Klaplong (pneumothorax)

Men kan twee typen onderscheiden: een ingeklapte long waarbij alleen lucht de longholte vult (pneumothorax) en een ingeklapte long waarbij lucht en bloed de longholte vullen (hemopneumothorax). Daarnaast kan men nog een spanningsklaplong (ingeademde lucht hoopt zich op in de longen) en een endometriose-klaplong (baarmoederslijmvlies rondom de longen zorgt voor de ingeklapte long) van de ‘gewone’ pneumothorax onderscheiden. Deze typen komen echter minder vaak voor.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken. Dit kan een gebroken rib of een messteek zijn waardoor de vliezen doorboord worden, maar het kan ook een spontane pneumothorax zijn waarvan men de precieze oorzaak niet kan achterhalen. Dit kan het gevolg zijn van een lokale verzwakking van de longen door een longaandoening zoals COPD, maar kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een longontsteking. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kans op een pneumothorax vergroten, zoals: roken, longaandoeningen, zoals astma en COPD, bij kunstmatige beademing, als een familielid een klaplong heeft gehad (erfelijkheid), wanneer men al eerder een ingeklapte long heeft gehad en bij blootstelling aan hoge drukverschillen.

Wat zijn de symptomen van een klaplong?

Men voelt een stekende, scherpe pijn op de borst. Men krijgt moeite met ademhalen en men kan benauwd worden. Wanneer de long maar gedeeltelijk ingeklapt is, kunnen de symptomen in mindere mate aanwezig zijn.

Wat is de behandeling ervan?

Als de long maar gedeeltelijk ingeklapt is, kan deze met rust uit zichzelf herstellen. Soms krijgt men extra zuurstof toegediend, zodat de long wat sneller herstelt. Bij een volledig ingeklapte long kan men een drain plaatsen om de overtollige lucht (en bloed) af te voeren. Het ‘lek’ in de longen herstelt dan vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, kan dit operatief hersteld worden.

Bekijk hier een onderzoek over Klaplong.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 835 reviews

Anoniem

  5 / 5

18-08-22

Heel prettig in zijn communicatie en uitstraling. Ervaren in dry needling en manuele massage. Hij analyseerde de klachten goed en haalde effectief de pijnpunten weg. Hij hield bij dry needling ook mijn pijngrens goed in de gaten.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer