Spierkramp

Wat is de oorzaak van spierkramp?

Het kent verschillende oorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is een zuurstoftekort in het spierweefsel wat ervoor zorgt dat de vezels wel aanspannen, maar onvoldoende energie hebben om te ontspannen. In de meeste gevallen zijn triggerpoints de oorzaak hiervan. De spieren blijven hierdoor langdurig aangespannen: spierkramp. Daarnaast kan het ontstaan door een grote mate van vochtverlies of door een tekort aan suiker. Ook kunnen spieren door kou verkrampen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer men kramp krijgt, ervaart men een plotselinge en hevige samentrekking van het desbetreffende weefsel wat hevige pijn oproept. Het is vaak moeilijk om het verkrampte weefsel te laten ontspannen en de spier voelt hard aan.

Wat is de behandeling?

Bij spierkramp helpt het vaak om de desbetreffende spier langzaam te rekken. Men gaat dan het aanspannen van de spiervezels tegen. Daarna wil het vaak helpen om de spier te laten ontspannen door middel van een massage of het gebruik van medical tape. De doorbloeding van de spier wordt dan verbeterd waardoor men minder kans heeft op kramp. Afhankelijk van de oorzaak van de kramp kan men een eventueel vochtverlies of suikertekort aanvullen. Om een zuurstoftekort in spieren te voorkomen, is het belangrijk om niet korte tijd voor een fysieke inspanning te eten, omdat dan veel bloed met zuurstof naar het verteringsstelsel gaat en er een zuurstoftekort in de spieren kan ontstaan.

Ervaring in onze praktijk

In veel gevallen kunnen wij wat betekenen voor patiënten die last hebben van spierkrampen. Middels Tiggerpointtherapie (dry needling therapie) en advies kunnen we de de betreffende spier ontspannen, waardoor de bloedcirculatie verbeterd en de spierkramp opgelost of voorkomen kan worden.

Bekijk hier een onderzoek over spierkramp.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer