Rusteloze benen

Wat zijn rusteloze benen?

Rusteloze benen wordt ook wel het Restless Legs Syndroom (RLS) of de ziekte van Willis-Ekbom genoemd. Dit is een aandoening waarbij men een onrustig gevoel in de benen (en in sommige gevallen ook in de armen) ervaart. Dit gevoel treedt meestal ’s avonds op wanneer men in bed ligt. Men kan dit onrustige gevoel vaak alleen verminderen door de ledematen te bewegen.

Wat zijn de oorzaken van rusteloze benen?

Het is nog niet vastgesteld wat de precieze oorzaak van rusteloze benen is. Wel heeft men het vermoeden dat de directe oorzaak te maken heeft met het zenuwstelsel. Andere factoren die mogelijk ook een rol spelen zijn: verhoogde leeftijd, zwangerschap, bloedarmoede, vitamine B12 tekort en ijzertekort. Ook aandoeningen zoals diabetes en reuma kunnen deze klachten veroorzaken. Tot slot komt rusteloze benen in bepaalde families vaker voor en kan men daarom concluderen dat het erfelijk is.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart een onrustig, tintelend en/of kriebelend gevoel in de onderbenen, bovenbenen of in de armen. Dit gevoel komt vaak vlak voor het slapen gaan opzetten. Vaak gaan mensen dan bewegen om de klachten te verminderen. Deze aandoening kan de nachtrust ernstig verstoren. Dit kan uiteindelijk leiden tot oververmoeidheid.

Rusteloze-benen-worden-te-weinig-herkend.png

Wat is de behandeling?

De diagnose rusteloze benen kan men alleen stellen aan de hand van een slaaponderzoek. Wanneer men (mogelijk) rusteloze benen heeft, is het belangrijk de oorzaak, zoals een ijzertekort, te achterhalen en te behandelen. Daarnaast kunnen de klachten verminderen door een gezond eet- en beweegpatroon. Ook een massage of een warm bad wil nog wel eens helpen. Bij hevige klachten waarbij de behandeling zoals hierboven beschreven staat niet helpt, kan men medicijnen krijgen. Men kan de klachten dan vaak beter onder controle houden.

Lees hier meer over het Restless Legs Syndrome.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer