Waarom is verkeerd zitten slecht voor je rug?

Goede zithouding en slechte zithouding

We weten allemaal dat het belangrijk is om rechtop te zitten en te staan. Het aannemen van een juiste lichaamshouding is belangrijk om pijnklachten te voorkomen. Maar waarom is verkeerd zitten of staan zo slecht voor je rug? Wat gebeurd er met je rug als jij verkeerd zit.

Waarom is een goede zithouding belangrijk om rugpijn te voorkomen?


De anatomie van de rug

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De wervels liggen op elkaar gestapeld en daartussen liggen de tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zijn de schokdempers. Zij zorgen ervoor dat de kracht op de wervels niet te groot wordt. De schedel rust op de wervelkolom. Wanneer de druk op de wervels niet te groot is en gelijkmatig verdeeld wordt, is er niks aan de hand. Hier is de wervelkolom immers op gebouwd.

Wat gebeurd er als jij verkeerd zit?

Wanneer we scheef of krom zitten, wordt de belasting aan één zijde van de wervelkolom meer en aan de andere zijde minder. Er ontstaat dus een piekbelasting aan één zijde van de wervels. Dit kan ervoor zorgen dat de tussenwervelschijf daar slijt (artrose of slijtage genoemd) en ook kan dit leiden tot een hernia in de onderrug. Dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken met lichamelijke klachten als gevolg. Deze piekbelasting op de tussenwervelschijven moeten we dus zoveel mogelijk voorkomen.

 

Bekijk de gevolgen van verkeerd zitten achter je computer

Klik hier voor meer informatie over muscle motion…
 

Enkele punten waar we op moeten letten bij het zitten:

1. Zorg dat het hoofd recht boven de wervelkolom staat.

De oren moeten één lijn vormen met de romp. Vaak zien we dat mensen het hoofd te veel naar voren laten zakken waardoor de piekbelasting aan de voorzijde van de wervels komt te liggen.

2. Zorg dat je je buikspieren aanspant.

Door je buikspieren aan te spannen zit jij niet met een bolle bovenrug. Dit zorgt ervoor dat de druk op de tussenwervelschijven gelijkmatig verdeeld blijft.

3. Kantel je bekken.

Door je bekken te kantelen zit jij niet met een te holle onderrug.

4. Het beste is om zitten af te wisselen met bewegen!

Om een correcte houding vol te kunnen houden, moeten je buik- en rugspieren voldoende getraind zijn. Dit kun je doen met rompstabiliteitsoefeningen (core-stability training). Op onze website vind u een aantal van deze oefeningen. Onze fysiotherapeuten kunnen u begeleiden bij de oefeningen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer