De eerste 3D onderdelen van een knieprothese in Nederland!

Knieprothese nieuwe knie

De eerste 3D onderdelen van een knieprothese zijn een feit! In het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein hebben twee orthopeden bij patiënten voor het eerst 3D geprinte onderdelen van een knieprothese geplaatst. In dit geval ging het om onderdelen die gebruikt worden bij het vervangen van een eerdere prothese of bij complexe knieoperaties. Deze bieden zowel steun aan het bot als aan de prothese.

“In de toekomst zullen waarschijnlijk meer orthopedische implantaten uit de printer komen!”

De 3D printer gebruikt titanium voor de onderdelen in de knie. Hiermee kan men met de printer de botstructuur nabootsen om knieklachten te verhelpen. Daardoor zou het implantaat nog beter vast moeten groeien aan het bot. Ook kan men met de 3D onderdelen een optimale pasvorm genereren en zal de prothese beter aansluiten op de botten.

In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 26.000 knieprotheses geplaatst. Er bestaan halve en totale knieprotheses. Vaak worden ze geplaatst als er sprake is van forse knieslijtage die gepaard gaat met hevige pijn. Men ervaart dan stijfheid (met name ook in de ochtend) en pijn wanneer men de knie te veel belast. Ook kan er zwelling in de knie ontstaan en kan deze gaan kraken (crepitaties). Ook instabiliteit kan voorkomen. Aanvankelijk probeert men vaak eerst de klachten met oefentherapie te verminderen. Door de knie veel te bewegen, maar niet te zwaar te belasten, kunnen de klachten worden verminderd. Wanneer dit effect niet voldoende is, kan men overgaan op een knieoperatie waarbij er een knieprothese geplaatst wordt. Lees hier meer over knieklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1128 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer