Darmen en pijnklachten

Fysiologie van de darm

In deze video wordt door Kitty Wolf uitgelegd hoe de darmflora, in Jip en Janneke-taal, wordt opgebouwd. Het zit natuurlijk complexer in elkaar, maar aan de hand van dit filmpje krijg je wel inzichten waarom het zo belangrijk is om je darmen, bloed, lichaam te reinigen. Het reinigen kan een hele belangrijke stap zijn in het oplossen van veel lichamelijke klachten, kwalen, chronische aandoeningen.

Hoe wordt nu de darmflora gebouwd

Als je geboren wordt, dan komen de lichaamseigen bacteriën van jouw moeder via het geboortekanaal via jouw mond jouw lichaam in. De eerste bacteriën eten de zuurstof weg, de zogenoemde enterococcen en e.coli. Zij maken een bedding voor de lactobacillen, bifidobacterien en bacterioïdes. Deze 3 grote groep bacteriën leven in een zuurstofvrije omgeving. Die eerste twee eten de zuurstof weg die door de darmwand vanuit het bloedvat je darmen in willen komen. Je darm is een spier dus die zuurstof nodig heeft om te bewegen. Maar zodra de zuurstof door de darmen heen wil, dan eten de enterococcen en e.coli de zuurstof weg.

Aan de binnenkant van de darmwand zit een slijmlaag. Deze slijmlaag bestaat uit M-cellen (mucosa = slijm). De M-cellen zitten aan elkaar vast met een soort elastiekjes, tight junctions. Tussen de cellen zit een soort voegruimte. Wanneer, door welke oorzaak dan ook, de elastiekjes kapot gaan, dan kunnen verkeerde bacteriën door de slijmlaag heen in de onderliggende laag komen, de submucosa. Jouw lichaam vindt dat niet prettig en maakt een vuurtje aan om dat op te ruimen en dat is een kleine ontsteking. Ontstekingen moet je niet willen hebben in je lichaam. Daardoor ontstaan er op lange termijn ziektes. Dus de oplossing voor heel veel pijnen is het opruimen van ontstekingen.

Wat kun je doen om de darmfunctie te verbeteren?

Mijn visie is dat er heel veel wegen naar Rome leiden en jij zoekt een weg die bij jou past. Eén van de wegen die je kunt bewandelen is zorgen dat de vuilnisemmer van je lichaam schoon wordt (je darm) en dat je de flora weer voedt met voeding en goede bacteriën (probiotica en dat 3x per jaar wisselen van soort) en dat je de slijmlaag met M-cellen weer herstelt.
Niet alleen moeten we de darm van binnen aanpakken, maar ook kunnen we de darmflora verbeteren door voldoende water te drinken, te bewegen, slapen, stress en emotie reductie en zorgen voor een goede ademhaling. Een goede natuurgeneeskundige of de Pijn Rest Methode kan je hierin goed ondersteunen.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer