Verstuiking van de enkel

Wat is een verstuiking van de enkel?

Een verstuiking van de enkel is een ongecontroleerde beweging waarbij de botten van het enkelgewricht ten opzichte van elkaar te veel verschuiven, waardoor je een verrekking krijgt van de banden (ligamenten) van de enkel. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de enkelbanden.

Hoe ontstaat een verstuiking van de enkel?

Een verstuiking is meestal het gevolg van een snelle, ongecontroleerde beweging. De krachten op de enkel zijn dan te groot en daardoor kunnen de spieren en banden de enkel niet goed meer sturen. Het gevolg is dat er te veel verschuiving optreedt waardoor de enkelbanden op rek komen. Meestal klapt de enkel naar buiten bij een verstuiking. Daardoor beschadigen één of meerdere banden aan de buitenkant van de enkel: Ligamentum talofibulare anterior, Ligamentum talofibulare posterior en/of Ligamentum calcaneofibulare. Sporten waarbij veel draaimomenten voorkomen of momenten waarbij je plots moet afremmen, vergroten het risico op een verstuiking van de enkel. Een verstuiking van de enkel kan echter ook al voorkomen door een misstap. Bij vermoeidheid van spieren of bij een slechte coördinatie heeft men meer kans op een verstuiking, omdat de sturing van het enkelgewricht dan bij voorbaat al minder is.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een verstuiking van de enkel is dat men na een ongecontroleerde beweging van de enkel pijn krijgt in en/of rondom de enkel. Ook wordt de enkel vaak dik en warm. Er is vrij snel na het verstuiken een bloeduitstorting zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Bij een verstuiking kan het aangenaam zijn om de enkel te koelen, omdat men zo de pijn wat dempt. Het is belangrijk uw been hoog te leggen, zodat het vocht uit de enkel weg kan. Daarnaast is het belangrijk om de enkel te blijven bewegen, maar zware belasting zo veel mogelijk te ontzien. Fysiotherapie4all kan u helpen bij het revalideren na een verstuiking van uw enkel. Het is namelijk belangrijk dat u de stabiliteit van uw enkel weer gaat optimaliseren om herhaling van klachten te voorkomen.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!