Scheenbeenbreuk

Wat is een scheenbeenbreuk ?

Wanneer je het hebt over een scheenbeenbreuk dan spreekt men van een tibia fractuur. Er zijn verschillende soorten tibia fracturen afhankelijk van de plaats in het scheenbeen. Bekende voorbeelden zijn de Tibia plateau fractuur en de Malleolus fractuur.

Wat zijn de oorzaken?

Meestal ontstaat een scheenbeenbreuk ten gevolge van een ongeluk of val. Er is dan sprake van een grote kracht die inwerkt op het scheenbeen. Wanneer het bot lokaal al verzwakt is en hierdoor breekt, spreekt men van een pathologische fractuur. Het bot kan lokaal verzwakt zijn door bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose).

Wat zijn de tekens & symptomen?

Na een scheenbeenbreuk ervaart men hevige pijn en kan men vaak geen steun meer nemen op het aangedane been. Ook kan er een scheefstand van het onderbeen zichtbaar zijn. In de meeste gevallen treedt er zwelling op en is er een bloeduitstorting zichtbaar. Deze bloeduitstorting ontstaat doordat er ook andere structuren dan alleen het bot beschadigt raken.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de mate en ernst van de breuk, behandelt men een scheenbeenbreuk met gips of operatief door middel van een fixatie van de gebroken botdelen. Nadat de breuk hersteld is, is het belangrijk om uw scheenbeen op de juiste wijze te belasten. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen u hierbij begeleiden.

Lees hier een ander artikel over een scheenbeenbreuk

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer