Ontdek de Oplossing voor Jouw Knieklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw knieklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de knie. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om pijnvrij te worden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om van je knieklachten af te komen! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Snel en voorgoed van je knieklachten af!

Heb jij pijn in je knie? Bijvoorbeeld tijdens het sporten, of misschien wel alleen na het sporten. Elke pijn in het lichaam is vervelend. De meeste knieklachten komen dan ook voor bij mensen die intensief sporten en “ouderen”. Vaak hebben oudere mensen last van chronische klachten, bijvoorbeeld een slijtage van de knie. Zorg dus dat jouw klachten niet chronisch worden en voorkom op latere leeftijd een prothese. Laat je knie snel onderzoeken en/of behandelen, want iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Soorten knieklachten

Er zijn verschillende soorten knieklachten. Hierbij kan er als eerste een onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische klachten en specifieke en aspecifiek klachten.

Verschil tussen acute en chronische knieklachten

Het verschil tussen acute en chronische knieklachten heeft te maken met de tijdsduur dat de klacht aanwezig is. Indien klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn wordt er gesproken van een chronische klacht. Is de pijn in de knie korter dan 6 weken aanwezig dan wordt het een acute klacht genoemd. Voorbeelden van een acute klacht is een scheuring van de voorste kruisband drie weken geleden of een pijnlijke knie na een lange wandeling een week geleden. Veel mensen denken dat chronische klachten niet meer kunnen verdwijnen. Dit kan wel het geval zijn en in de meeste gevallen zijn de chronische klachten van de knie goed te behandelen. Spiergerelateerde klachten die al een langere tijd aanwezig zijn, zijn bijvoorbeeld vaak goed te behandelen met Dry needling Therapie. Dit is een vorm van therapie waarbij spierknopen in de spier met een naald aangeprikt worden, waardoor de spier snel weer kunnen ontspannen. Een voorbeeld van een chronische knieklacht is instabiliteit van de knie die ontstaan is na een kruisbandoperatie vier maanden geleden of pijn dat gedurende een half jaar aanwezig is ten gevolge van slijtage in de knie.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke knieklachten

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke knieklachten is afhankelijk van de aard van de klacht en dus of er een duidelijke en zichtbare oorzaak van de klacht is. De verdeling van specifieke en aspecifieke klachten komt dus ook voor elke klacht, zo dus ook bij bijvoorbeeld nekklachten of rugklachten. Met specifieke klachten worden klachten bedoeld waarbij de oorzaak van de klacht duidelijk is. Hierbij kan met de aandoening aantonen middels aanvullend diagnostiek. Voorbeelden van specifieke klachten zijn een menisculslaesie of slijtage van de knie.

Aspecifieke klachten zijn klachten waarbij de oorzaak van de klacht in de knie is dus niet duidelijk. Bijvoorbeeld als er middels een MRI-scan of röntgenfoto geen afwijkingen in de structuren van de knie te zien zijn. Dit wil niet meteen zeggen dat de pijn ’tussen de oren’ zit. Er kan bijvoorbeeld pijn in de knie ontstaan dor referred pain (pijn of afstand). Referred pain kan ontstaan doordat triggerpoints, in de spieren rondom de knie, pijn geven richting de knie. Denk aan triggerpoints in de liesspieren. Triggerpoints ontstaan door stress, een verkeerde houding of bijvoorbeeld een eenzijdig bewegingspatroon. Daarnaast kunnen aspecifieke knieklachten ontstaan door letsel van een ander gewricht, zoals de enkel en/of de heup. Knieklachten kunnen dus specifiek of aspecifiek (afhankelijk van of er een duidelijke en zichtbare oorzaak is) en acuut of chronisch zijn (afhankelijk van de duur van de klachten). Lees ook meer over pijn in de lies.

De meest voorkomende aandoeningen die pijnklachten in de knie veroorzaken

Knie artrose

Artrose in de knie: veelvoorkomende aandoening

In het dagelijks leven komt knie artrose ontzettend veel voor. Het kraakbeen in de knie wordt in dit geval dunner met klachten als pijn en stijfheid tot gevolg. Kraakbeen kan echter niet uit zichzelf herstellen. Ook wordt het brozer gedurende de levensjaren, waardoor klachten op hogere leeftijd kunnen toenemen.

Als mensen deze diagnose krijgen denken ze vaak dat er niets meer aan te doen is. Dit is echter zeker niet het geval. De artrose zelf is niet te verhelpen maar de gevolgen zoals pijn en beperkingen in veel gevallen wel. Dus laat een knie zo snel mogelijk beoordelen door een van onze specialisten.

Runners knee

Een Runners knee is een veel voorkomende blessure bij vooral bij sporters voorkomt. Het kan een hardnekkige en lastige blessure zijn als je dit niet tijdig laat behandelen. Vrouwen hebben eerder last van deze blessure als mannen, omdat de stand van het bekken zorgt voor een andere belasting op de knie. Wij van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het behandelen van de ‘lopers knie’.

Download gratis het webinar over knieklachten!

Achterste kruisband Scheur – PCL scheur

Een achterste kruisband scheur houdt in dat er schade is opgetreden aan de achterste kruisband (PCL). Op het moment van het trauma ervaar jij vaak pijn in de achterkant van de knie, met uitstraling naar de kuit. Hierbij treedt snel na het trauma een zwelling op en heb je het gevoel dat de knie uit de kom is. Steunen op de knie is vaak niet mogelijk en heb jij het gevoel dat de knie heel instabiel is. De ernst van de scheur bepaald het behandeltraject. Indien jij operatief behandelt moet worden is het zeer belangrijk om voor de operatie al te starten met fysiotherapie. Dit voor een optimaal herstel.

Gescheurde kruisband (VKB letsel)

Een gescheurde voorste kruisband is een van de ernstigste blessures die (top)sporters kunnen krijgen. Deze blessure kan ervoor zorgen dat sporters niet meer (zonder risico’s) kunnen sporten. Sporters hebben een VKB letsel meteen door. Dit komt voornamelijk doordat de knie snel heel dik wordt, men vaak een knak of knoep gevoel waarnemen en niet meer op de knie kan staan.

Jumpers knee

Een jumpers knee komt voornamelijk voor bij sporters en we zien het veel voorkomen bij kinderen die in de groeispurt zitten. Wanneer je de pijnklachten negeert kunnen deze steeds erger worden met (chronische) pijn tot gevolg.
Waneer je zorgt dat je het tijdig laat behandelen kunnen deze klachten vrij snel opgelost worden. De fysiotherapeuten van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het verhelpen van de ‘springers knie’ en andere knieklachten.

Binnenband scheur -Mediaal kniebandletsel

Een binnenband scheur in het kniegewricht is een veel voorkomende sportblessure, voornamelijk voetbal, basketbal, hockey en skiën. Je hebt deze blessure vaak al snel door. Dit door het knappend / scheurend geluid tijden het incident. Een scheur in de binnenband kan variëren van een gedeeltelijke scheur tot een complete scheur. Je kunt een scheur aan de binnenband herkennen door instabiliteit van de knie, pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk gevoeld in rust na een activiteit en in de ochtend.

Meniscus scheur

Meniscus gescheurd? Hoe kun jij dit nu weten? Jij kunt een meniscus scheur herkennen aan het feit dat jij direct knieklachten ervaart tijdens het trauma (draaiende beweging van de knie waarbij de voet op de grond blijft staan), jouw knie dikker wordt en jij jouw knie niet meer goed kan buigen.
In sommige gevallen voelt het alsof de knie bij het buigen op slot ‘schiet’.

Osgood Schlatter

Osgood Schlatter: de juiste diagnose stellen

Als men last heeft van een Osgood Schlatter, wordt er vaak pijn onder de knieschijf ervaren. Deze pijnklachten ontstaan vooral na een activiteit. Denk hierbij aan traplopen, rennen en springen. Het is een aandoening die veel voorkomt bij kinderen en pubers en minder bij volwassenen.

De aandoening kan weken, zelfs maanden aanhouden

Ondanks dat men behandelingen bij de fysiotherapeut ondergaat, kan de aandoening 6 – 12 maanden nodig hebben om te genezen. De fysiotherapeut kan wel de pijnklachten verminderen. Waarom duurt het zolang? Dit komt, omdat het pas weggaat op het moment dat het skelet volledig is volgroeid.

Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Met het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) worden pijnklachten bedoeld die zijn ontstaan door een disfunctie van de knieschijf / kniegewricht. Deze aandoening komt veel voor bij kinderen of adolescenten. Op het moment dat jij je knie buigt kan er een klikkend geluid te horen zijn. Hierbij komt dat jij van het gevoel hebt dat je door je knie zakt. Pijnklachten ontstaan vaak in de knieholte en aan de binnen of buitenzijde van de knie. Wil jij optimaal herstellen? Dan is een vroege fysiotherapeutische interventie belangrijk!

Triggerpoints en knieklachten

Knieklachten worden in veel gevallen veroorzaakt door triggerpoints bij mensen. Triggerpoints zijn kleine spierknopen die zich ophopen binnen een spiervezel. Hierdoor kan er te weinig zuurstof bij de spier komen waardoor de spier verkrampt, verstijfdheid en pijnlijk wordt. Ook kunnen deze triggerpoints uitstralende pijnklachten geven naar een ander gebied dan waar de oorzaak van het probleem zit. Lees hier een onderzoek over triggerpoints en kniepijn.

Dry needling bij een totale knie prothese

In dit artikel lees je meer informatie over dry needling bij een totale knie prothese.

Triggerpoints als oorzaak van knieklachten

Heb jij last van knieklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van knieklachten.

Dry needling vermindert pijnklachten achterzijde knie

Heb jij last van de achterzijde van je knie? In dit artikel lees je meer informatie over Dry needling vermindert pijnklachten achterzijde knie.

Knieklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Algemene risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat kniepijn ontstaat

Er zijn verschillende risicofactoren die knieklachten veroorzaken. Hierbij kun jij denken aan verkorte spieren in boven- of onderbeen, overbelasting, onderbelasting, een zijdig bewegingspatroon, directe klap op de knie, verkeerde stand van de knie, verkeerde stand van de voet of door een letsel van de enkel of heup.

Symptomen knieklachten

Per specifieke klacht zijn er een aantal symptomen die zich kunnen voordoen. Hieronder worden per klacht aangegeven welke symptomen er zijn. Let op: Het is altijd belangrijk dat er een gedegen onderzoek naar de symptomen worden gedaan, om zo de aard van de klacht zo goed mogelijk te begrijpen!

De behandeling knieklachten

Wat de juiste behandeling van knieklachten is, is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn een aantal dingen die bij iedere klacht belangrijk zijn, zoals het optimaliseren van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie. Dit kan bijvoorbeeld door oefentherapie, dry needling, manuele technieken, manuele triggerpointtherapie, taping of massage. Hieronder wordt weergegeven hoe de verschillende klachten te behandelen zijn