Polsgewricht

De anatomie van het polsgewricht

Het polsgewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten. Deze gewrichten worden gevormd door de handwortelbeentjes (carpus). Deze handwortelbeentjes liggen in twee rijen van vier botjes, de proximale en de distale rij. Proximaal wil zeggen dat deze handwortelbeentjes zich het dichtstbij het lichaam bevinden. Distaal is dus verder van het lichaam af. Het eerste gewricht, genaamd art. radiocarpalis, wordt gevormd door het spaakbeen (radius) en de proximale rij handwortelbeentjes. Het tweede gewricht, genaamd art. mediocarpalis, is het gewricht tussen de proximale en de distale rij handwortelbeentjes. Het polsgewricht zorgt voor het buigen (palmairflexie) en strekken (dorsaalflexie). Daarnaast zorgt de pols ook voor een radiaaldeviatie (beweging van de duim naar de pols) en een ulnairdeviatie (beweging van de pink naar de pols). Lees hier meer over alle polsklachten.

Spieren & functie van het polsgewricht

Zoals bij ieder gewricht bevinden er zich spieren rondom het polsgewricht. De spieren die de pols bewegen bevinden zich vooral in de onderarm. Het zijn de pezen van deze spieren die naar de pols lopen. Spieren die zorgen voor het buigen van de pols zijn: M. flexor digitoum superficialis en M. flexor digitorum profundus. De spieren die zorgen voor het strekken van de pols zijn: M. extensor carpi radialis longus en de M. extensor carpi radialis brevis.
De M. flexor carpi radialis zorgt voor radiaaldeviatie en de M. flexor carpi ulnaris zorgt voor ulnairdevatie.

Banden rondom het polsgewricht

Om het polsgewricht te verstevigen bevinden er zich banden rondom het polsgewricht. Deze banden, ook wel ligamenten genoemd, geleiden botten in hun bewegingsrichting, beperken te sterke bewegingen en stabiliseren het polsgewricht in zijn geheel. Tussen de onderarm en handwortelbeentjes bevinden zich drie ligamenten: ligg. radiocarpalia, ligg. ulnocarpalia en ligg. collateralia. Tussen de handwortelbeentjes bevindt zich het ligg. intercarpalia interossea. Tussen de handwortelbeentjes en de middenhandsbeentjes bevindt zich het ligg. carpometacarpalia. En als laatst tussen de bases van de middenhandsbeentjes bevindt zich het ligg. metacarpalia.

Klachten aan het polsgewricht

 • Artrose Slijtage van het kraakbeen in het polsgewricht.
 • Carpaal tunnel syndroom
  Bij een carpaal tunnel syndroom is de nervus medianus bekneld. Dit is een zenuw in de pols. Kenmerkend zijn tintelingen en/of pijnlijk gevoel in de vingers en hand en soms ook een doof gevoel of krachtsverlies.
 • TFCC-letsel
  TFCC staat voor triangulare fibrocartilage complex. Dit is een soort van meniscus van de pols. Wanneer er een scheurtje in de TFCC zit geeft dit pijnklachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols.
 • Tendinopathie
  Een tendinopathie kan bij verschillende spieren voorkomen, zo ook in de pols. Een tendinopathie is eigenlijk een aangedane pees van een spier. Vaak betreft het een ontsteking van de pees door overbelasting. De pijn bevindt zich dan ook aan de aanhechtingsplaats van de spier. Bij de extensor carpi ulnaris is dit bijvoorbeeld aan de pinkzijde.
 • Reuma
  Dit is een chronische aandoening waarbij gewrichten ontstoken raken. Dit kan een gewricht zijn maar ook meerdere gewrichten tegelijk. Veelvoorkomende klachten zijn pijn en stijfheid. Reuma begint ook vaak bij de handen in de vingers.
 • De Quervain
  Dit is een ontsteking van de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze aandoening ontstaat door overbelasting, wanneer er bijvoorbeeld herhaalde bewegingen worden gemaakt. Kenmerkend is pijn aan de duimzijde van de onderarm en soms ook aan de bovenzijde van de onderarm. Er is vaak een zwelling en voelbare verdikking ter hoogte van de pees.
 • Roeierspols
  De roeierspols lijkt erg op De Quervain, maar bij de roeierspols is er een andere oorzaak van de klachten. Op de plek waar vier onderarmspieren elkaar kruisen ontstaat namelijk wrijving waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Kenmerkend zijn pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm, bij bewegingen van de pols of hand kan de pijn opgewekt worden en er is soms een krakend gevoel aanwezig tijdens het buigen of strekken van de pols.
 • Fractuur (gebroken pols)
  Fractuur is een ander woord voor botbreuk. Deze kan zich bevinden in het spaakbeen, de ellepijp of beide botten bij de pols. Daarnaast kunnen de middenhandsbeentjes ook breken.

Behandeling van het polsgewricht

De behandeling van het polsgewricht is afhankelijk van het soort klacht. Vaak wordt een klacht behandeld doormiddel van oefentherapie, mobilisatie, taping, advies, massage, shockwave therapie, dry needling etc.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer