Wat is een nieuwe heup?
Een kunstgewricht van de heup (heupprothese) wordt ook wel een ‘nieuwe’ heup genoemd. De heup is het gewricht dat het bekken met het bovenbeen verbindt. Om wrijving tussen deze botstukken te voorkomen, bevatten zowel de kop als de kom van de heup een laagje kraakbeen. Wanneer dit kraakbeen slijt of beschadigd raakt, kunnen er pijnklachten aan de heup optreden en kan deze beperkt worden in zijn beweeglijkheid. Bij ernstige slijtage van de heup, pijnklachten, bij een breuk van de dijbeenhals (collum fractuur) en bij een verstoorde doorbloeding van de heupkop kan er gekozen worden voor een heupprothese.
Maak jou afspraak!
Hoe ziet het eruit?
De heupprothese bestaat uit een metalen of kunststof kom en een metalen kop en steel. De heupkop wordt via de steel in het dijbeen bevestigd en de kom wordt op het bekken bevestigd. We onderscheiden drie soorten heupprotheses:
- gecementeerde heupprotheses
- ongecementeerde heupprotheses
- protheses met gecementeerde steel en ongecementeerde kom
Bij een gecementeerde heupprothese wordt een speciale kitstof gebruikt om de kom en de steel vast te laten groeien in het bot en bij een ongecementeerde heupprothese moet dit uit zichzelf vast groeien.
Korte opnameduur
Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft was het eerste ziekenhuis in Europa waar de opnameduur verkort werd tot één dag. Bij de klassieke operatietechniek is de opnameduur gemiddeld zo’n drie dagen. Bij de nieuwe operatietechniek zijn patiënten in staat om diezelfde dag al te lopen. Het verschil zit hem in de operatietechniek en de verdoving. Bij de nieuwe techniek worden er minder spieren beschadigd en wordt de patiënt lokaal verdoofd. Dit laatste heeft het gevolg dat men minder misselijk is na de operatie. Bij de klassieke operatietechniek kreeg men namelijk een algehele narcose of een ruggenprik. Het feit dat er minder spierweefsel beschadigd wordt, zorgt ervoor dat men sneller kan revalideren. Fysiotherapie wordt vrijwel direct na de operatie gestart en de patiënten kunnen dezelfde dag al met krukken lopen. Voor de patiënt is het vaak erg prettig om diezelfde dag nog naar huis te kunnen. Ook hebben patiënten zo minder kans op infecties. Wel houdt het ziekenhuis het herstel van de patiënt ook na de eerste dag nog goed in de gaten.