Hoe ontstaat een contractuur?
De spieren, pezen en het gewrichtskapsel bestaan uit bindweefsel. Dit weefsel bestaat uit elastische vezels. Wanneer dit weefsel onvoldoende bewogen wordt, verkort dit weefsel en ontstaat er een bewegingsbeperking. In de meeste gevallen verkorten de buigspieren en buigpezen van gewrichten en wordt strekken van de gewrichten onmogelijk.
Men heeft kans op het ontwikkelen van contracturen als men lang geïmmobiliseerd is, door bijvoorbeeld gips of een spalk. Ook door het langdurig zitten in een rolstoel of een verkeerd bewegingspatroon kunnen contracturen ontstaan.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Door de contractuur ontstaat er een bewegingsbeperking. Men zal merken dat bijvoorbeeld de knie of de heup niet meer (volledig) kan strekken wat knieklachten kan veroorzaken. Ook een spitsvoet is een bekend voorbeeld van een contractuur. Door de verkorting van de spieren, pezen en het gewrichtskapsel kan het gewricht of het ledemaat in een andere positie gaan staan (standsafwijking). Ook kan men pijnklachten ervaren door de contracturen.
Wat is de behandeling?
Contracturen kunnen vaak voorkomen worden door alle gewrichten, pezen en spieren te blijven bewegen. Een optimale zit- en lighouding is ook belangrijk om contracturen te voorkomen. De fysiotherapeut kan u hierin adviseren. Wanneer men contracturen heeft, kan de fysiotherapeut helpen om de gewrichten en spieren door te bewegen. Ook spalken van ledematen kan helpen om contracturen tegen te gaan.