Wat is de beste houding achter de computer?

Hoe kun jij het beste achter de computer zitten?

Bekijk de gevolgen van verkeerd zitten

9 tips voor een optimale houding achter de computer:

1. Stel de hoogte van de stoel zo in, dat je nog wel met je voeten plat op de grond kan staan, maar dat de hoek tussen je heupen en bovenbenen 90 graden of meer is.

2. Ga goed achter in de stoel zitten, maar zorg ervoor dat er nog ongeveer een vuist ruimte tussen de rand van de stoel en je knieën is om afklemming in de knieholte te voorkomen.

3. Wanneer je stoelleuning onderin een bolling heeft, zorg je ervoor dat deze bolling net boven je broekriem de steun geeft.

4. Zit met een rechte rug en zorg ervoor dat je hoofd recht boven je romp gepositioneerd is. Mensen hebben vaak de neiging om het hoofd te veel naar voren te laten zakken.

5. Het bureaublad stel je in op ellebooghoogte. Dit voorkomt dat je je schouders optrekt.

6. Voor de hoogte van het beeldscherm houd je het volgende aan: wanneer je rechtop zit en recht vooruit kijkt, zouden je ogen ter hoogte van de bovenste rand van het beeldscherm moeten zitten.
Staat je beeldscherm te laag? Zet hem dan hoger met een verhoging of een aantal boeken. Werk je op een laptop? Zet deze dan in een laptophouder en werk met een los toetsenbord (en muis).

7. Het beeldscherm zet je op ongeveer een armlengte afstand.

8. Laat je onderarmen rusten op het bureaublad. Zet je toetsenbord dus ietsje van de bureaurand af.

9. Wissel het zitten af met bewegen. Ga even naar het toilet, wat drinken halen of wat printen, zodat je lichaam weer even in beweging komt.

Ook kan je oefeningen doen om je nek soepel te houden. Kijk bijvoorbeeld afwisselend over je rechter- en linkerschouder, draai je hoofd onderlangs van links naar rechts of buig je hoofd naar links en rechts, zodat je je monnikskapspier (trapezius) lichtjes rekt.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1110 reviews

Carola Sommers

  5 / 5

23-03-24

Goed in zijn vak ook wat massage betreft. En begeleiding met fysio

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

22-03-24

Behandeling

Lees meer

René van Beuningen

  4.5 / 5

22-03-24

Lotte luistert goed en weet met de juiste manieren mijn pijnlijke plekken te behandelen. Zo kan ik beter de week doorkomen. Al is het chronisch

Lees meer