Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew (ook wel Spondylitis ankylopoetica genoemd) is een vorm van reuma. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam lichaamseigen stoffen als indringers ziet en deze aanvalt. Er worden dan ontstekingsprocessen gestart door het lichaam. In het geval van de ziekte van Bechterew worden met name de gewrichten van de wervelkolom, gewrichten tussen het heiligbeen en het bekken en de gewrichtjes tussen de wervelkolom en de ribben aangetast. Door de ontstekingsprocessen in deze gewrichten, vormt zich bindweefsel op deze plekken. Dit leidt tot verstijving van de gewrichten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De ziekte van Bechterew begint vaak tussen het twintigste en vijfentwintigste levensjaar. Het belangrijkste symptoom is pijn en stijfheid in bekken en rug. In een later stadium kunnen ook andere gewrichten, zoals knieën en schouders, ontstoken raken. Met name in de ochtend (ochtendstijfheid) of bij opstaan na lang zitten (startstijfheid) merkt men dat men stijver wordt. Wanneer men in beweging is, worden de klachten minder. Wanneer de gewrichtjes tussen de wervelkolom en ribben aangetast zijn, kan men moeite hebben met ademhalen. Wat vaak gepaard gaat met Spondylitis ankylopoetica is een ontsteking van het regenboogvlies van het oog.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Bechterew?

De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog niet honderd procent duidelijk. Men vermoedt dat het te maken heeft met de aanwezigheid van HLA-B27 in het bloed. Dit is een erfelijke factor en zou de ziekte van Bechterew veroorzaken. Echter, dit is nog niet bewezen. Daarnaast kunnen darminfecties en urineweginfecties leiden tot de ziekte van Bechterew.

Wat is de behandeling?

Wanneer men Spondylitis ankylopoetica heeft, is het belangrijk de ontstekingsprocessen die ten grondslag liggen aan het verstijven zo veel mogelijk te remmen door middel van ontstekingsremmers. Daarnaast is het belangrijk om door middel van oefentherapie ervoor te zorgen dat de conditie van de gewrichten optimaal is en aandacht te besteden aan het creëren van een optimale lichaamshouding. Men kan dan nog zo lang mogelijk functies van de gewrichten behouden. Wanneer men hier geen aandacht besteedt, loopt men het risico in een voorovergebogen houding te verstijven. Fysiotherapie4all kan u deze oefentherapie bieden.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer