Verstuiking van de enkel

Hoe ontstaat een verstuiking van de enkel?

Een verstuiking is meestal het gevolg van een snelle, ongecontroleerde beweging. De krachten op de enkel zijn dan te groot en daardoor kunnen de spieren en banden de enkel niet goed meer sturen. Het gevolg is dat er te veel verschuiving optreedt waardoor de enkelbanden op rek komen. Meestal klapt de enkel naar buiten bij een verstuiking. Daardoor beschadigen één of meerdere banden aan de buitenkant van de enkel: Ligamentum talofibulare anterior, Ligamentum talofibulare posterior en/of Ligamentum calcaneofibulare.

Sporten waarbij veel draaimomenten voorkomen of momenten waarbij je plots moet afremmen, vergroten het risico op een verstuiking van de enkel. Een verstuiking van de enkel kan echter ook al voorkomen door een misstap. Bij vermoeidheid van spieren of bij een slechte coördinatie heeft men meer kans op een verstuiking, omdat de sturing van het enkelgewricht dan bij voorbaat al minder is.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een verstuiking van de enkel is dat men na een ongecontroleerde beweging van de enkel pijn krijgt in en/of rondom de enkel. Ook wordt de enkel vaak dik en warm. Er is vrij snel na het verstuiken een bloeduitstorting zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Bij een verstuiking kan het aangenaam zijn om de enkel te koelen, omdat men zo de pijn wat dempt. Het is belangrijk uw been hoog te leggen, zodat het vocht uit de enkel weg kan. Daarnaast is het belangrijk om de enkel te blijven bewegen, maar zware belasting zo veel mogelijk te ontzien. Fysiotherapie4all kan u helpen bij het revalideren na een verstuiking van uw enkel. Het is namelijk belangrijk dat u de stabiliteit van uw enkel weer gaat optimaliseren om herhaling van klachten te voorkomen.

Bekijk hier een onderzoek over verstuiking van de enkel.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 12 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen pijnvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen pijnvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw pijnklachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van PIJN in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 898 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

28-11-22

Goede hulp gegeven Goed inzicht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-11-22

Alles bij elkaar. De deskundigheid, de vriendelijkheid, de aandacht. Ik ben zeer tevreden

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

24-11-22

Persoonlijk advies en goede aanpak en uitleg

Lees meer