Musculus Trapezius
(monnikskapspier)

Wat is de musculus Trapezius?

De Musculus Trapezius wordt ook wel de monnikskapspier genoemd en is een ruitvormige spier. Hij loopt van de nek- en borstwervels naar het sleutelbeen, de schouder/schouders, het schouderdak en de spina scapulae. De spier bestaat uit drie delen: pars descendens (afdalende gedeelte), pars transversa (transversale gedeelte) en pars ascendens (opstijgende gedeelte).

Wat is de trapezius origo / Insertie

De trapezius bevindt zich op de bovenzijde van de rug. Iedere spier in het lichaam heeft een aantal punten waarmee deze verbonden zijn, dit worden de origo en insertie genoemd. De origo is het begin van de spier en de insertie de aanhechting.

 • Origo: De spier ontspringt aan de schedelbasis (het ligamentum nuchae en de processus spinosi C7 – Th12). Hoofdpijn is hierdoor vaak een veelgehoorde klacht als de spier overbelast is of opspeelt.
 • Insertie: Hij zit vast aan het buitenste deel van het schouderblad (clavicula), het acromion (dak van het schouderblad) en de spina scapula (schouderbladkam).
 • Innervatie: De zenuw Nervus accessorius (C2 – C3 – C4).

Wat is de functie van de M. Trapezius? 

De drie delen van de monnikskapspier hebben ieder een eigen functie.

 • De m. trapezius par descendens heeft het heffen van het schouderblad, het kantelen van het hoofd naar dezelfde zijde en het roteren van het hoofd richting de andere zijde als functie.
 • De m. trapezius transversa spier trekt het schouderblad richting de wervelkolom (naar het midden van de rug).
 • De m. trapezius ascendens trekt het schouderblad naar beneden en naar binnen (richting wervelkolom) en zorgt ervoor dat het schouderblad gestabiliseerd wordt op de borstkas. Dit kan nekklachten veroorzaken.

Trapezius en triggerpoints

Wat zijn triggerpoints?

De monnikskapspier bevat meestal triggerpoints. Deze komen veel voor bij mensen die op kantoor werken door een verkeerde zithouding en/of mensen die veel last hebben van stress klachten. Dit zijn kleine lokale blokkades in de spieren. Deze blokkades zorgen ervoor dat er onvoldoende energie (bloed) bij de spier kan komen, waardoor de spier stijf en verkort kan raken. Wat op zijn beurt klachten veroorzaakt. Daarnaast kunnen triggerpoints voor uitstralingspatronen zorgen. Dus de klachten kunnen op een andere plaats gevoeld worden dan waar de oorzaak zit.

Als de monnikskapspier triggerpoints bevat, kan men hoofdpijnklachten ervaren bij de slapen en duizeligheid, evenals arm- of bovenrugpijn, en nekklachten afhankelijk van de lokalisatie van deze punten en pijn in andere spieren.

Symptomen van triggerpoints

Upper Trapezius

 • hoofdpijnklachten / “spanning” hoofdpijn
 • pijn in het gezicht, de tempel of de kaak
 • pijn achter het oog
 • duizeligheid of (in combinatie met de sternocleidomastoïde spier)
 • ernstige nekklachten
 • een stijve nek en nekklachten
 • beperkt bewegingsbereik
 • intolerantie voor gewicht op je schouders

Midden Trapezius

 • pijn in de rug
 • hoofdpijnklachten aan de basis van de schedel
 • oppervlakkige brandende pijn dicht bij de wervelkolom
 • pijn naar de bovenkant van de schouder of schouders

Lagere trapezius

 • pijn in de rug, nek en/of bovenste schouderregio
 • mogelijk pijn naar de achterkant van het schouderblad, langs de binnenkant van de armen, en in de ringvinger en pink.
 • hoofdpijn aan de basis van de schedel
 • pijn kan verwijzen naar de bovenkant van de schouder/schouders.

Behandeling van triggerpoints bij monnikskapspier

Triggerpoints zijn erg goed te behandelen om klachten te verhelpen. We kunnen triggerpointtherapie toepassen in de vorm van dry needling, rektechnieken, ontspanningsoefeningen, stressreductie (coaching) en actief bewegen. Een fysiotherapeut kan hier goed bij helpen en behandelen.

triggerpoints trapezius

Klachten die de Musculus Trapezius kan veroorzaken

> Hoofdpijn

Triggerpoints (spierknopen) in deze spieren kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken. De triggerpoints kunnen namelijk een geprojecteerde pijn (‘referred pain’) geven aan de achterzijde en zijkant van het hoofd. Men ervaart dan de hoofdpijn als klacht, terwijl de oorzaak zich in de monnikskapspier bevindt.

Men kan deze triggerpoints ontwikkelen, dit wordt veroorzaakt door geen goede houding, eenzijdig beweegpatroon, eenzijdige houding, stress/spanning, een acuut trauma, en dergelijke. De behandeling van deze hoofdpijnklacht kan zijn: dry needling, manuele triggerpointtherapie van de spieren, rekken, massage, houdingstherapie, oefentherapie, mobilisaties/manipulaties, etc.

> Nekklachten

Te veel spanning in de monnikskapspier kan ook lijden tot nekklachten. Ook kan men in dit geval moeite hebben met het draaien en kantelen van het hoofd. Deze hypertonie (verhoogde spierspanning) kan ontstaan bij stress, een verkrampte of verkeerde houding, ten gevolge van een andere blessure in bijvoorbeeld nek of rug, instabiliteit van de nek. De meest voorkomende behandelingen van dit type nekklachten kan bestaan uit: manuele technieken, dry needling therapie, oefentherapie, houdingstherapie, masseren.

> Armklachten

Deze spier kan ook vaak uitstralende pijn naar de schouder en/of armen veroorzaken. De oorzaak hiervan zijn de triggerpoints die zorgen voor uitstralende pijnpatronen.

Voor meer informatie zie hier een onderzoek over dry needling bij deze spieren.

Hoe ontspan ik de monnikskapspier?

Spanning in deze spier en klachten komen vaak niet uit het niets opzetten. Er zijn altijd oorzaken die zorgen voor een te gespannen trapezius (monnikskapspier). Daarom is het belangrijk na te gaan wat de echte onderliggende oorzaak van de spanning is. Er zijn verschillende manieren om spieren te ontspannen. Hieronder beschrijven we een aantal ontspanningstechnieken die ervoor kunnen zorgen dat de spier ontspant en de pijn verdwijnt.

 • Massage

Door het masseren pakken we de spierknopen aan en verbetert de doorbloeding in de spier. De spier ontspant hierdoor zodat we de pijn kunnen verlichten.

 • Rust

Het is belangrijk dat men voldoende rust neemt en om schouders te ontspannen. Waneer de spier rust heeft, kan deze herstellen.

 • Beweging

Door te rekken en oefeningen te doen kun de spanning en pijn in de monnikskapsier verminderen. Vraag de fysiotherapeut hierbij om hulp.

 • Warmte behandeling

Warmtebehandeling kan bij elke spierpijn verlichting geven. Het bevordert het genezingsproces door de bloedtoevoer naar de aangetaste spier te stimuleren. Hierdoor krijgt de spier meer zuurstof en voedingstoffen wat belangrijk is voor het herstel.

 • Advies en coaching

In de meeste gevallen wordt spanning in de trapezius veroorzaakt door stress, onderdrukte emoties, (jeugd)trauma’s en/of persoonskenmerken. In de praktijk, maar ook in de Pijn Reset Methode helpen wij om deze oorzaken te elimineren.

Hoe kun men de trapezius trainen?

Er is een aantal oefeningen waarbij men de monnikskapspier goed kan aansterken door middel van krachttraining. Uiteraard zijn het oefeningen die uitgevoerd worden in de functie van de m. trapezius zoals hierboven beschreven. Hieronder worden de belangrijkste oefeningen weergegeven. De fysiotherapeut kan hierbij helpen om advies te geven als men deze spier wil gaan trainen.

 • Shrugs (schouders heffen met een barbell)
 • Standing Dumbbell Upright Row
 • Reversed Shrugs (waarbij de barbell zich achter de rug bevindt)
 • Horizontal Row Shrugs
 • Dumbbell Shrugs (schouders heffen met dumbbells)
 • Smith Machine Shrug (schouders heffen d.m.v. de Smith Machine)
 • Kettlebell/Dumbbell Angled Press
 • Single-arm trap-3 raise
 • Incline Prone Dumbbell Shrugs

Behandeling van de trapzius

Een fysiotherapeut kan deze klachten zeer effectief behandelen. Wanneer men alles al heeft geprobeerd en er spraken is van chronische klachten, dan is de Pijn Reset Methode zeker geschikt om spanning en pijn uit de trapzius te halen. Dit is een chronische pijn cursus die is verdeelt in 12 weken en is opgebouwd op basis van de methode die door Dr. Sarno is ontwikkeld.

Jouw trapezius kan op een 100% natuurlijke manier herstellen

In de meeste gevallen komt een (chronisch) gespannen trapezius door jezelf. Ik bedoel hiermee niet dat je het express doet. Nee, onbewust patronen zoals stress, persoonskenmerken, trauma’s, emoties kunnen dus zorgen voor een verstoring van het autonome zenuwstelsel.

Van belang is dat je het autonome zenuwstelsel gaat beïnvloeden door te werken met het 6 domeinenmodel: ademhaling, slaap, bewegen, immuunsysteem, stress en voeding.

Ademhaling

Laten we beginnen met ademhaling. Ademhalingsoefeningen kunnen de spanning in de trapezius verminderen. Diepe ademhalingsoefeningen, waarbij je langzaam inademt door je neus en uitademt door je mond, kunnen helpen bij het ontspannen van de spieren en het verlichten van stress. Door bewust te ademen en je te richten op een rustige en regelmatige ademhaling, kun je het autonome zenuwstelsel kalmeren.

Slaap

Een goede nachtrust is ook essentieel voor het ontspannen van de trapezius. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving, vermijd het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan en creëer een regelmatig slaapritme. Het herstel van de spieren vindt plaats tijdens de slaap, dus het is belangrijk om voldoende rust te krijgen.

Beweging

Beweging is een andere belangrijke factor. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de bloedcirculatie. Door regelmatig te bewegen, zoals het doen van stretching-oefeningen, yoga of een wandeling in de natuur, kun je de trapezius ontspannen en de algehele gezondheid van het lichaam verbeteren.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt ook een rol bij het ontspannen van de trapezius. Een sterk immuunsysteem kan ontstekingen verminderen en het herstelproces van de spieren bevorderen. Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen, dat rijk is aan voedingsstoffen, antioxidanten en gezonde vetten. Eet verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten om het immuunsysteem te ondersteunen.

Stressmanagement

Stressmanagement is cruciaal bij het ontspannen van de trapezius. Chronische stress kan spierspanning veroorzaken en de trapezius belasten. Probeer stressverlagende technieken toe te passen, zoals meditatie, mindfulness, tai chi of diepe ontspanningstechnieken. Het verminderen van stress in je dagelijks leven zal de spanning in de trapezius helpen verminderen.

Voeding

Vergeet niet dat voeding een integraal onderdeel is van een holistische benadering van het ontspannen van de trapezius. Vermijd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken

TMS: de oorzaak van trapezius klachten

Het tension myoneural syndroom (TMS), ook bekend als het mind-body syndroom, is een theorie ontwikkeld door Dr. John Sarno die stelt dat psychologische factoren zoals onderdrukte emoties en stress fysieke symptomen kunnen veroorzaken. Bij mensen die last hebben van TMS kunnen er verschillende fysiologische processen optreden die bijdragen aan klachten in de trapeziusspieren.

Bij TMS kan er sprake zijn van een verhoogde spierspanning in de trapeziusspieren, wat leidt tot pijn. Fysiologisch gezien kan TMS leiden tot veranderingen in de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de spieren. Stress en spanning veroorzaken vaatvernauwing en verminderde bloedtoevoer naar de spieren, waardoor de spieren zuurstoftekort kunnen ervaren. Dit kan spierpijn en spanning veroorzaken, inclusief in de trapeziusspieren.

Daarnaast kan TMS ook leiden tot verstoringen in het zenuwstelsel. Stress en emotionele spanning kunnen het autonome zenuwstelsel beïnvloeden, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder spierspanning. Verhoogde sympathische activiteit, geassocieerd met stress, kan leiden tot verhoogde spierspanning, waaronder in de trapeziusspieren.

Bovendien kan TMS invloed hebben op de verwerking van pijn in de hersenen. Emotionele stress kan de perceptie van pijn versterken, zelfs bij normale of milde fysiologische signalen. Dit kan resulteren in een verhoogde gevoeligheid voor pijnlijke sensaties, waardoor de trapeziusspieren gevoeliger worden voor pijnlijke prikkels.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte fysiologische mechanismen van TMS nog niet volledig begrepen zijn en dat er nog discussie is over de geldigheid van de theorie. De benadering van TMS richt zich voornamelijk op het begrijpen en behandelen van de onderliggende psychologische en emotionele factoren die bijdragen aan de symptomen.

Pijn Reset Community

Wil jij van jouw chronische pijnklachten afkomen? In deze innovatieve methode (Pijn Reset Community) worden alle aspecten doorlopen voor het oplossen van chronische (pijn)klachten.

De focus ligt op zelfbehandeling, zelf-educatie (hands-off) en het verbeteren van de algehele gezondheid waarbij de meest huidige en best beschikbare wetenschap ten grondslag ligt.

Recente onderzoeken laten zien dat ons lichaam tot veel meer in staat is dan dat voorheen werd gedacht, het heeft namelijk een 100% herstellend vermogen, mits er aan de juiste ‘knoppen’ wordt gedraaid.

Met de Pijn Reset Community word jij zelf specialist over je eigen lichaam door te leren aan deze ‘knoppen’ te draaien.

Meer informatie over deze spier?

Meer weten over de m. trapezius, oftwel de monnikskapspier? Of geïnteresseerd voor een afspraak maken om te kijken of men met behulp van fysiotherapie klachtenvrij kunt worden? Maak hier direct een afspraak en wij zorgen ervoor dat pijnklachten behandeld worden.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer