Ga fit en voorbereid op wintersportvakantie met deze tips en oefeningen!

Fit en blessure vrij wintersportvakantie skivakantie

Het wintersportseizoen is begonnen en veel mensen gaan daarom op vakantie naar de sneeuw. Zowel bij skiën als snowboarden is er een risico op blessures of verwondingen. Hoe kunt u zich lichamelijk voorbereiden op uw wintersportvakantie? Hieronder leest u enkele tips!

Oefeningen & tips die helpen om je voor te bereiden op de skivakantie

Tip 1: Krachttraining beenspieren

Probeer in de weken voorafgaand aan uw wintersportvakantie krachtoefeningen voor uw beenspieren te doen. Met name oefeningen voor de bilspieren, heupspieren, bovenbeenspieren en kuiten zijn belangrijk om te doen om de krachten die op uw benen inwerken tijdens het skiën of snowboarden op te kunnen vangen.
Voorbeelden van oefeningen zijn: squat, lunge, leg extension, leg curl, hip extension en calf raise. Naast het doen van oefeningen helpt het al alt u vaker de trap pakt in plaats van de lift!

Tip 2: Balanstraining

Bij wintersportactiviteiten komen veel balans- en evenwichtsaspecten kijken. U kunt zich hierop voorbereiden door evenwichtsoefeningen te doen. Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn: op één been staan (eventueel met ogen dicht of terwijl u een bal overgooit), op een oefentol staan, zijwaartse sprongen op één been, voorwaartse sprongen op één been en balansoefeningen op een trampoline. heeft u  ‘zwakke’ knieën dan is het trainen van de stabiliteit van de knie zeer belangrijk.

Tip 3: Mobiliteitstraining

Ook lenigheid is nodig om blessures te voorkomen. De leningheid van uw spieren kun jij trainen door regelmatig uw spieren te rekken, zodat ze niet verstijven. Uw hamstrings, voorste bovenbeenspieren, liesspieren, bilspieren en kuiten zijn met name belangrijk om te rekken!  Het hebebn van een goede heup mobiliteit is belangrijk voor het skiën en/of snowboarden.

Tip 4: Rompstabiliteit training

Ook de buik- en rugspieren werken mee om u stabiel op uw skies of snowboard te laten staan. Train uw core-stability daarom goed! Oefeningen hiervoor zijn: voorwaartse ligsteun, zijwaartse ligsteun, bruggetje maken, superman oefening, etc. Ontdek in dit artikel meer informatie over het trainen van de core stability.

Tip 5: Conditietraining

Doe cardiotraining, bijvoorbeeld hardlopen, spinning of de crosstrainer, om uw conditie op peil te brengen. Wanneer u tijdens het skiën of snowboarden minder vermoeid bent, heeft u ook minder kans op valpartijen. Minder valpartijen = minder kans op blessures.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer