Biologisch eten

Biologische landbouw laat voedsel in de natuur groeien zoals het van oorsprong hoort.

De Waarheid Over Conventionele Groente en Fruit

In het boek How to Eat, Move and Be Healthy (Chek 2004, p. 57) geeft Chek een lijst van chemicaliën die worden gevonden in een gewone appel, een fruitsoort die de meesten van ons als gezond zouden bestempelen!

Chloorpyrifos: een stof die leidt tot een verstoring van het endocrien systeem (je klierstelsel) en de immuunreactie aantast, afwijkingen in het voortplantingssysteem veroorzaakt en een zenuwsysteem in ontwikkeling kan beschadigen;

Captan: een carcinogeen (kankerverwekkend) middel dat schade toebrengt aan de genen en aan het immuunsysteem;

Iprodion: eveneens een carcinogeen middel;

Vinclozolin: een carcinogeen middel dat genen, het endocrien systeem en het voortplantingssysteem verstoort en dermatitis (huidontstekingen) kan veroorzaken.

Chek geeft ook de resultaten van een interessante studie die werd gedaan onder 110 stads- en plattelandskinderen in de staat Washington. Dit onderzoek wees uit dat kinderen die voornamelijk biologisch voedsel aten veel minder werden blootgesteld aan organofosfaten (die het zenuwsysteem en immuunsysteem aantasten) dan kinderen die een conventioneel dieet tot zich namen. Van alle kinderen die werden getest was er maar één die geen meetbare pesticiden in de urine had zitten; dit kind at volledig biologisch. De niveaus die bij de kinderen die voornamelijk biologisch aten werden gemeten vielen onder het door de EPA (de organisatie voor voedselveiligheid in de Verenigde Staten) als “veilig” aangemerkte niveau, maar de kinderen die conventioneel voedsel aten zaten boven dit niveau (Chek 2004, p. 57).

Vlees, Kip en Eieren

Het dier dat jouw maaltijd wordt, kan slechts zo goed en gezond zijn als het eten dat hem is gevoerd. Net zoals jij net zo gezond bent als het eten dat je eet: je bent tenslotte wat je eet! Vee dat in het wild leeft eet gras, maar het meeste commerciële vee krijgt graan van slechte kwaliteit gevoerd waar ze dik van worden. Omdat deze dieren er niet op zijn gebouwd graan te eten worden ze snel ziek, zodat ze antibiotica nodig hebben. En die medicatie krijg jij weer binnen als je je balletje gehakt of je biefstukje eet.
Alsof dat allemaal al niet erg genoeg is worden de meeste kippen en varkens in de commerciële bio-industrie in extreem kleine hokken gehouden, waar ze vaak op hun eigen uitwerpselen staan en nauwelijks daglicht zien. Bovendien krijgen ze een constante stroom antibiotica en groeihormonen toegediend zodat ze (snel) blijven groeien, blijven leven en niet ziek worden (Chek 2004, p. 68).

Hierom alleen al zou je je moeten afvragen of het niet de moeite waard is om wat extra geld uit te geven aan scharrelvlees van kip en varken. Het gaat uiteindelijk niet alleen om de prijs die je in euro’s betaalt, maar ook de hoogste prijs die je maar kunt betalen: je gezondheid!
Uiteraard is de kwaliteit van een ei ook zo goed of zo slecht als de gezondheid van de kip die het heeft gelegd, dus het is eveneens goed om alleen biologische eieren te eten. Een kip die een natuurlijk kiplekker leven heeft geleefd, produceert eieren die veel omega-3 vetten bevatten. Dat is één van de gezondste vetsoorten voor mensen. Daarom is zo’n eitje één van de gezondste, meest uitgebalanceerde voedingsmiddelen die mensen maar kunnen eten.

De angst die veel mensen hebben om hele eieren te eten vanwege het cholesterol in het eigeel is grotendeels ongegrond. Ons lichaam heeft een bepaalde mate aan cholesterol nodig om te kunnen functioneren. Eieren van legbatterijkippen zijn echter inderdaad slecht voor ons, maar niet vanwege het cholesterol. Deze eieren bevatten veel omega-6 vetten, die voor ontstekingen in het lichaam zorgen en een verhoogd risico op hartaandoeningen veroorzaken.

De Waarde van Biologisch

Niet-biologisch voedsel zorgt ervoor dat de lever overspoeld wordt met stoffen die giftig zijn voor het lichaam. Een lever in die situatie kan niet goed functioneren zodat het lastiger wordt om af te vallen. Restanten van pesticiden verstoppen de lever en zetten zich vast aan de binnenkant van de darmen zodat waardevolle voedingsstoffen uit je voeding niet goed verwerkt kunnen worden en de stofwisseling deels geblokkeerd wordt.
Sommige mensen vragen zich af of biologisch voedsel het geld wel waard is. Ik vind dat je net zo goed kunt vragen of je gezondheid dat geld wel waard is!
De klacht van veel mensen dat biologisch eten zo duur is, valt te weerleggen met argumenten.
Er zijn goede redenen aan te geven voor het feit dat biologische producten iets duurder zijn dan de ongezonde, massaproducten in de supermarkt en bij de kiloknaller. Biologische boeren kunnen gemiddeld minder oogst produceren en hun productiekosten liggen hoger dan bij conventionele boeren omdat ze geen herbiciden gebruiken. Sommige gewassen worden met de hand vrij van onkruid gehouden en dat is erg arbeidsintensief. Bovendien ontvangen biologische boeren minder landbouwsubsidies en profiteren ze minder van financiële voordelen die wel aan conventionele boeren worden geboden.

De conclusie is dus dat je een afweging moet maken tussen de extra kosten die je op korte termijn hebt en de gezondheidsvoordelen die je op de lange termijn zult hebben als je je lichaam al die chemicaliën en gifstoffen bespaart. Als jouw dokter je zou vertellen dat je een ziekte had en dat je je beter zou voelen als een speciale medische behandeling onderging waar je voor moest betalen, zou je dat dan niet ook doen? Ik kan je met zekerheid zeggen dat je iets kunt doen om je gezondheid in de toekomst te beschermen. Je kunt ziektes voorkomen en afvallen door wat extra geld aan biologisch voedsel te spenderen. Je zult merken dat als je minder aan voorverpakt voedsel uitgeeft, de hogere prijs van biologisch voedsel wordt gecompenseerd en je totale uitgaven uiteindelijk niet veel hoger zullen zijn. Bovendien zul je zien dat biologische groenten en fruit veel beter smaken dan conventioneel verbouwd voedsel.

Om kort te gaan, het kopen van biologisch voedsel is een investering in je gezondheid. Dat gezegd hebbende begrijp ik dat het lastig kan zijn om biologisch voedsel te vinden en er ruimte voor te maken in je budget. Je kunt ook besluiten om stap voor stap, langzaam maar zeker steeds meer biologische producten te eten. Je kunt dat uitbreiden al naar gelang je levensstijl en je budget dat toelaten.

Hieronder zal ik uitleggen hoe ik de kunst van het “biologisch eten met een budget” onder de knie heb gekregen:

Stop met het kopen van wat ik “verwerkt non-voedsel” noem. De meeste proteïneshakes, sportrepen en bewerkte voedingswaren zijn eigenlijk erg duur en als je ze volledig van je boodschappenlijst schrapt dan bespaar je veel geld. Kijk maar eens goed naar de prijs van ontbijtgranen met suiker, voorverpakte koekjes en cakes en diepvriesmaaltijden. Het telt snel op! Je kunt datzelfde geld beter uitgeven aan biologisch eten voor een week.

Wanneer je normale porties eet blijkt het helemaal niet zo duur te zijn. Wanneer je goed kijkt naar de hoeveelheid die je eet, blijkt dat de meeste mensen bijna twee keer zo veel eten dan ze nodig hebben. Wanneer je de juiste porties gaat eten om je doelen te behalen, eet je veel minder en voel je je snel verzadigd – en minder eten betekent (logischer kan het niet!) minder uitgaven.

Ga naar boerenmarkten en boerderijwinkels. De prijzen zijn hier veel redelijker en het eten is er altijd vers. Als een bepaalde fruitsoort gedurende een periode erg duur is, kies dan gewoon een andere soort. Als de bessen erg duur blijken, kies dan appels, peren of bananen. Afwisseling is altijd goed, dus kies gewoon de fruitsoorten en groenten die niet zoveel kosten. Eet de producten van het seizoen, dus geen aardbeien in hartje winter!

Maak je keuken en huis langzaam steeds biologischer. Het duurt wel even maar begin er gewoon mee. Een beetje biologisch is beter dan helemaal niet biologisch. Doe wat je kunt, begin met een paar producten en bouw dat uit.

Wees selectief met het kopen van biologisch voedsel. De volgende soorten bevatten volgens onderzoek de grootste hoeveelheid restanten van pesticiden, dus waar mogelijk zou je deze in ieder geval biologisch moeten kopen:

 • Perziken
 • Appels
 • Aardbeien
 • Nectarines
 • Peren
 • Kersen
 • Geïmporteerde druiven
 • Spinazie
 • Paprika’s
 • Selderij
 • Aardappelen
 • Pepers
 • Ananas
 • Plantains
 • Mango’s
 • Bananen
 • Watermeloen
 • Pruimen
 • Kiwi’s
 • Bosbessen
 • Papaja’s
 • Grapefruit
 • Avocado
 • Bloemkool
 • Spruitjes
 • Asperges
 • Radijsjes
 • Broccoli
 • Uien
 • Okra
 • Kool
 • Aubergine

De volgende soorten bevatten meestal minder pesticiden en hiervan kun je dus conventioneel verbouwde producten kopen als het niet anders kan:

Actieplan

Begin met het kopen van biologische kip, vlees en eieren. De meeste supermarkten bieden tegenwoordig wel biologische soorten vlees, kip en eieren aan. Als biologische producten lastig of onmogelijk te krijgen zijn, dan zijn vrije uitloop producten (vrij van antibiotica en hormonen) de beste keus. Hoewel deze dieren geen biologisch voedsel hebben gekregen, zijn ze in elk geval niet geïnjecteerd met antibiotica en hormonen.

Zodra je regelmatig biologisch (of vrije uitloop) vlees, kip en eieren koopt, maak je de stap naar groente en fruit. Begin met de producten de volgens bovenstaande lijst de meeste pesticiden bevatten.

Onthoud dat jouw succes niet afhankelijk is van je vermogen helemaal biologisch te eten. Je kunt nog steeds veel afvallen of gezonder leven als je langzaam overstapt op biologisch eten. Alleen al door meer fruit, groente en natuurlijke eiwitten in je maaltijden op te nemen, zet je een grote stap in de juiste richting – namelijk gezond en verantwoord afvallen!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer