Trapezius (monnikskapspier)

Wat is de musculus Trapezius

De Musculus Trapezius wordt ook wel de monnikskapspier genoemd en is een ruitvormige spier. Hij loopt van de nek- en borstwervels naar het sleutelbeen, het schouderdak en de spina scapulae. De spier bestaat uit drie delen: trapezius descendens (afdalende gedeelte), trapezius transversa (transversale gedeelte) en trapezius ascendens (opstijgende gedeelte).

Functie van de M. Trapezius (monnikskapspier) 

De drie delen van de monnikskapspier hebben ieder een eigen functie. De trapezius (monnikskapspier) descendens heeft het heffen van het schouderblad, het kantelen van het hoofd naar dezelfde zijde en het roteren van het hoofd naar de andere zijde als functie. De trapezius transversa spier trekt het schouderblad richting de wervelkolom (naar het midden van de rug). De trapezius ascendens trekt het schouderblad naar beneden en naar binnen (richting wervelkolom) en zorgt ervoor dat het schouderblad gestabiliseerd wordt op de borstkas. Dit kan nekklachten veroorzaken.

Musculus Trapezius en triggerpoints


Wat zijn triggerpoints

De monnikskapspier bevat meestal triggerpoints, deze komen veel voor bij mensen die op kantoor werken door een verkeerde zithouding en/of mensen die veel last hebben van stress klachten. Dit zijn kleine lokale blokkades in de spieren. Deze blokkades zorgen ervoor dat er onvoldoende energie (bloed) bij de spier kan waardoor de spier stijf en verkort kan raken wat klachten veroorzaakt. Daarnaast kunnen triggerpoints voor uitstralingspatronen zorgen. Dus de klachten kunnen op een andere plaats gevoeld worden dan waar de oorzaak zit.

De monnikskapspier kunnen we onderverdelen in de bovenste, middelste en onderste trapezius, en elk deel heeft zijn eigen acties en gemeenschappelijke verschijnselen. Als de monnikskapspier triggerpoints bevat, kun je hoofdpijnklachten ervaren bij de slapen, evenals arm- of bovenrugpijn, en nekklachten afhankelijk van de lokalisatie van deze punten.

Symptomen triggerpoints


Upper Trapezius

 • hoofdpijnklachten op de slapen / “spanning” hoofdpijn
 • pijn in het gezicht, de tempel of de kaak
 • pijn achter het oog
 • duizeligheid of duizeligheid (in combinatie met de sternocleidomastoïde spier)
 • ernstige nekklachten
 • een stijve nek en nekklachten
 • beperkt bewegingsbereik
 • intolerantie voor gewicht op je schouders

Midden Trapezius

 • pijn in de rug
 • hoofdpijnklachten aan de basis van je schedel
 • oppervlakkige brandende pijn dicht bij de wervelkolom
 • pijn naar de bovenkant van de schouder of schouders

Lagere trapezius

 • pijn in de rug, nek en/of bovenste schouderregio
 • mogelijk pijn naar de achterkant van het schouderblad, langs de binnenkant van de armen, en in de ringvinger en pink.
 • hoofdpijn aan de basis van de schedel
 • pijn kan verwijzen naar de bovenkant van de schouder/schouders.

Triggerpoints zijn erg goed te behandelen om klachten te verhelpen. We kunnen triggerpointtherapie toepassen in de vorm van dry needling, rektechnieken, ontspanningsoefeningen, stressreductie (coaching) en actief bewegen. Je fysiotherapeut kan je hier goed bij helpen.

triggerpoints trapezius

Klachten die de Musculus Trapezius (monnikskapspier) kan veroorzaken

Hoofdpijn

Triggerpoints (spierknopen) in deze spieren kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken. De triggerpoints kunnen namelijk een geprojecteerde pijn (‘referred pain’) geven aan de achterzijde en zijkant van het hoofd. Men ervaart dan de hoofdpijn als klacht, terwijl de oorzaak zich in de monnikskapspier bevindt.
Men kan deze triggerpoints ontwikkelen, dit wordt veroorzaakt door geen goede houding, eenzijdig beweegpatroon, eenzijdige houding, stress/spanning, een acuut trauma, etc. De behandeling van deze hoofdpijnklacht kan zijn: dry needling, manuele triggerpointtherapie van de spieren, rekken, massage, houdingstherapie, oefentherapie, mobilisaties/manipulaties, etc.

Nekklachten

Te veel spanning in de monnikskapspier kan ook pijn in de nek veroorzaken. Ook kan men in dit geval moeite hebben met het draaien en kantelen van het hoofd.
Deze hypertonie (verhoogde spierspanning) kan ontstaan bij stress, een verkrampte of verkeerde houding, ten gevolge van een andere blessure in bijvoorbeeld nek of rug, instabiliteit van de nek, etc. De meest voorkomende behandelingen van dit type nekklachten kan bestaan uit: manuele technieken, dry needling therapie, oefentherapie, houdingstherapie, masseren, etc.

Armklachten

Deze spier kan ook vaak uitstralende pijn naar de schouder en/of arm veroorzaken. De oorzaak hiervan zijn de triggerpoints die zorgen voor uitstralende pijnpatronen.

Lees hier een onderzoek over dry needling bij deze spieren.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 611 reviews

Anoniem

  5 / 5

21-10-21

He gives me all the exercises en advices which helpe get better fast

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Afhankelijk van de persoon in kwestie en de klacht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Duidelijke uitleg van wat er aan de hand was. Duidelijke uitleg mbt oefeningen die ik zelf moest doen.

Lees meer