5 oefeningen die de stabiliteit van de knie verbeteren!

Stabiliteit van de knie trainen is belangrijk

In de onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit waarom het belangrijk is om de stabiliteit van de knie te trainen.

Heb jij last van knieklachten? Wellicht is dit artikel over knieklachten interessant om te lezen!

Zak je wel eens door je knie? Train de stabiliteit van de knie

Instabiliteit bij de knie

Instabiliteit van de knie kan optreden wanneer één van de drie factoren (spieren/banden, botten en aansturing vanuit de hersenen) het laat afweten en de andere twee factoren dit onvoldoende kunnen compenseren. Wanneer de spieren bijvoorbeeld onvoldoende getraind zijn, worden de banden overbelast en kan het zijn dat je vaker door je knie zakt. Dit kan erg vervelend zijn en een onzeker gevoel geven. Daarnaast kan het ook andere blessures veroorzaken. Denk hierbij aan het scheuren van de menicus, het scheuren van een kruisband, artrose aan de knie en het niet goed sporen van de knieschijf.

Heb je last van een instabiele knie en komt dit door te zwakke spieren? Ga dan aan de slag met onderstaande oefeningen!

Oefeningen – stabiliteit van de knie

1. Staan op 1 been

Door zo lang mogelijk op één been te staan met de knie licht gebogen, train je de stabiliteit van je knie. Door dit op een instabiele ondergrond (zoals een trampoline of zachte mat) te doen, maak je de oefening effectiever. Herhaal het op één been staan net zolang totdat je merkt dat je been erg begint te trillen. Stop dan met de oefening, neem even rust en herhaal daarna eventueel de oefening. Blijft je knie of been trillen? Dan heb je de spieren dusdanig getraind dat ze te moe zijn om nog langer de knie te stabiliseren. Dan heb je genoeg getraind.

2. Staan op 1 been met dubbeltaken

Probeer bovenstaande oefening uit te voeren, terwijl je ook een andere taak uitvoert. Dit kan het overgooien van een bal, het met je handen aantikken van de grond of het zwaaien met je armen zijn. Hierdoor verleg je je aandacht van je knie naar een ander deel van je lichaam en train je effectiever.

3. Zijwaartse en voorwaartse sprongen

Door zijwaartse en voorwaartse sprongen op één been uit te voeren, gebruik je veel spieren rondom de knie en moet je knie goed stabiliseren om te blijven staan. Dit is een erg goede oefening om je spierkracht te verbeteren en tegelijkertijd ook je balans te trainen. Doe bijvoorbeeld vijf setjes van tien voorwaartse sprongen en tien zijwaartse sprongen. Als je merkt dat je knie te veel trilt of je deze niet meer goed kan aansturen tijdens de oefening, stop je eerder.

4. Squat

Door kniebuigingen te maken, train je met name je bovenbeenspieren. Als je hierbij je knieën goed in de gaten houd (en ze niet naar binnen laat draaien), train je tegelijkertijd de coördinatie van je knie! Doe bijvoorbeeld drie setjes van vijftien kniebuigingen.

5. Lunge

Een andere oefening voor de knie, waarbij je zowel de spierkracht als de coördinatie traint, is de lunge. Dit is een uitvalspas waarbij je een grote stap naar voren zet en vervolgens door je achterste knie zakt, zodat deze net niet de grond raakt. Herhaal deze kniebuiging tien keer en doe drie van deze setjes. Let bij deze oefening goed op dat je voorste knie niet naar binnen draait als je de oefening uitvoert. De knie moet dus recht boven de voet blijven staan.

Oefeningen stabiliteit van de knie

Lees hier een onderzoek van de stabiliteit van de knie

Heb je vragen over de oefeningen of wil je graag wat begeleiding hierbij? Neem dan contact met ons op!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer