Welke oefeningen kan ik doen om de stabiliteit van mijn enkel te verbeteren?

Oefeningen enkelstabilteit

Veel mensen gaan wel eens door hun enkel. In de meeste gevallen is dit de schuld van de spieren. Als deze onvoldoende getraind zijn, komt er meer belasting op de banden en kun je deze overbelasten of soms zelfs scheuren. Andersom, wanneer je enkelbanden afgescheurd zijn, moeten de spieren harder werken om de enkel toch te kunnen stabiliseren.

Ga je vaak door je enkel? Lees dan onderstaande info!

Kortom, het trainen van de spieren rondom de enkel, kan bijdragen aan een stabielere enkel met een minder grote kans op enkelverzwikkingen. Daarnaast heeft men met een stabiele enkel ook minder kans op voet-, onderbeen klachten en knieklachten!

Heb je recent je enkel verzwikt of ga je sowieso vaak door je enkel? Dan kunnen onderstaande oefeningen helpen om de stabiliteit van je enkel te verbeteren! Deze oefeningen bestaan zowel uit kracht als uit stabiliteit. Dit om zo effectief mogelijk te trainen.

Oefeningen enkelstabiliteit te verbeteren!

1. Op 1 been staan

Door regelmatig te oefenen met op één been staan, train je de stabiliteit van je enkel. Als je je knie hierbij licht gebogen houdt, wordt de oefeningen nog wat effectiever wat ook knieklachten kan voorkomen

2. Op 1 been staan met dubbeltaken

Door op één been te staan en hierbij dubbeltaken uit te voeren, zoals het bewegen met je andere been, het gooien van een bal tegen de muur, het overschoppen van een bal of hardop van 100 naar 0 te tellen in stapjes van 3, kan je de oefening verzwaren en zo je stabiliteit nog meer verbeteren. Je verlegt tijdens de oefening je aandacht naar iets anders dan je enkel, wat het dagelijks leven beter nabootst.

3. Kniebuiging op 1 been

Door een squat (kniebuiging) te maken op 1 been, moet de enkel stabiliseren om de knie en het been stabiel te houden. Herhaal de kniebuiging 10 x, neem 1 minuut pauze en doe nog twee van deze series.

4. Kuiten trainen met trapoefening

De kuitspieren spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de enkel. Wanneer u op een onderste traptrede van een trap gaat staan en de trapleuning vasthoudt, kunt u uw hakken laten zakken en vervolgens u weer afzetten op uw voorvoet en de hak omhoog drukken. Hierbij traint u uw kuitspieren. Voer deze oefening 15 keer uit, neem 1 minuut pauze en herhaal dit nog twee keer.

5. Kuiten trainen met tenen lopen

Door af en toe een stukje op uw tenen te lopen, traint u ook uw kuitspieren. De spieren moeten dan flink aanspannen om de hak omhoog te houden.
Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Neem dan gerust per mail of telefoon contact op!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer