Hoe ontstaat hyperventilatie?
Hyperventilatie kan ontstaan door het leveren van een hoge inspanning. Het kan bijvoorbeeld tijdens sporten ontstaan. Ook kan het door spanning of stress ontstaan. Ook paniekaanvallen kan dit verschijnsel veroorzaken.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Men kan twee verschillende vormen van hyperventilatie onderscheiden: acute en chronische. Bij acute hyperventilatie is de ademhaling plotseling snel en diep en heeft men een benauwd gevoel. Soms heeft men het gevoel dat men stikt. Ook kan duizeligheid of misselijkheid optreden. Men kan tintelingen in het gezicht rond de lippen ervaren en hartkloppingen hebben. Bij de chronische vorm zijn de symptomen milder en heeft men deze vaak niet door. Toch is de ademhaling gedurende een langere tijd versneld wat uiteindelijk toch klachten, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen, kan geven.
Wat is de behandeling?
Wanneer men hyperventileert, is het belangrijk rustig te blijven en rustig adem te halen door middel van een buikademhaling. Wanneer men een borstademhaling toepast, ademt men niet volledig in en uit. Het is belangrijk om te achterhalen waar uw hyperventilatieklachten vandaan komen. Wanneer dit door spanning of stress komt, kan men hiervoor behandeld worden door bijvoorbeeld een psychotherapeut of psycholoog. De fysiotherapeut kan u helpen door u te leren hoe u een buikademhaling kan toepassen. Ook kan de fysiotherapeut u speciale oefeningen aanleren om de ademhaling meer onder controle te krijgen.