Osteoporose

Hoe ontstaat Osteoporose?

Hoe ouder men is, hoe meer kans men heeft op deze aandoening. Wanneer men ouder wordt, gaat het lichaam meer botweefsel afbreken dan dat er aangemaakt wordt. De kwaliteit van het bot gaat achteruit en dit kan leiden tot osteoporose. Men kan leeftijd niet beïnvloeden, maar er zijn meerdere factoren die de kans op deze aandoening vergroten en deze factoren kan men wel beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is te weinig lichaamsbeweging. Door te bewegen, komt er druk op de botten. Dit zorgt voor meer botaanmaak.

Ook een tekort aan calcium en vitamine D vergroot de kans op botontkalking. Calcium is een belangrijk bestanddeel van het botweefsel en vitamine D zorgt ervoor dat dit calcium opgenomen kan worden uit het bloed. Ook roken en alcoholgebruik vergroten de kans op botontkalking. Daarnaast zijn er enkele risicofactoren die men niet (altijd) kan beïnvloeden, zoals de menopauze bij vrouwen en maag-, darm-, of schildklieraandoeningen. Daarnaast vormen bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, ook een risico voor deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Van de osteoporose zelf merkt men weinig. De gevolgen echter, kunnen erg vervelend zijn. Mensen met osteoporose hebben vaker en sneller botbreuken. Ook kunnen de wervels van de wervelkolom ‘inzakken’. Dit noemt men een inzakkingsfractuur. Dit kan veel pijn geven en de lichaamshouding kan veranderen. Men gaat voorovergebogen lopen. Dit kan op zijn beurt weer evenwichtsproblemen in de hand werken en daarmee het risico op vallen vergroten.

Wat is de behandeling?

Men kan niet genezen van botontkalking. Wel kan men met medicijnen de botafbraak remmen en botaanmaak stimuleren. Daarnaast kan men pijnstillers nemen om de pijn te bestrijden. Ook kan men dingen in het dagelijks leven aanpassen om zo het proces te vertragen. Voorbeelden hiervan zijn voldoende zuivel tot je nemen vanwege het calcium dat hierin zit en voldoende bewegen. Ook niet roken en niet drinken kan het afbraakproces vertragen. De fysiotherapeut kan u helpen door:

  • een beweegprogramma voor u op te stellen en u hierin te begeleiden
  • u te coachen bij het veranderen van uw leefstijl
  • de pijn weg te verminderen met bijvoorbeeld massage, manuele technieken of tapen
  • uw evenwicht en coördinatie te trainen
  • valpreventietraining te geven.

Bekijk hier een onderzoek over Osteoporose.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer