggen dat de symptomen met de tijd erger worden. In overleg met een arts krijgt u medicijnen om de bloeddruk in de longen te verminderen en de symptomen te verminderen. Daarnaast is de behandeling afhankelijk van de soort pulmonale hypertensie. Als men bijvoorbeeld dit verschijnsel heeft door een chronisch zuurstoftekort zal men proberen dit chronische zuurstoftekort te behandelen en daarmee ook de klachten van de pulmonale hypertensie te verminderen.

Bekijk hier een onderzoek over Pulmonale hypertensie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer