Zoetstoffen

Suiker
Er wordt wel gezegd dat voor iedere Amerikaan die jaarlijks maar 2,5 kilo suiker eet, een ander er 125 kilo suiker eet. Deze cijfers zijn moeilijk te staven, maar feit is dat 60% van de Amerikaanse bevolking overgewicht of zelfs aan obesitas lijdt (Bron: Chek 2004, p. 75).

Het gevaar van suiker

Ik beschouw het als een onderdeel van mijn professionele verantwoordelijkheid om niet luchthartig te doen over de ernstige schade die suiker in je lichaam kan veroorzaken. Ik vind het heel belangrijk om dit te benadrukken omdat ik cliënten, zelfs vrienden en familieleden heb die elke dag lijden onder de ernstige gevolgen van type 2 diabetes. Deze vorm van diabetes ontstaat door het consumeren van te veel suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze laatste vind je in cake/koek, koekjes, bewerkte ontbijtgranen en vele andere zoete voedingsmiddelen. Je mag deze suikers en geraffineerde koolhydraten rustig tot de gifstoffen rekenen, want een gifstof is iets dat direct schade toebrengt aan je lichaam en kan leiden tot ziektes als je het binnen krijgt.

Wat is nu precies het gevaar van suiker? Om te beginnen veroorzaakt de dagelijkse inname van suiker een aanhoudende staat van zuurheid in het lichaam. Het lichaam vecht daartegen door mineralen uit de lichaamsweefsels te halen en zo een buffer te vormen tegen de zure omgeving en de ontwrichte balans te herstellen. Zo kan het lichaam bijvoorbeeld calcium uit botten en tanden onttrekken om het bloed te beschermen. Vervolgens worden de botten zwakker (wat leidt tot botontkalking) en rotten de tanden (en onstaan er gaatjes). Een overschot aan suiker beschadigt uiteindelijk elk orgaan in het lichaam. Er is aangetoond dat suiker de oorzaak is van vele ziektes, waaronder diabetes, cardiovasculaire ziektes (hart- en bloedvataandoeningen) en kanker (Bron: Mercola 2005, p. 12). Als de lever alle suiker heeft opgeslagen waar hij ruimte voor heeft dan wordt het overschot vervolgens teruggestuurd naar de bloedbaan in de vorm van vetzuren. Deze worden in de minst actieve delen van het lichaam opgeslagen: buik, billen, borsten en dijen. Als deze delen helemaal vol komen te zitten met vet dan worden de vetzuren afgezet rond de actieve organen (hart, lever en nieren), waardoor het risico op diabetes stijgt en de organen die “in het vet liggen” beschadigd kunnen raken.

Het is algemeen bekend en gedocumenteerd dat kankercellen alleen in een zure omgeving kunnen overleven en in een alkalische (dus niet zure) omgeving afsterven (Bron: Quillin 2005, p.120). Suiker houdt het lichaam in een staat van zuurheid en tumoren zijn enorme suikervreters. De consumptie van suiker zorgt voor een hormonale achtbaan van afwisselend hoge en lage waardes in je insuline- en bloedsuikerspiegel. Deze hormonale verschuivingen kunnen een dramatisch effect op je humeur en je concentratievermogen hebben. En als je dan ook nog voedzame voedingsmiddelen vervangt door voedingsmiddelen met bewerkte suiker is de kans op een van de volgende ziektes of aandoeningen levensgroot aanwezig (Bron: Chek 2004, p.76):

 • Atherosclerose
 • Gedragsproblemen: druk of agressief worden
 • Kanker
 • Het chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Darmkanker
 • Coronaire hartziekte
 • Intolerantie voor eten
 • Nierziekte
 • Leverziekte
 • Ondervoeding
 • Botontkalking
 • Een overschot aan gist, oftewel schimmelinfectie (Candida albicans)
 • Tandrot

Zelfs als je niet direct snoep of andere zoetigheden eet zul je zien bij het lezen van de ingrediëntenlijsten op de verpakkingen van je voeding en dranken, dat er niet veel voor nodig is om dagelijks 80 gram suiker te eten (dat zijn 20 eetlepels)! Laat je niet voor de gek houden door woorden als sucrose, maltose, dextrose, glucose en dergelijke; elk woord dat eindigt op –ose is een suiker!! Vaak zitten in producten wel vijf of zes soorten suiker. Als je al deze vormen bij elkaar optelt, merk je dat het grootste gedeelte van je dagelijkse calorieën uit suiker komt.

En fruit dan? Fruit bevat suiker, maar alleen in de vorm van fructose, terwijl bewerkte suiker (sucrose) bestaat uit glucose en fructose. Als je alleen fructose eet wordt dat vrij langzaam afgebroken en blijven je bloedsuiker- en insulinespiegel relatief constant. Sucrose, echter, wordt extreem snel verwerkt en zorgt voor een piek in de insulinespiegel – als een soort van stroomstoot – gevolgd door een snelle terugkeer naar het basisniveau en dat is stressvol voor het lichaam. Fructose levert veel minder stress op voor het lichaam dan sucrose, en de meeste fruitsoorten hebben een lage GI (glucose index).

De grootste fout die mensen maken is dat ze in de marketingtrucjes van fruitsapfabrikanten trappen. Die willen graag dat je denkt dat vers sap goed voor je is. Maar als je de verpakking leest zul je zien dat veel van dergelijke producten van concentraat zijn gemaakt, en dat betekent eigenlijk “van ingedikte siroop” (Bron: Chek 2004, p. 77). Deze sappen bevatten dus enorm veel slechte suikers, terwijl de consument denkt iets heel gezonds te drinken.

Kunstmatige zoetstoffen

Sommige diëten bevelen het gebruik van kunstmatige zoetstoffen en producten die ermee zijn gezoet aan. Ik doe dat niet. Als je zoetstoffen consumeert zul je zin blijven houden in zoetigheid. Je zult dan je honger naar koolhydraten nooit de baas worden. Erger nog, er is onderzoek gedaan dat laat zien dat kunstmatige zoetstoffen dezelfde insulinepiek veroorzaken als suiker (Kirsch 2005, 120). Kunstmatige zoetstoffen sturen het signaal naar je smaakpapillen dat er zoetigheid is gearriveerd en dat wordt door de hersenen vertaald als “er is voeding gearriveerd”. Als de kunstmatige zoetstoffen de kleine darmen bereiken vinden de receptoren daar geen voeding en sturen ze een signaal terug naar de hersenen: “we zijn bedrogen, er is helemaal geen voeding”. De appestat (een gebied in de hersenen dat het gevoel van verzadigdheid regelt) stuurt daarom een signaal terug om “te blijven eten… om te helpen al dit non-voedsel te verwerken” en het lichaam aan het werk te houden (Bron: Chek 2004, p. 76). Daarom zijn veel mensen die constant light frisdranken drinken altijd hongerig en hebben ze vaak last van overgewicht.

Als jij voedingsmiddelen eet die een vorm van kunstmatige zoetstoffen bevatten, tel dan eens op hoeveel je er elke dag van binnen krijgt. Nu je weet dat die zoetstoffen giftig zijn voor de lever, hoe overwerkt denk je dan dat je lever is? Zou hij fatsoenlijk kunnen functioneren? Als je het altijd moeilijk hebt gevonden om af te vallen en van de zoetigheid af te blijven, let er dan eens goed op hoeveel kunstmatige zoetstoffen je hebt geconsumeerd. Dat zou best eens de boosdoener kunnen zijn. Ik heb veel mensen die aanvankelijk dramatische resultaten boekten bij het afvallen, gezond zien worden en gewicht zien verliezen door op te houden cola light te drinken!

Zelfs als je niet expres kunstmatige zoetstoffen gebruikt moet je de etiketten lezen. Bijna elk dieet of suikervrij product op de markt bevat kunstmatige zoetstoffen. Dat geldt ook voor sommige kindersnacks en water met smaakjes. Lees de ingrediëntenlijst en vermijd alle producten die sacharine, aspartaam en sucralose bevatten.

Stevia: een natuurlijk alternatief

Het kan lastig zijn om suiker en kunstmatige zoetstoffen te schrappen als je gewend bent aan zoete smaken. Er is een geweldig alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen: een kruid met de naam stevia. Het is extreem zoet (200-300 keer zoeter dan suiker), en stevia bevat bijna geen calorieën, dus het is perfect voor mensen die op hun gewicht letten. In tegenstelling tot suiker zorgt het niet voor een piek in het bloedsuikerniveau, dus je zult geen plotselinge toename in energie gevolgd door vermoeidheid en zin in eten ervaren.

Stevia biedt ook voordelen in vergelijking met sacharine en andere kunstmatige zoetstoffen, want het is niet giftig en wordt al honderden jaren veilig gebruikt. Je kunt het gebruiken om drankjes zoet te maken en je kunt er zelfs mee bakken.

Chocolade

Goed nieuws voor chocolade-junkies. Als chocoladeliefhebben eet ik af en toe een gezond stuk chocola. Gezonde chocola, zeg je? Ja, dat heb je goed gehoord. Een van de grootste problemen met chocola is dat het extreem bewerkelijk is en dat er suiker aan toe wordt gevoegd. Gelukkig heb ik een soort chocola gevonden die daadwerkelijk goed voor je is: Raw Organic Cacao.

De ruwe cacaoboon is een van de meest fantastiche wondermiddelen die de natuur ons te bieden heeft vanwege de hoeveelheid mineralen die erin zitten. Daarnaast heeft hij nog meer unieke en gevarieerde eigenschappen, maar die gaan vaak verloren door de boon te koken, raffineren en bewerken. Eigenlijk kennen we het favoriete eten van deze planeet helemaal niet zo goed. Maar dit is onze kans: ruwe Cacao Bonen. Er is hoop voor choco-junkies over de hele wereld! Als je zin krijgt in gekookte, bewerkte chocola, eet dan ruwe chocola (Cacao Bonen). Die zijn enorm voedzaam!

Actieplan

 • Lees etiketten! Je vindt de hoeveelheid suiker onder het kopje koolhydraten. Let ook op plek van suiker in het rijtje ingrediënten, want ze staan op volgorde van relatieve hoeveelheid.
 • Vermijd alle etenswaren die kunstmatige zoetstoffen, suiker of afgeleiden van suiker bevatten
 • Vermijd alle gezoete drankjes, waaronder fruitsap dat niet vers is geperst.
 • Gebruik alleen stevia en ruwe biologische cacao om te bakken en je eten zoet te maken.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer