Artroscopie

Wat is een artroscopie?

Artroscopie is de medische benaming voor een kijkoperatie. Hiermee ‘kijken’ ze in een gewricht. Dit is een minimaal-invasieve behandeling. Dit houdt in dat de operatie niet zo ingrijpend is. Er worden enkele kleine sneetjes rondom het gewricht gemaakt waarna men met een soort telescoop het gewricht in kan gaan en deze kan bekijken. Ook kan men via een kijkoperatie een operatieve behandeling uitvoeren, zoals het verwijderen van een stukje meniscus.

Wat zijn de oorzaken van artroscopie?

Door het uitvoeren van een kijkoperatie kan de chirurg beter vaststellen wat er zich in het gewricht afspeelt. Er zijn een aantal redenen om een artroscopie uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn: verdenking van meniscusletsel, verdenking van kruisbandletsel of verdenking van kraakbeenschade. Soms wordt er bij verdenking van schade eerst geprobeerd om conservatief te behandelen door bijvoorbeeld fysiotherapie. Een artroscopie wordt dan pas ingezet wanneer de conservatieve behandeling niet aanslaat. De orthopeed adviseert wat de beste behandeling voor de patiënt is.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Het wordt uitgevoerd in het ziekenhuis waar men meestal maar een halve of hele dag hoeft te verblijven. Wanneer men deze operatie ondergaat, zal men afhankelijk van het gewricht en uw voorkeur een ruggenprik (tijdelijke verdoving onderlichaam) of een algehele narcose krijgen. Tijdens de operatie worden er meestal twee of drie sneetjes rondom het gewricht aangebracht. Via deze kleine openingen worden de telescoop (klein kijkbuisje) en de instrumenten in het gewricht gebracht. Via een monitor kan de chirurg het gewricht van binnen bekijken en eventueel behandelen. Na afloop worden er hechtpleisters op de wondjes aangebracht. Daaroverheen wordt een drukverband aangelegd.

Wat is het herstel?

In principe mag men na een artroscopie het gewricht geleidelijk aan gaan belasten. Echter, als er tijdens de kijkoperatie bijvoorbeeld een kruisbandreconstructie heeft plaatsgevonden, mag dit niet. Hiervoor geldt een andere herstelprocedure. Soms krijgt men uit het ziekenhuis krukken mee naar huis, maar dit is niet altijd nodig. Na 24 uur mag het drukverband verwijderd worden en na vijf dagen mogen de hechtpleisters verwijderd worden. De eerste dagen mag men de knie niet verder buigen dan 90 graden, omdat er dan te veel rek komt op de wondjes. Ook lange wandelingen dienen de eerste dagen nog vermeden te worden. Ook krijgt u een aantal oefeningen mee om de mobiliteit van de knie weer langzaam op te bouwen. Daarnaast krijgt men bloedverdunnende middelen om trombose (bloedstolsels in bloedvaten) te voorkomen. De hersteltijd na een artroscopie (zonder andere ingreep) is gemiddeld één tot drie weken. Men mag het gewricht gaan belasten op geleide van de pijn. Na twee tot drie weken gaat men op controle in het ziekenhuis.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.