Bijna elke voetballer heeft weleens een keer een ijsbeentje gehad. De knie van de tegenstander tegen jou bovenbeen. Niet alleen voetballers hebben last van een Myositis Ossificans, ook andere sporters hebben hier last van. Het is een pijnlijke aandoening en in sommige gevallen kun je hier verschillende dagen tot zelfs weken last van hebben.
Wat te doen bij een ‘ijsbeentje’?
Wat is een ijsbeentje?
Je hebt er vast wel eens van gehoord: een ‘ijsbeentje’. Dit houdt in dat je tijdens een sportmoment een knie van een tegenstander tegen je bovenbeen krijgt. Er ontstaat dan vaak een bloeduitstorting en een zwelling. Normaal gesproken herstel je vanzelf weer van deze blessure, maar in sommige gevallen herstelt het spierweefsel niet en wordt er door het lichaam kalk gevormd op de plek van het ijsbeentje. Het spierweefsel gaat na een harde klap op het spierweefsel dus verkalken en de klachten houden aan. Men spreekt dan van myositis ossificans.
Dit is de traumatische vorm van myositis ossificans. Daarnaast is er ook nog de non-traumatische vorm en de progressieve vorm (fibrodysplasia ossificans progressiva). De progressieve vorm is een genetische aandoening waardoor je gedurende je leven op steeds meer plekken in je lichaam verkalkingen ontwikkelt. Je beweeglijkheid neemt dan steeds verder af en dagelijkse handelingen kunnen daardoor erg lastig worden. Tot slot kan het ook optreden bij neurologische aandoeningen.
Wat zijn tekens & symptomen?
Aanvankelijk zijn na het ijsbeentje een zwelling, een blauwverkleuring, warmte en roodheid waarneembaar. Dit komt doordat er een ontstekingsproces is ingezet door het lichaam om de afvalstoffen op te ruimen. Dit ontstekingsproces duurt gemiddeld 0-3 dagen. Typisch bij deze aandoening is dat de zwelling na het ontstekingsproces niet afneemt en er een verharding in de spier ontstaat. Dit gebeurt meestal twee tot vier weken na het traumamoment. Ook is de spier minder beweeglijk.
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak hiervan is niet bekend. Wel lijkt er een verband te zijn tussen te weinig rust na een kneuzing van een spier, of te snel warmtetherapie of fysiotherapie toepassen. Hierdoor wordt de bloeding te veel aangezet en zou er meer kans zijn op de vorming van kalk. Het is dus belangrijk om niet te snel na een ijsbeentje massage toe te passen of rekoefeningen te doen.
Wat is de behandeling?
De verkalking of verbening kan vastgesteld worden met een röntgenfoto. Deze blessure kent een afwachtend beleid. Dat wil zeggen dat er geen behandeling is die het herstel versnelt. Fysiotherapeutische technieken, zoals massage of rekken, werken het herstel juist tegen. Wel kan men binnen de pijngrens de kracht van de spier trainen. De precieze hersteltijd is niet bekend, maar het kan in een ongunstig geval 1 à 2 jaar duren. Wanneer het lichaam de verbening zelf niet opruimt, kan een operatie nodig zijn om de verkalking te verwijderen.
Wat kan je zelf doen bij een ijsbeentje?
Zorg dat je direct koelt en waar mogelijk compressie op de spier toepast. Dit om de bloeding zoveel mogelijk de kop in te drukken. Neem relatieve rust om het natuurlijk herstel niet te vertragen. Pas niet te snel massage of rekoefeningen toe of andere technieken waarbij de doorbloeding lokaal bevorderd wordt, omdat dit de bloeding kan aanzetten. Herstel je niet na een ‘ijsbeentje’, aarzel dan niet en zoek een huisarts of fysiotherapeut op.