Video:
Wat is stress management?
Nu we weten dat wij allemaal stress ervaren en dat stress een normale, nuttige reactie is van ons lichaam op situaties, moeten we toch blijven waken voor te veel en te lange (onafgebroken) stress. Dit kunnen we doen door stress management toe te passen.
Te veel en te lange stress, (onderdrukte) emoties of spanningen zorgen dat de hersenen minder goed kunnen functioneren. Hierdoor kan de gemoedstoestand veranderen, men kan vergeetachtig en emotioneler worden. Wanneer de hersenen voldoende ‘rust’ krijgen merk je vaak meteen dat er meer energie is en dat je beter kan nadenken en focussen.
Het is allereerst heel belangrijk dat je stress en stressoren herkent, maar ook erkent. Dit kan helpen om de stressbestendigheid te vergroten en beter om te gaan met stress management. Iedereen ervaart wel eens stress vanuit werk, thuis, familiair, privé-sociaal of bijvoorbeeld financieel. Ga voor jezelf na welke factoren jou het meeste stress geven in het dagelijks leven. Soms helpt het om deze stressoren op te schrijven en op volgorde te zetten van niet stressvol tot zeer stressvol. Door het alleen op te schrijven kan men er al heel anders naar kijken, vaak minder stressvol. Het is waardevol om deze stressoren periodiek te reflecteren.
Hoe zorg ik voor een goede balans?
Het belangrijkste punt is het vinden van de juiste balans tussen (in)spanning en ontspanning, oftewel activiteit van het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Zie het als een soort weegschaal die perfect in balans moet zijn (50/50%) dit is belangrijk met stress management. Sommige mensen zijn gevoeliger voor stressoren dan andere, waarbij er meer activiteit mag zijn van het rustsysteem (bijvoorbeeld 60/40%).
Afleiding, ontspanning en rust zijn de belangrijkste factoren om een een goede balans te creëren tussen spanning en ontspanning in stressmanagement. Slaap is één van de belangrijkste factoren hiervan. Dit gaat zowel over slaapduur als slaapkwaliteit. Onderzoeken laten zien dat volwassenen ongeveer acht uur onafgebroken moeten slapen om zo goed als mogelijk te herstellen en de dag erop goed te kunnen presteren.
Om zo goed als mogelijk te herstellen is een diepe slaap het meest effectief. Er is verder geen gouden standaard die voor iedereen werkt, want ieder mens haalt zijn afleiding of ontspanning op een andere manier. De één haalt ontspanning en rust uit een power-nap, de ander uit het lezen van een boek en een ander weer uit een wandeling maken in het bos.
Wat belangrijk is dat het een echt me-time-moment is waarbij zo min mogelijk prikkels aanwezig zijn. Daarom kan het zeer nuttig zijn om apparaten zoals telefoons, laptops en tablets tijdens deze momenten te ontzien. Muziek en dan vooral jouw favoriete muziek luisteren zorgt voor de aanmaak van endorfine (gelukshormoon) wat een ontspannende en afleidende functie heeft. Het hormoon endorfine onderdrukt het stresshormoon cortisol en wordt gezien als een lichaamseigen, natuurlijke pijnstiller. Voor mensen met (chronische) pijn is dit een uiterst makkelijke manier van zelfbehandeling. Kortom; doe iets wat ‘JIJ’ leuk vindt, waar ‘JIJ’ ontspanning uithaalt en blijf dit doorzetten. Een eenmalig ontspanningsmoment is niet voldoende.
10 Tips voor stress management
Er zijn verschillende technieken en activiteiten in stress management die stress kunnen verminderen . Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is belangrijk om verschillende benaderingen te proberen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Hier zijn enkele veelvoorkomende stressverlagende methoden:
- Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om spanning te verminderen en endorfines vrij te maken, wat een positief effect heeft op je stemming. Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, joggen, fietsen, dansen of zwemmen, en doe dit regelmatig.
- Ontspanningstechnieken: Probeer technieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, meditatie of yoga. Deze technieken kunnen helpen om de fysieke en mentale spanning te verminderen.
- Sociale ondersteuning: Praat met vrienden, familieleden of een therapeut over je stress. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan opluchting bieden en nieuwe perspectieven geven. Het kan ook helpen om lid te worden van een ondersteuningsgroep waar je anderen kunt ontmoeten die vergelijkbare uitdagingen ervaren.
- Hobby’s en creatieve activiteiten: Besteed tijd aan activiteiten die je leuk vindt en waar je van geniet. Of het nu gaat om schilderen, schrijven, tuinieren, koken of muziek maken, deze activiteiten kunnen ontspanning en plezier bieden en je helpen stress te verminderen.
- Voldoende rust en slaap: Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en een regelmatig slaappatroon handhaaft. Een goede nachtrust kan helpen om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten.
- Gezonde levensstijl: Eet gezond voedsel, beperk cafeïne- en alcoholinname, en vermijd tabak en drugs. Een gezonde levensstijl kan je energieniveau verhogen en je helpen om stress beter het hoofd te bieden.
- Time-management: Effectief beheer van je tijd kan helpen om stress te verminderen. Maak een planning, stel prioriteiten en verdeel je taken in behapbare stukken. Door je tijd efficiënt te organiseren, kun je stressvolle situaties beter beheren en een gevoel van controle behouden.
- Grenzen stellen: Leer ‘nee’ zeggen en stel grenzen om overbelasting te voorkomen. Het is belangrijk om je eigen behoeften en grenzen te respecteren, zelfs als anderen van je verlangen dat je meer doet.
- Mindfulness en ademhalingsoefeningen: Leer technieken om in het moment te zijn en je bewust te zijn van je ademhaling. Door mindfulness te beoefenen, kun je stressvolle gedachten loslaten en je concentreren op het heden.
- Humor en lachen: Zoek naar humor in het dagelijks leven en probeer lachen te integreren in je dagelijkse routine. Lachen kan je stemming verbeter
Wil jij meer weten over stress management? Bekijk dan dit artikel!
Pijn Reset Community
Wil jij van jouw (pijn)klachten af komen en heb jij hiervoor al alles geprobeerd? In deze nieuwe, innovatieve methode (Pijn Reset Community) worden alle aspecten doorlopen voor het oplossen van chronische (pijn)klachten.