Wat jij kunt doen bij onderrugklachten!

Onderrugklachten

Veel mensen ervaren wel eens pijn in de onderrug. Onderrugklachten kunnen specifieke of a-specifieke klachten zijn. A-specifiek wil zeggen dat er geen duidelijk, aanwijsbare oorzaak van de klacht is, terwijl bij specifieke rugklachten deze wel bekend is. Dit kan bijvoorbeeld een breuk van een tussenwervelschijf zijn. Voorbeelden van onderrugklachten zijn: hernia, breuk van de tussenwervelschijf, lumbale kanaalstenose (vernauwing van het lendenwervelkanaal), instabiliteit etc. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook triggerpoints in bepaalde bilspieren leiden tot pijn in de onderrug.

Oefeningen om de onderrug soepel te houden

Iedere soort klacht aan de rug kent een specifieke behandeling. Wel zijn er een aantal oefeningen die bij meerdere rugklachten nuttig kunnen zijn. Dit zijn mobiliserende oefeningen en deze hebben dan ook het doel om de onderrug soepel te maken of te houden. Hieronder leest u enkele van deze oefeningen.

 • Rotatie oefening
  Ga op uw rug liggen. Buig de knieën tot ongeveer 90 graden en zet uw voeten naast elkaar op de grond. Beweeg uw knieën afwisselend eerst naar rechts richting de grond en vervolgens naar links. Voer de oefening rustig en gecontroleerd uit.
 • Knieën naar de borst toe trekken
  Ga op uw rug liggen. Trek afwisselend uw linker- en rechterknie naar uw borst toe. Voer de oefening rustig en gecontroleerd uit.
 • Benen uitschuiven
  Ga op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Schuif vervolgens afwisselend uw rechter- en linkerbeen over de grond uit. Maak deze beweging vanuit uw bekken en houd de knieën gestrekt.
 • Bekken kantelen
  Het bekken kantelen kunt u in lig, zit of stand doen. Plaats uw handen op uw bekken. Kantel het bekken afwisselend naar voren en naar achteren. Probeer de beweging vanuit het bekken te maken en niet vanuit de bovenrug. Deze blijft nagenoeg stil.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1128 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer