Roeierspols

Wat zijn de oorzaken van een roeierspols?

Wanneer men de pols veel buigt en strekt, bewegen de verschillende pezen veel over elkaar heen en kan er irritatie ontstaan op deze plek. Een roeierspols komt niet alleen bij roeiers voor, maar bijvoorbeeld ook bij tennissers of badmintonners. Daarbij wordt de pols ook herhaaldelijk gebogen en gestrekt. Wanneer er veel kracht gezet moet worden bij het buigen en strekken, wordt de kans op deze blessure groter. Ook een snelle toename in frequentie of intensiteit van de belasting op de pols kan resulteren in een roeierspols, omdat de pezen dan sneller overbelast raken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart een pijnlijk gevoel in het midden van de bovenzijde van de onderarm (net boven het polsgewricht). Deze pijn wordt erger bij het buigen en strekken van de pols. Soms is er hier ook een zwelling zichtbaar of voelt de huid hier warmer aan. Doordat er wrijving ontstaat tussen de verschillende pezen, kan men een ‘knoepend’ geluid of gevoel ervaren bij het buigen en strekken van de pols.

Wat is de behandeling?

Bij een roeierspols is het belangrijk om de belasting van de pols te verminderen door de pols minder te gaan buigen en strekken. Daarnaast kan koelen en het gebruik van ontstekingsremmers de pijn dempen en zorgen voor een sneller herstel. Ook tapen of het gebruik van een brace kan helpen om de klachten te doen verminderen, omdat de pols zo meer ondersteund wordt.

Wanneer de klachten door sporten zoals roeien of badminton zijn ontstaan, wordt aangeraden deze activiteiten even te vermijden. De pezen krijgen dan de tijd om te herstellen. De ontsteking verdwijnt en er ontstaat geen wrijving meer op de plek waar de pezen elkaar kruisen. Als de klachten verdwenen zijn, is het belangrijk de belasting zo gedoseerd mogelijk weer op te bouwen.

Lees hier een ander artikel over een roeierspols.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer