Dry needling is een vorm van acupunctuur?

Verschillen dryneedling therapie en acupunctuur

In onze praktijk wordt veel gebruik gemaakt van dry needling. Nu stellen patiënten ons wel eens de vraag of dit een bepaalde vorm van acupunctuur is. In dit artikel beantwoorden we deze vraag!

Feit of fabel? Lees het in dit artikel

Ontdek hier direct wat de verschillen zijn tussen de behandelvormen Dryneedling therapie en Acupunctuur.

Wat houdt Dryneedling Therapie in

De term ‘Dry needling’ doelt op het feit dat er een ‘droge’ naald gebruikt wordt bij het prikken. Er wordt dus geen vloeistof via de naald in het lichaam gebracht.
De kern van de theorie achter dry needling is het ontladen van triggerpoints. Triggerpoints zijn spierknopen die bestaan uit ophopingen van afvalstoffen. Deze kunnen voor lokale kramp in de spier zorgen en kunnen leiden tot pijnklachten.
Door met een droge naald in de spierknoop te prikken, zuigt de spierknoop de naald heel even vast en laat deze vervolgens weer los. Dit voelt als een lokale verkramping en wordt ook wel een ‘twitch’ genoemd. Vervolgens is de spierknoop ontladen en kan de spier weer beter ontspannen. Er kunnen meerdere triggerpoints in één spier zitten en men kan dus achtereenvolgens op verschillende plekken in één spier dry needling toepassen.

Wanneer u een dry needling behandeling krijgt, kunt u er rekening mee houden dat u een stijf gevoel aan de behandeling overhoudt. Sommigen beschrijven dit ook wel als een ‘verkrampt’ gevoel. Meestal is deze pijn na twee dagen grotendeels weg. U mag de geprikte spier tot 48 uur na de behandeling niet zwaar belasten, maar wel bewegen. Ook start u vanaf 24 uur na de behandeling met een rekoefening voor de geprikte spier. Vaak merkt u direct na de dry needling behandeling al een toename in beweeglijkheid van de spier!

Wat is acupunctuur

De belangrijkste overeenkomst tussen dry needling en acupunctuur is het naaldje. Deze is hetzelfde. Een andere overeenkomst is dat je met beide behandelmethoden soms eenzelfde klacht succesvol kan behandelen.

De theorie achter de behandelmethoden is echter totaal anders. Waar je met dry needling vooral in spierknopen prikt, prik je bij acupunctuur vaak in energiebanen om zo de energiestroming in je lichaam te beïnvloeden. Een ander verschil is dat de naaldjes bij acupunctuur soms voor een relatief langere tijd in het lichaam gebracht worden (bijvoorbeeld 10 a 15 minuten), terwijl bij dry needling de naald verwijderd wordt wanneer de spierknoop ontladen is. Ook gebruikt men bij dry needling meestal één naald tegelijkertijd, terwijl er bij acupunctuur soms met verschillende naalden verschillende punten in het lichaam tegelijkertijd behandeld worden.

De verschillen tussen Dryneedling therapie en Acupunctuur

In de tabel hieronder vind je de verschillende tussen Dryneedling therapie en acupunctuur terug.

Dryneedling therapie Acupunctuur
Naald prikt in de Spier Naald prik in de energie banen
Naald is korte tijd in de spier Naald is langere tijd in het lichaam (ongeveer 10 to 15 minuten)
Gebruik van maar 1 naald tegelijk Gebrukk van meerdere naalden tegelijk
Na de behandeling toename in bewegelijkheid  
Spier voelt verkrampt aan na behandeling

Conclusie

Fabel. Dry needling is geen vorm van de klassieke acupunctuur.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1110 reviews

Carola Sommers

  5 / 5

23-03-24

Goed in zijn vak ook wat massage betreft. En begeleiding met fysio

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

22-03-24

Behandeling

Lees meer

René van Beuningen

  4.5 / 5

22-03-24

Lotte luistert goed en weet met de juiste manieren mijn pijnlijke plekken te behandelen. Zo kan ik beter de week doorkomen. Al is het chronisch

Lees meer