Klaplong (pneumothorax)

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken. Dit kan een gebroken rib of een messteek zijn waardoor de vliezen doorboord worden, maar het kan ook een spontane pneumothorax zijn waarvan men de precieze oorzaak niet kan achterhalen. Dit kan het gevolg zijn van een lokale verzwakking van de longen door een longaandoening zoals COPD, maar kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een longontsteking. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kans op een pneumothorax vergroten, zoals: roken, longaandoeningen, zoals astma en COPD, bij kunstmatige beademing, als een familielid een klaplong heeft gehad (erfelijkheid), wanneer men al eerder een ingeklapte long heeft gehad en bij blootstelling aan hoge drukverschillen.

Wat zijn de symptomen van een klaplong?

Men voelt een stekende, scherpe pijn op de borst. Men krijgt moeite met ademhalen en men kan benauwd worden. Wanneer de long maar gedeeltelijk ingeklapt is, kunnen de symptomen in mindere mate aanwezig zijn.

Wat is de behandeling ervan?

Als de long maar gedeeltelijk ingeklapt is, kan deze met rust uit zichzelf herstellen. Soms krijgt men extra zuurstof toegediend, zodat de long wat sneller herstelt. Bij een volledig ingeklapte long kan men een drain plaatsen om de overtollige lucht (en bloed) af te voeren. Het ‘lek’ in de longen herstelt dan vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, kan dit operatief hersteld worden.

Bekijk hier een onderzoek over Klaplong.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer